Руско градче обяви 2016-та за годината на Сталин

Комунистите на Пенза с културен календар и стипендии
9 дек 2015 12:00,
66
Руско градче обяви 2016-та за годината на Сталин
Снимка: Reuters, архив

Членовете на комунистическата партия в руския град Пенза обявиха, че ще отварят образователен център в памет на бившия лидер на СССР Йосиф Сталин.

Партията обяви, че следващата година ще бъде годината на Сталин и ще се проведат множество събития в негова памет, съобщава BBC. Ще се състоят дискусии, ще се снимат и прожектират филми, които да оборят лъжите срещу репутацията на Сталин.

Годината на Сталин ще стартира с фотоизложба в партийните офиси още на 21 декември - рождената дата на Сталин. Ще последват литературни четения, отбелязващи смъртта му на 5 март, ще бъдат поканени и реномирани учени и общественици.

През следващата година ще се навършат 80 години от създаването на т.нар. Сталинова конституция, а от комунистическата партия заявиха, че ще финансират стипендии за млади историци, изследващи темата. Въпреки че Сталин определя конституцията си като една от най-демократичните в света, тя реално дава началото на кървавите чистки.

Комунистите на Пенза вече показаха своята преданост към Сталин още през септември, когато откриха бюст на лидера. Това събитие беше осъдена от либералната партия, която заяви, че това обижда паметта на повече от 26 хил. жители на града, убити по време на репресиите на Сталин.

Местните власти пък обявиха, че не могат да направят нищо, тъй като паметникът се намира в частна собственост.

Въпреки носталгията по съветската власт, която президентът Владимир Путин насърчава, личността на Сталин остава противоречива за руснаците. Проучване на общественото мнение през март установи, че 39% от анкетираните се възхищават до известна степен на Сталин, а 25% го определят като престъпник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Август преди 7 години
До СТАЛИНХора като Джугашвили (закоравял като стомана престъпник), никога не са вдигали нещо "на крака". Народите са тези, които падат и стават, след като от собствена глупост повярват на някой психопат.
41
1
 
0
 
! Отговори
Август преди 7 години
Създават си психопати масови убийци, страдат и *** под тяхната диктатура, а след смъртта им честват годишнини и ги превъзнасят като герои. Това нормални хора ли са!?
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе другарю ссср никога не е разбива ла япония ,ти чисто си изперкал . И тебе ли тия *** са те образова ли ,сигурно и филми са ти прожектира ли
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах другарю защо не си живял поне малко в модрнезираната държава на сталин и ленин та да те модернизираха и тебе малко в архипелаг голак . Да беше част от безплатната работна рака. Да погладуваше и ти малко . Е не е късно може пък сега в путиновия ссср да идеш там да се модернизираш малко
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Руско градче обяви 2016-та за годината на Сталин"За сведение на "журналистката" М.Нестерова - Пенза е областен град с население НАД 500000 (ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ!!!) жители (към 2012 г.). Така че е малко големичка за да е "градче"! Ама откъде толкова обща култура в някои "журналисти"? (поне в Гугъл можеше да погледне).
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е такава ли ще се образоват на нашите *** братята ,страхотно леле .........
36
4
 
10
 
! Отговори
Спас преди 8 години
След смъртта в куртката на Сталин, намират 5 рубли!!!!!!!!! Това е "присвоил" тогава човека след всички "репресии"!!!! Пример за сегашните управляващи!!!!!
35
3
 
8
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Ако в това "градче" има убити 26 000 човека тогава, то днес в 520 000-та Пенза, всяко семейство ще пострадало?????.................. Не ни пробутвайте тези лъжи!!!!! Кой ще излезе в подкрепа на "убиеца" на дядо си????????:))) Не заблуждавайте младежта!!! Тя е умна и може да мисли, и прави сметки!!!!!!.....................а и не всички присъди са били смъртни????? Излиза, че половината тогавашен град е бил "репресиран"!:)
34
3
 
8
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Ленин и Сталин превръщат изостанала Русия в най могъщата държава в света!!! "Жертвите" от "репресиите" са по-малко отколкото в САЩ за същия период!!!!!! СССР печели войната с най-силната до тогава армия на Германия, а веднага след това разбива и Япония!!!!ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ПРОПАГАНДА!!!
33
2
 
9
 
! Отговори
Да111 преди 8 години
По тази същата ТВ не ли ти прави впечатление че в филмите им за ВСВ напоследък са само за съюзниците като че ли червената армия която изнесе войната на гърба си не е участвала в тази война.
32
2
 
12
 
! Отговори
От съвременници преди 8 години
Какъв е авторитета на Сталин? Чърчил не обичаше Сталин, но беше честен в мемоарите си.Чърчил пише: Излъчването на Сталин, авторитета на Сталин, уважението към Сталин беше такова, че когато той влизаше в помещението, в което се намирахме ние, всички присъстващи като по команда ставахме прави и ръцете ни рефлекторно се опъваха по шевовете.
31
2
 
9
 
! Отговори
зорге преди 8 години
Какъв е авторитета на Сталин е на лице, че болния Рузвелт и Чърчил идват на крака при Сталин в гр. Ялта през февруари 1945 гд.
30
4
 
5
 
! Отговори
Блядь преди 8 години
Безнадеждни са.Амин.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който владее настоящето владее и миналото. Сталин е такъв какъвто искат да ни го представят.
28
10
 
8
 
! Отговори
факти преди 8 години
Навсякъде където руско-комунистическо-болшевишки ботуш стъпе цари разруха, хаос, смърт и мизерия. Примери бол, всичките държави от бившия СССР, България, Румъния, Куба, Венецуела, С.Корея и т.н. Някой да даде пример за развита държава, с развита икономика, с висок стандарт на живот и т.н която е била под руско влияние? Те, такова животно няма!
27
5
 
5
 
! Отговори
Относно репресиите преди 8 години
Не сам Сталин определя конституцията си като една от най-демократичните в света, а историците.По важно е да се отговори на въпроса "Защо след приемането й са последвали репресии". Предлагам *** и обективен отговор: Защото демократичната сталинска конституция от 1936 г застрашава безпределната власт на старата ленинска болшевишка гвардия и тази ционистка гвардия се хвърля на борба срещу Сталин за запазване на властта и положението си в СССР.
26
5
 
12
 
! Отговори
СТАЛИН преди 8 години
въпреки многото му кусури е ЧОВЕКЪТ, който вдигна на крака РУСИЯ след гражданската война, победи ГЕРМАНИЯ и направи СССР световна сила. Така , че хората си го тачат напъно заслужено.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необятна е руската душа. Колкото повече ги мачкаш и тъпчеш, толкова повече те обичат. То не е мазохизъм, не е чудо. 26 хил. души от града е затрил този сатрап, те чествания му организират. Явно им е малко.
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2016- годината на Джугашвили. В историята няма друг човек, който да е избил толкова руснаци.
23
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Хрушчов е свален като резултат от безумната си икономическа политика довела до рецесия - по-долу съм посочил някои от основните му грешки. В първите години от управлението на Брежнев Косигин успява до известна степен да реши проблемите в икономиката, но след Пражката Пролет реформите му са спрени на практика и рецесията се завръща и става все по-тежка.