Нова Зеландия забранява на идващите поколения да пушат цигари

Продажбата на тютюневи изделия на младежи ще е престъпление
9 дек 2021 08:10, Елка Василева
62
Нова Зеландия забранява на идващите поколения да пушат цигари
Снимка: архив, БГНЕС

Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Хората, които ще бъдат на 14 и по-малко години, когато законът влезе в сила през 2027 г., никога няма да могат да си купят легално цигари, обяви заместник-министърката на здравеопазването Ейша Верал.

"Искаме да се уверим, че младите хора никога няма да започнат да пушат, така че ще направим престъпление продажбата на тютюневи изделия на новите поколения младежи", каза тя.

По силата на бъдещия закон, който още не е преминал през парламентарно одобрение, хората ще могат да купуват само тютюневи изделия с много ниски нива на никотин и все по-малко магазини ще имат право да ги продават.

Верал каза, че пушенето е причина за един от четири случая на рак в Нова Зеландия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно. Не трябва да пушат. Ще се дрогират. По-доходоносно е.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Пушиш ли? Да. По колко кутии на ден? 3. Колко струва 1 кутия? 10 долара. И от колко години пушиш? От 15 години. Значи, ако една кутия струва 10 долара, а ти пушиш по 3 кутии на ден, харчиш по около 900 долара на месец. За година се получават около 10 800 долара, нали така? Така е. Тоест за последните 15 години си похарчил над 162 000 долара за цигари? Явно е така. А замислял ли си се, че при правилно вложение на спестените пари сега можеше да си купиш Ферари? A ти пушиш ли? Не. И къде ти е шибаното Ферари?
49
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
В НЗ цигарите са по 10-12 долара кутията, по-скъпи са от ЕС. Разхождам се в Оукланд и си пуша малрборо по пътя купено от безмитна за 3 долара и тес *** там ме гледат по улиците все едно ще им правя обир на личните вещи. Доста е негативно мнението там за пушачите, никъде по света не съм виждал такова отношение. Най-странното е, че за час вървене пеша не видях нито един човек да пуши цигари, чак гузно ми стана. Влизайки в мола съм 100% убеден, че бях единствения вмирисаняк вътре.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин Напълно прави си ще ги избие в смяна пола и нетрадиционна сексуална ориентация
47
2
 
3
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Пушенето е едно средствата и методите за разтоварване на психическото напрежение, ако ''умните и образовани'' властници го забранят, това натрупано напрежение задължително ще започне да избива чрез други средства и методи!
46
0
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Затова пък ще им дадат право за сметка на държавата да си сменят пола на всеки 3 години!
45
0
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 2 години
И крайнолевите, и крайнодесните са фенове на фашизма и тоталитаризма. Всеки със своите си доводи, но и двата спектъра са все болни хора фанатици. А нормалните хора, които са по средата и не изпадат в някаква болна крайност, страдат най-много, независимо кой е на власт.
44
7
 
1
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Прекрасно. А на Балканите кога?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията в "белите държави"
42
0
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Може да си промени пола в акта за раждане в Нова Зеландия ако:Пола е сгрешенПола е промен след медицински интервенции
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно са загрижени за "новото поколение " и затова освен забраната за продажбата на цигари на следващите поколения - Нова Зеландия прие закон, който ще позволи на хората да променят пола, записан в акта им за раждане, съобщи днес правителството.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре ще забранят пиците, защото увеличават лошия холестерол. Но надали ще забранят телевизорите, по които доволно се лее помия за промиване на мозъци. Даже ще стане задължително във всяка стая да има телевизор и я не си гледал новините минимум 2 пъти на ден - глоба!
39
3
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
За жена да пуши е все едно да се самоскопи. Удара е или в нея самата или в децата й. Ами и клиниките за асистирана репродукция трябва да имат работа. Нали така. Това което никой не им казва е че често лекарите не могат да помогнат изобщо...
38
0
 
10
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Ще се намерят други начини на самоунищожение... Проблема е в главата както винаги. Но едно е ясно - почнеш ли веднъж, спирането е почти невъзможно.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непушачка съм цял живот и ми се иска всички да сме, но - не насила. Насила хубост не става, както е казал мъдрият български народ. Ще търсим начин да убеждаваме, а не - да наказваме. С добро трябва всичко да се прави.
36
2
 
2
 
! Отговори
няма кои да ги спре преди 2 години
35 това е на Безос като продуцент филма Човекът във високия замък, който не отговаря на книгата, там в бъдещето в Америка е спечелил Хитлер в едната част а в другата японците и после чернокожите правят въстание и става американски чернокожи щати и всички пушат цигари марихуана
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе цигари алкогол и наркотици незнам как ще забраните това е порок който е мн дтруден
34
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега минах покрай голямо училище в Пловдив, първа смяна наконтени малки бръмчалки на по 14г се събрали зад училището и всички пушат ... аз съм шокиран, имаше поне 25-30 момиченца с цигари в ръка и с енергиини напити защото е модерно явно.
33
10
 
6
 
! Отговори
Harley преди 2 години
А у нас - КОГА ???
32
4
 
35
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Не съм пушач, но това е тоталитаризъм !!!Тези богати общества са прекалено overprotecting и това ще доведе до техния срив.