Руските журналисти трябва да свикват с ограничаването на свободите им

"Независимая газета" за призива да не се публикуват карикатури на религиозни светини
19 яну 2015 09:33, Елка Василева
37
Руските журналисти трябва да свикват с ограничаването на свободите им
Снимка: архив, Reuters

Федералната служба за контрол върху средствата за масова информация Роскомнадзор призова медиите в Русия да не поместват карикатури, "изобразяващи религиозни светини", тъй като в тях може да бъде съзряно разпалване на междурелигиозна вражда.

По-рано регионален клон на службата предупреди местния печат да не публикува карикатури на "религиозни дейци". Остана обаче неясно дали се подразбират основатели на религии или изобщо духовни лица, пише "Независимая газета".

Но един приятелски съвет от страна на държавен орган не може да остави равнодушен никой журналист - още по-малко, щом е придружен с отпратка към законодателството срещу екстремизма, коментира вестникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата

Предупрежденията на практика съвпаднаха с протестната кампания в някои руски региони срещу препечатването на карикатури на пророка Мохамед от френския седмичник "Шарли ебдо".

"Никой не иска в ислямските региони от страната ни да се повторят безредици от рода на тези в Пакистан, Алжир, Турция, Нигер. Вероятно затова властите в редица региони на Русия решиха сами да организират и оглавят мюсюлманските протести", пише вестникът.

В събота митинг в Република Ингушетия събра 20 000 участници. Още по-мащабна акция предстои днес в Чечения.

Съветът на мюфтиите в Русия сезира генералния прокурор с цел да се провери дали руски медии са "разпространявали публикации, опетняващи пророка Мохамед и религиозните чувства на мюсюлманите", и ако се установят такива случаи - материалите да бъдат признати за екстремистки.

В такъв контекст молбите и неформалните препоръки стават също тъй задължителни като официалните предупреждения. Те недвусмислено сочат, че при неизпълнение неизбежно ще се търси отговорност, коментира "Независимая газета".

Журналистите в Русия всъщност бездруго изпълняват с готовност неформалните пожелания на Роскомнадзор да свалят един или друг материал. При отказ неизбежно следва официално предупреждение, при втори отказ медията се закрива и са напълно безнадеждни опитите за оспорване по съдебен ред, уточнява вестникът.

За журналистите остава само да свикват да работят в нови условия - при положение че в една или друга форма се ограничава свободата им на самоизразяване или свободата да критикуват. А за онези, според които публикуването на карикатури на религиозни дейци е принципен въпрос с оглед да се опази свободата на словото, идват трудни времена. Под натиска на обстоятелствата тези донкихотовци на свободомислието се превръщат в екстремисти.

Животът не става по-хубав, а камо ли по-весел, заключава "Независимая газета", перифразирайки думите на Йосиф Сталин за живота в Съветска Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
И отделно ***, душо елементарна, защо не добавиш в новините си, че за критика или карикатури на холокоста в "демоХратичните" държави се влиза в затвора :))) И че това им е част от свободното слово .....да си признаят веднага че са антисемити доброволно, или с бой .... Жалка катинка , журналистика един път, дам...
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7 И какво е общото между паленето на църква и това, че някой го уволнили от работа?
22
0
 
37
 
! Отговори
7 преди 9 години
До азСатирикът Морис Сине, който пише и рисува за "Шарли ебдо", коментира, че скоро синът на Саркози ще приеме юдаизма. "Този млад човек ще постигне много в живота!", завършва статията му. Когато се появяват протести, че това изявление е антисемитско (така казал например изтъкнатият философ Бернар-Анри Леви) тогавашният главен редактор на "Шарли ебдо" Филип Вал поисква от сатирика да се извини публично. "По-скоро ще си откъсна топките", отговаря Сине и бива изхвърлен от списанието.Значи може по най-вулгарен начин да издевателстваш над Мохамед, а не може да вземаш на подбив евреите. И меж
21
2
 
39
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Значи не е виновен тоя, който пали църкви, а тоя, който нарисувал някаква карикатура незнайно на кого? Кой ви каза, че това на картинката е Мохамед? Жириновски навремето каза, че българите ставали само да лъскат ботуши. Путин ни нарече директно безгръбначни. Това значи ли, че имаме оправдание да подпалим руската църква?
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък съм програмист, а Шарли е кучето ми.
19
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека тоя дето трие коментарите да публикува някъде правилата за цензуриране, че поне да ги знаем какви са. Каква е тази безконтролна цензура тука - дори и в северна корея се знае кое може и кое не.
18
3
 
