НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция

Участват 20 000 военнослужещи от 13 страни
4 мар 2024 15:03, Елка Василева
250
НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО днес започва учение за защита северния си фланг, който неотдавна се разшири с присъединяването на Финландия към алианса, предаде Асошиейтед прес. В тренировките, които се провеждат в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция, участват 20 000 военнослужещи от 13 страни. Ръководеното от Норвегия учение "Северен отговор 2024" ще продължи две седмици, като в него са включени и над 4000 финландски военнослужещи.

Още по темата
"За първи път Финландия ще участва като страна членка на НАТО в учението за колективна отбрана на регионите на алианса", се казва в изявление на финландската армия.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април миналата година, след като десетилетия наред поддържаше политика за неучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ вече е ратифицирана от всички страни от алианса, а присъединяването на съседна Швеция е на финален етап. Очаква се тя официално да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец.

В "Северен отговор 2024" участват Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще изпълняват маневри по суша. Останалите ще се обучават в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдение и хеликоптери, съобщи норвежката армия.

"Трябва да сме в състояние да дадем отпор и да спрем всеки, който се опитва да оспори нашите граници, ценности и демокрация", заяви бригаден генерал Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, командир на Норвежкия център за въздушни операции. "При сегашната ситуация със сигурността в Европа учението е изключително актуално и по-важно от всякога", добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението заедно с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре  в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътуване за Стуб, откакто той положи клетва като нов държавен глава на Финландия и неин върховен военен главнокомандващ на 1 март.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
1
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
И на тези са им приготвени черните чували.
234
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Спускаха ли отново намъри от самолет без парашут? предният път доста зрелищно се разбиваха в земята.
233
1
 
4
 
! Отговори
007 преди 1 месец
Тия толкова ли са прости, че не осъзнават, че пича в Кремъл хем е луд, хем е терминално болен и няма какво да губи. Мой скоро ще горим в ядрен огън заради наглите укри.
232
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядрената война е неизбежна, мисля вече и най-... умните го разбраха. :) Интересно ще бъде да се наблюдава как на мypzилките им се смъква кожата от лъчевата болест. :) PS Сега не е точния момент да се грижите какво щели да правят някакви непознати от интернет, мислете за себе си. :)
231
4
 
13
 
! Отговори
Скоро преди 1 месец
Скоро ще се сетите за Симо Хаюка, наречен от руснаците "Бялата Смърт".
230
3
 
9
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
А защо така нънтънаху не се яви на преговорите за Газа и защо е така глух за човешките пеава, защо така кра вария изведнъж промени подкрепата си за сионистите ?
229
8
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
И Русия разиграва военно учение в западната си територия от 24.02.2022 г. Но не бият тъпана! Просто го правят,защото са си в правото!
228
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО е една беззъба бездънна яма за пари в които потъват стотици милиарди долари и която е безсилна първо да защити която и да било държава, второ да противодейства на Русия. Русия стана реално по-силна, и икономически, и военно, последните 2 години и това е факт. А онова което ни убеждаваха сатаните от Запад, беше че чрез санкции и военни "помощи" за Украйна (които са си чисто и просто пране на пари), Русия ще бъде отслабена и ще бъде подчинена. А стана точно ОБРАТНОТО.
227
2
 
9
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
А кои бяха участниците в натовските учения "Северен поток - кабуум 2022"? Бихте ли споделили,мили ми ми$$ирченца или темата е леко неполиткоретна некси,мм?
226
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да не сбъркат " Посоките" и тръгнат Към Русия! Че Дедо им Путине,гаранция Че ще им Изпрати Огромна Гъба!
225
5
 
7
 
! Отговори
Бойко борисов преди 1 месец
Тия русоляви ЛГБТ парашутисти ако беше жив дядо Женя да се изпикае на оградата щяха да прескочат северния полюс
224
7
 
11
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.Кремълски болшевишки Джуджета пародия на мъже Путина и пияното Медведчо че си изядат топките от ЯД!!!!Ха,ха,ха,ха,ха
223
7
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 1 месец
Накрая някой ще изяде бахура ама да види ме кой е
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 294... Защото няма ЯО..
221
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще видите колко е готино натовското оръжие, когато няма кой да им отговори насреща.. Ама в реална бойна обстановка.. си е гола водица...
220
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много Важно! И????-:)
219
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да внимават да не си скъсват чорапогащите...
218
9
 
9
 
! Отговори
Помним как преди 1 месец
и руснаците започнаха цялата тая история със ,,учения" покрай украинската граница,и Путин,Медведев,Коня и Фашиста се кълняха във майките и децата си,че нямало да нападат Украйна,а това боли редовни учения за нападение.когато руснак каже нещо,винаги имай в предвид обратното,и никога няма да бъдеш изненадан.те украинците си ги знаят,и за това бяха посрещнати като сватбари още на границата.та сега идва ред и съседните държави да направят ,,учения" окло цялата РФ.Не е приятно,но е справдливо.Нали ?
217
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Красная е втората най-силна армия .... в Украйна.
216
10
 
5
 
! Отговори
до келеша преди 1 месец
""""Копейките си мислят,че само Вовата има Искандери с ядрени глави"""" ------ Абе Дребен Центаджия, "Размера" е от голямо Значение!!! Ако си мислиш, че Щатите, дребничката Британия и Франсето ще рискуват да се превърнат в Стъклена Радиоактивна Пустиня в рамките на Един Час при Пълномащабен Ядрен Удар заради Лапандците ти явно си се родил с тежки умствени отклонения!!!! М////та им и на руснаци, и на кравари, Светът ще престане да съществува след 24 часа!!!