Училището, където децата са различни, но миналото им – общо

Школо в Тел Авив събира деца на бежанци от над 50 държави
24 яну 2017 18:29,
4
Училището, където децата са различни, но миналото им – общо
Снимка: bgonair.bg

Класните стаи на едно необикновено училище в сърцето на Тел Авив събират деца от над 50 държави. Много от тях са деца на бежанци, работници или на хора, търсещи убежище, но в училище те са просто деца, защото за образованието никой не е чужденец.

Учениците изповядват различни религии, говорят различни езици в домовете си, спазват различни традиции. Обединява ги едно -  тежкото им минало и спомените за насилие и убийства.

"Някои от тях са много изостанали – с по две, три години заради житейските им истории, травмирани са. Ние имаме наистина възможността да ги подкрепим в много тежъж момент от живота им. Затова се отнасяме към тях като към наши деца, всичко около тях е несигурно", коментира директорът на училището Биалик-Рогозин Ели Нехама пред Bulgaria ON AIR.

Повече от 100 учители и десетки доброволци работят всекидневно с децата. Всички те знаят, че не могат да променят миналото им, но могат да направят бъдещето им по-добро.

"Без значение какво ще се случи, без значение от новините, вестниците, телевизията или от някакви демонстрации, те знаят, че в деня след това ще дойдат на училище, ще ни открият тук, ще ги прегърнем, ще им се усмихнем и ще ги обичаме - както в деня преди това. Ето затова училището не е просто училище, а е като дом и семейство за тези деца", допълва директорът.

За разлика от другите израелски училища Биалик-Рогозин е отворено от рано сутрин до късно вечер. Посреща учениците си в 7.30 ч. и затваря след 19 ч.

"Родителите им работят от сутрин до вечер и ако децата не останат в училище, ще са заобиколени от опасности – проституция, алкохол, наркотици и насилие. Затова опитваме да ги задържим в училище, да им дадем възможност за училищни дейности, спорт, да им помагаме с домашните. Ако не го направим ние, няма кой да го направи. Това ги предпазва от опасности", каза Ели Нехама.

За много от децата е трудно да говорят за това, през което са преминали, и дълго пазят страховете от преживяното. Затова им осигуряват професионална подкрепа и терапия.

А основният принцип в училището е да бъдат подкрепяни децата да правят, това в което ги бива, и да следват пътя на успеха независимо в коя сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
художника преди 7 години
Това е невъзможно да се случи в България. Няма учител, който с 500лв. заплата да работи на 2 смени. То изобщо май няма и учители, отдавна са на свършване.