118 000 сгради напълно разрушени при земетресенията в Турция

Строят нови селища, през март започва строежът на 30 000 жилища
20 фев 2023 11:16, Елка Василева
17
118 000 сгради напълно разрушени при земетресенията в Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Сто и осемнайсет хиляди сгради са напълно срутени или спешно трябва да бъдат разрушени, защото са понесли тежки поражения при земетресенията на 6 февруари, съобщи турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, цитиран от електронното издание на в. "Сьозджу".

Още по темата
Министърът посочи, че успоредно с установяването на щетите, нанесени от трусовете, се извършват дейности и във връзка с необходимостта за изграждане на нови селища за останалите без дом.

"Надяваме се, че в 11-те пострадали турски окръга под ръководството на нашия президент ще проведем най-голямата в историята на републиката мобилизация за изграждане на жилища при бедствия и ще предадем на нашите граждани ключовете за техните сигурни и спокойни домове", каза Курум.

"В началото на март заявихме, че ще започнем строителството на 30 хиляди жилища, и се надяваме, че ще увеличим този брой още повече", добави той.

По думите на Курум местата за новите селища са набелязани и ще бъдат извършени подробни проучвания на терена заедно с учени и специалисти.

"Нашите жилища няма да надвишават 3-4 етажа над земята и се планират така, че да отговарят на местните и културните потребности", каза той.

Министърът добави, че се извършват нужните геоложки проучвания, целящи населените места да се изтеглят към районите, където почвата е стабилна.
(БТА, Мина Димитрова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 118 000 сгради в този час в който всеки спи ако сложим средно между 5-10 човека вътре които са починали това прави между половин и един милион умрели. Някой крие истинските цифри за да не виси на въжето.
10
0
 
4
 
! Отговори
Калпаво строителство преди 1 година
В Нета се повяиха клипчета и снимки, на които се вижда, че вместо бетон в колонита са слагали камъни.Потърсете Stones instead of concrete. The footage revealed the quality of Turkish buildings И ще видите за какво става дума.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По това личи колко качествено са били построени.
8
0
 
3
 
! Отговори
Дмитрий преди 1 година
Это полный 3.14здец, это показатель "качества" турецкого строительства. Их близко нельзя подпускать к строительству в России. Лучше немцев и японцев позвать, хотя они же у нас считаются врагами, а в друзьях Турция, Иран, северная Корея и прочие.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция абсолютно всичко им е толкова качествено, колкото сградите им. Аз затова от години съм им бойкотирал всякакви стоки, особено храните им, които са пълни с канцерогенни пестициди и друга химия. Ама после някакви наивници имат наглостта да ми обясняват колко напреднали били турците и каква сила били- дрънци. Нищо общо не искам да имам с тия мизерицци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По един човек в сграда,смятайте колко са жертвите .За да се разцепи така земята,ме съмнява да е с този магнитут.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема си е техен на техните политици ,явно е че този азиатцки народ не може да се развие ,не може като Япония ,Китай ,Казахстан,Южна Корея и други .Или религията ги цака или политиката не знам кое ,но са много зле горките
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедията е за обикновените хора ,корупцията и там няма да спре.Докато има алчни политици и власимащи ще е така по цял свят.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятайте какъв е броят на жертвите,ако е имало само по един човек в сграда,а то не е така. Лоша работа.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция, която Доган ни представяше като път към Европа, се оказа страна от третият свят.Да се чуди човек на тъпоумният български политик от ГЕРБ, БСП, ДБ ходещ при шефа и приятеля Ердоган.***.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще строят по същият начин, евтино и некачествено, каквито са им храните, пълни с пестициди и канцерогени, но Ганяяяяя каза евтини били, е вече не са евтини, но пак са некачествени, просттт народ сме българите, за съжаление, айде на шопинг у Едирне и Станбула , а те се убиват да ни пращат мигранти и некачествена и контрабандна стока