38
 
! Отговори
Възкръснал от бана преди 9 години
Когато Шарли публикува порнография това е свобода на словото, а когато аз си позволя да нарека нещата със собствените им имена мен ме банят за 24 часа. От истината боли.Ще ме изключите ли, за да ми затворите устата?
17
2
 
54
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Когато на Запад се публикува материал срещу Израел и карикатура на Йехова-ще ги призная за демократи!
16
4
 
41
 
! Отговори
тцтц преди 9 години
Е не разбирам каква смелост е да се подиграваш с религиозните чувства на стотици милиони / визирам християни , мюсюлмани /
15
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Броят на жертвите от двудневното насилие в Нигерия , предизвикано от карикатурата на пророка Мохамед достигна осем.Унищожени са десетина християнски църкви, предаде Франс прес.... Утре Шарли ще извади нови карикатури и някъде ще бъдат запалени още християнски църкви...Но ние осъждаме 'ограничаването на свободата на руските журналисти" :(
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм Гларус.
13
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Монтана 12''И аз съм Шарли''*******************Ти от глад не знаеш кой си.
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големият митинг против карикатурите на "Шарли Ебдо" не се проведе в Афганистан, Пакистан или Сомалия. Проведе се в "православна" Русия. В столицата Магас на република Ингушетия. Сега предстои и в Грозни, където най-често срещаният плакат е "Аллах е велик".
11
0
 
46
 
! Отговори
до Шукри преди 9 години
Абе разбрахми ,чи ни си Шарли колко пъти ще го пускаш?Успокой се,не си сам тук повечето са като теб и са против Шарли !
10
7
 
54
 
! Отговори
23 преди 9 години
Пак злобарско заглавие, а в статията нищо. Срам ме е от българските медии. Това ли е за вас свобода? Да си измисляте и да плюете свободно по избрана от шефа държава? Бал съм ти и совбодата.
9
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има толерантност към всички религии и към техните символи. Осмиването на един или друг светия се приема от вярващите като не уважение към тях самите. С какво французите са по-добри от арабите изповядващи исляма? Защо за едни може а за други не? Защо на САЩ им е разрешено да имат ядрено оръжие, а на Иран не? Иран не е използвал атомна бомба за разлика от САЩ. Иран не е нападал други страни за разлика от САЩ и Франция. Нещата трябва да се назовават със собствените им имена. Замислете се
8
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от ВарнаТи си Чарли
7
12
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди беше защо Москва ограничава гей пропагандата сред подрастващите и ограничава свободата на хомосексуалистите.Сега пък защо ограничава подигравките с религиозните чувства на мюсюлманите.Абе хайде я оставете на мира тази Русия да си развива обществото както намери за добре.Не съм чул Русия да се бърка в гейското настъпление а Европа или щатите. Подиграват се с Мохамед , после - Ау ислямски фундаментализъм ни застрашава....
6
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА КОЕТО СТАНА ВЪВ ФРАНЦИЯ Е ГАВРА С РЕЛИГИЯТА НА МИЛИОНИ АРАБИ. СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И НА КАРИКАТУРАТА ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКЪВ МОРАЛЕН ОБЛИК. ЗАЩОТО ОТ СВОБОДА СЕ ПРЕВРЪЩА В СВОБОДИЯ. КРИВОРАЗБРАНАТА СВОБОДА НА СЛОВОТО СЕ ПРЕВРЪЩА В АВТОМАТ КАЛАШНИКОВ. А КОГАТО ЗАПЕЕ КАЛАШНИКА СТАВА ТОВА КОЕТО СТАНА ВЪВ ФРАНЦИЯ. ЗАТОВА ПРЕДИ ДА ЗЕПЕЕ КАЛАШНИКА ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ГАВРАТА.
5
16
 
60
 
! Отговори
кат сълзи,кат сополи преди 9 години
Трагедия велика,че не им дават да се гаврят с религиозните чувства на хората!Свободата на словото е в опасност,хайде на барикадите,така ли!?Ами като ви е толкова мила тая пуста свобода,защо не пишете за Холокоста,да речем!?Ама там бият през пръстите,и заминаваш директно в пандиза!Мишоци демократски!