Бъдещето на трудовия пазар – роботите

Експертите спорят как това ще промени обществото
5 авг 2016 19:55, Елка Василева
19
Бъдещето на трудовия пазар – роботите
Снимка: архив, Reuters

Роботи, автоматизация, изкуствен интелект - машините ще ни отнемат милиони работни места. Дали това е проклятие или благословия?

Кристофър Мимс се сблъсква за първи път с мощта на машините по доста тревожен начин. Репортерът, пишещ за технологичен блог, бил на купон на Масачузетския технологичен институт (МТИ), когато в един ъгъл видял робота Бакстър - машина, която може да преобърне трудовия пазар.

"Бакстър изглеждаше самотен", разказва Мимс. Журналистът отишъл при робота и го завел до кутия, пълна с малки предмети. Пръстите на Бакстър хванали един от предметите. После Мимс го завел до маса, на която Бакстър оставил предмета. След това роботът старателно продължил да изпълнява току-що научената задача, без да му пречи, че предметите са с различна големина или че пияният Мимс му показал необходимите движения доста неумело. Бакстър съвестно свършил работа, каквато би могъл да върши работник в склад на Amazon, а за да се научи, му били необходими само няколко секунди, пише Щефан Шулц, списание "Шпигел".

Примерът показва, че следващата вълна от автоматизация и дигитализация ще промени из основи трудовия пазар, който познаваме, при това много по-бързо, отколкото си мислим. Експертите спорят как това ще промени нас и нашето общество.

Дали не се задават масова безработица, масова бедност и социално изключване?

Или ще настъпи ера, в която човекът просто ще може да бъде човек, защото ще трябва да влага все по-малко време, за да си изкарва прехраната и ще му остава все повече време за самоосъзнаване?

Защо тази революция на трудовия пазар е различна?

Това не е първият път, когато трудът е изправен пред радикални промени. Досега обаче в сила бе нещо като природен закон: всяка степен на автоматизация водеше до нови работни места на ново еволюционно равнище. Работа, която в повечето случаи бе по-вълнуваща и по-малко опасна за здравето от труда, полаган от предишното поколение.

Преди 200 години 70 % от американците са работели във ферми, а сега с това се занимават едва 1 %. След като машините поели работата на земеделците, полските работници се струпали във фабриките, които произвеждали комбайните. Когато роботите стигнали и до поточните линии на заводите, работниците се захванали с поддръжката на тези машини и тогава възникнали много нови професии.
Този път обаче нещата могат да се развият различно.

"Този път не само физическите дейности ще бъдат заменени с интелектуални. Този път машините ще поемат и все по-сложни мисловни задачи", като същевременно ще изпълняват все по-комплексни двигателни дейности, отбелязва Андрю Макафи, изследовател в МТИ и съавтор на книгата "Втората ера на машините: как следващата дигитална революция може да промени живота ни".

Автопилотите вече биха могли да приземят самостоятелно самолет Boing 787, през идните десетилетия те ще поемат и работата на шофьори на камиони и таксита. Скоро писма, пици и колети ще могат да бъдат доставяни от дронове, а докато синдикатите обсъждат подобаваща минимална заплата за чистачите, то компании вече експериментират с роботи за чистене на прозорци и тоалетни. Роботите прахосмукачки пък вече отдавна се продават на умерени цени.

Финансови старт-ъп компании, така наречените FinTechs, предлагат като банкови консултанти чат ботове (компютърна програма, разработена да симулира интелигентен разговор чрез аудио или текстови методи - бел. прев.) или софтуер, който автоматично открива нарушенията, извършени от компании, и уведомява ръководството. Така че скоро могат да станат излишни многобройни работни места в контрола и консултирането на клиенти.

Болници използват системата с изкуствен интелект Watson на IBM при диагностиката на рак, а все повече операции се извършват от роботи. ИТ гигантът Alphabet разширява чат услугата си Google Talk, за да я превърне в кол центъра на бъдещето - един ден клиентите ще могат да изпращат въпросите си по чата, а мрежовата програма ще отговаря възможно най-бързо. Човек от колцентъра ще се включва само, когато програмата не знае отговора.

