Военните разходи в света растат въпреки пандемията

Най-много похарчили САЩ, Китай, Индия, Русия и Великобритания
26 апр 2021 19:00, Елка Василева
17
Военните разходи в света растат въпреки пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Въпреки пандемията от коронавирус общите военни разходи в света са се увеличили до близо 2 трилиона долара миналата година. Това показват данни на Стокхолмския международен институт за проучване на проблемите на мира, предаде ДПА.

През 2020 г. са похарчени 1981 милиарда долара, което е увеличение с 2,6 на сто спрямо 2019 г.

Петте държави с най-големи разходи отбрана са САЩ, Китай, Индия, Русия и Великобритания. Те допринасят с 62 процента от общите разходи.

Военните разходи в Китай нарастват за 26-а поредна година.

Други страни, например Чили и Южна Корея, са пренасочили част от планираните си военни бюджети за борба с пандемията.

Бразилия и Русия са похарчили много по-малко от първоначалните си военни бюджети за 2020 г.

САЩ бележат ръст за трета поредна година след 7 години на намаляване на разходите за отбрана. Техният дял в света за 2020 г. е 39 процента.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До С какво оръжие?САЩ точно в космоса отстъпват. Години наред изстрелваха с руски ракети а руснаците няма да ти дадат да сложиш електоромагнитни оръдия на сателитите си. Дори Китай има повече оръжия в космоса от САЩ .Лазерите са само за много малки разстояния щото няма достатъчно енергия за мощни лазери .При свалянето на нисколетящи сателити Русия пак е едни гърди напред .
5
4
 
2
 
! Отговори
С какво оръжие? преди 2 години
Много е важно една държава с какво оръжие се въоръжава. Феодалните диктаторски режими на Китай, Русия, Иран и Северна Корея нямат високи технологии и се въоръжават с конвенционални оръжия, които стават за музейни експонати, защото не вършат никаква рабата в една Космическа война, каквато предстои. Крепостните използват такива оръжия единствено за заграбване на чужди земи от съседите си. Космическа Америка е властелинът в областта на оръжията и тя ще управлява човечеството до свършека на Света.
4
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 5. Та кой не разбрах прави далавера ? Този който продава или този който купува ? И само с оръжие ли се прави далавера ? С друго не може ли ? .Що пишете глупости?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2020 г. Бразилия и Русия са похарчили много по-малко от приетите си и утвърдени военни бюджети.
2
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Светът удърно се въоръжава.ЗАЩО ? Би следвало да си зададем въпроса А какво бъдеще ни очаква ? 1 Има толкова междудържавни дългове които не могат да бъдат изчистени освен чрез война.2 В един свят с намаляващи природни ресурси, ще трябва ново прекрояване на границите и сфери на влияние.Как ще стане това ? С война ! А къде сме ние ?
1
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Si vis pacem,para bellum (ако искаш мир готви се за война)!!!