Хората с творчески професии също не бива да се чувстват сигурни, пише Кевин Кели, съосновател на технологичното списание Wired. Вече има машини, които пишат песни, стихотворения, романи и вестникарски статии с все по-високо качество.

Така че всяка професия може да бъде засегната от задаващата се революция на трудовия пазар. Само в САЩ 47 % от трудовите дейности са пред закриване, се посочва в изследване на университета Оксфорд, което внимателно проучва 702 професионални сфери. Засегнати са всички сектори - от земеделието през промишлеността до услугите. Все по-сложни трудови дейности биват дигитализирани, а промяната идва все по-бързо.

По-бързо, по-евтино, по-умно

Използването на промишлени роботи вече е рентабилно не само в страни с традиционно високи доходи. Също и в Китай през последните години десетки милиони хора загубиха работата си в промишлеността. Производител на електроника в момента строи в южната част на страната завод, където 90 % от хората работници са заменени от роботи.

Според оценка на Boston Consulting Group разходите за промишлени роботи ще продължат бързо да се понижават. Още през 2025 година заместването на хора с машини може би ще е рентабилно дори в развиващи се страни като Мексико. Социалните последици ще бъдат големи, тъй като точно в такива страни работят много нискоквалифицирани работници, които не могат да бъдат преквалифицирани толкова бързо. От друга страна, скоро ще могат да бъдат заменени и децата, които работят в текстилните фабрики на Индия.

Изкуственият интелект отчита също толкова бърз напредък като роботиката. Компютрите вече са в състояние да проследяват архитектурата на човешкия мозък в т. нар. невронни мрежи и самостоятелно да се учат в процеса. Колко бързо "поумняват" машините, стана явно в началото на годината, когато компютър, разработен от подразделението на Google Deepmind победи най-добрия в света играч на го - китайска игра, в която интуицията има важна роля. Възможните ходове са толкова много, че професионалните играчи също действат по инстинкт и дори най-мощният компютър не би могъл да предвиди всички ходове. Експертите мислеха, че ще бъдат необходими още години, докато компютър надвие човека.

Също толкова бързо машините ще конкурират хората и в други области - например при изчисляването на заплати в сферата на човешките ресурси или в анализа на данни при корпоративните консултации.

Работата на бъдещето

Какво тогава ще се случи, след като машините все по-бързо и по-мащабно изземат работата ни? Експертите са разделени по този въпрос. Някои от тях вярват, че в бъдеще ще се появяват нови професии.

При професиите на бъдещето фантазията не познава граници.

Според Алисън Сандър от Boston Consulting Group скоро могат да станат популярни следните професии: специалист по борба с остаряването, автор на истории и виртуална реалност, градски фермер, психолог за домашни любимци и, разбира се, всички видове компютърни и софтуерни специалисти, както и служители за поддръжка и почистване на роботи.

Други експерти са по-песимистични. Професорът от Харвард и бивш финансов министър на САЩ Лари Съмърс очаква, че повече работни места ще бъдат загубени, отколкото ще възникнат.

Работниците ще трябва да бъдат все по-добре квалифицирани, за да не бъдат изместени от машините, съгласен е и колегата му от Харвард Гаутам Мукунда. Следователно, обучението ще стане по-скъпо и е много вероятно скоро допълнителната квалификация на работниците да стане нерентабилна.

Ако се вярва на Съмърс и колегите му, професиите на разположение в обществото скоро ще се изчерпят. Не е задължително обаче това да доведе до социални безредици, отбелязва Макафи. Поне не и ако политиците се справят умело с промяната.

Революцията на машините има едно важно предимство, казва Макафи.

Производителността ще се увеличи толкова много, че скоро обществото ще може да си позволи по-силни системи за социална сигурност, възможно е дори да бъде въведен безусловен минимален доход.

При този сценарии на хората почти няма да се налага да работят, за да се издържат. Изведнъж те ще имат повече свободно време, което да посветят на себе си; тогава ще трябва да се запитат защо всъщност са на този свят. Може и да построят машини, за да намерят отговора.

В заключение: пазарът на труда е изправен пред бърза, всеобхватна и потенциално разрушителна промяна. Промишлените роботи ще стават все по-евтини и способни. Същевременно изкуственият интелект отбелязва бърз напредък. В секторите на земеделието, промишлеността и услугите са застрашени милиони работни места. Производителността обаче бързо ще се увеличи. Някои експерти се опасяват от социални безредици, други са убедени, че социалните системи скоро ще станат по-щедри, а хората ще трябва да работят значително по-малко.
 

/БТА/
 


19
Още по темата: трудов пазарроботи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Оа преди 5 години
Човек без работа мисли за глупости! Работата е пари а парите са средство за живот , ако нямаш работа нямаш пари ако нямаш пари нямаш средство за живот - след като нямаш работа и средство за живот какви ли глупости ще измислим за да оцелеем "Война"
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е решението за обществото с отрицателен прираст на населението, и САЩ и Япония са го открили, а ние в Европа вдигаме възрастта за пенсиониране и внасяне мързеливи арабски маймуни, с развитие на средновековен селянин.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е лошото?Бакстър бачка ,Мимс фирка.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо има много неизмислени неща в това предвиждане на бъдещето.Ако заменят хората с роботи...Кой за бога ще им купува *** дето ги произвеждат.За единственият робот които до сега съм виждал -прахосмукачка мога да кажа че работи само *** идеално равни повърхности и 1000 и кусур и лева са абсолютно незаслужени освен ако не си инвалид.И още нещо.Представете си завод с 100 хиляди робота вместо работници.Един вирус и всичко спира.Освен това роботите не могат да се грижат сами за себе си.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въпроса е кой ще купува за да има потребление,ще се получи свръх пройзводство и малко потребление,а от там застой , криза и война
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е странен апелът: Учете за програмисти! Човек може да направи програма за нещо, което детайлно разбира. А за да го разбира детайлно, други преди него трябва много, ама много детайлно да са го проучили, така че да действа в реални условия. Хората още една жива клетка не са успели да създадат, нито един жив език, нито една материя с качествата на дървесина даже. Всичко е статично, рамково и подчинено на определена временна цел.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се смейте, (ако успеем да избегнем някоя глобална катастрофа) до 25 години бъдещето ще е на роботизираните технологии.Както го е казал агент Смит от "Матрицата" "Човекът е вирус, който погубва всичко и затова трябва да се унищожи"!
9
1
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
идва общество контролирано и зависимо от "ония горе", ако не слушкаш умираш от глад защото всичко е в магазина а ти не произвеждаш нищо и чакаш да ти дадат.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робо тролите ще премахнат най безполезното съсловие пицо гризци
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е грешка. Изкуствено привнесено на тази Земя половинчато създание. Няма естествен враг. А по законите на природата трябва да има, за да има равновесие. Човекът се размножава най-много, когато е най-зле, а избягва да се размножава, когато практически няма съществен проблем. Използвайки ресурсите на планетата, измисля улеснения в живота си, които обаче му създават други проблеми. Никога не е в мир със себе си. От първобитния си стадий разчита на наркотици и замъгляващи съзнанието неща.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5 не знам Питай Путин защо са му милионите кавказци и китайци той нали знае всичко може да ни каже
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо са ни тези милиони араби, като за нас няма да има работа?
4
0
 
3
 
! Отговори
робот преди 5 години
Комунистите стават излишни
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля си, дали няма да се появят нови Нед Лудовци.
2
3
 
4
 
! Отговори
Komunist преди 5 години
Роботи, автоматизация, изкуствен интелект - машините ще ни отнемат милиони работни места....predpolagam, ce i robotite ste im kupuvat bOklucite...
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стерилизация до дупка му е майката......