Как да уважавате себе си повече?

Уважавайте ценностите си
23 сеп 2023 22:38, Михаела Лазарова
28
Как да уважавате себе си повече?
Снимка: Istock

Не поставяте лични граници. Трудно ви е да казвате „не“ и вместо това казвате „да“, за да не оставите лошо впечатление или да не провокирате конфликт. Не настоявате за нищо. Правите компромиси през цялото време... във връзки, бракове и работа, отношения с роднини. Инвестирате толкова много и получавате толкова малко. Постоянно се оправдавате за някакви неща и омаловажавате себе си.

Всичко това кара ли ви да се чувствате добре със себе си, да сте щастливи? Едва ли!

Вижте 4 начина да спрете да омаловажавате себе си.

1. Поставяйте себе си на първо място.

Как се грижите за вашето Аз? Може би често забравяте за него, защото първо мислите за хората около вас и пренебрегвате себе си. Може би се страхувате, че другите няма да одобрят, ако проявите здравословен егоизъм. Може би твърде много се вълнувате за всичко, което бихте искали да предприемете в живота си или вече сте – „какво ще си кажат хората“.

Как тогава очаквате да бъдете уникални, такива каквито сте? Как очаквате да блеснете в живота, ако заглушавате собствената си светлина? В живота на всеки човек им а поне по един манипулатор и често това може да се окаже роднина, близък, приятел, който да се опитва да ни вмени чувство за вина, че мислим първо за себе си и гледаме да си осигурим комфорта, който желаем.

Бъдете смели. Живейте живота по собствените си правила. Създайте ясни граници за това, което искате и какво не искате.

2. Спрете да мислите, че всичко зависи от вас.

Всеки човек върви по различни пътища в живота си. Опитът на всеки човек е личен и уникален. И все пак егото ви казва друго. Например чувате някои колеги да се оплакват от служител и предполагате, че говорят за вас.

Защо? Вашето его иска да ви направи център на внимание, дори когато това внимание е негативно и дори когато е невярно. Какво би се случило, ако реагирате на тази ситуация, сякаш става въпрос за вас?

Или какво да кажем, когато хората са критични към вас по фин или не толкова фин начин и вие приемате, че това, което казват, е истина? Градивната критика е важна, но понякога такива хора проектират своята слабост върху вас с надеждата, че ще се почувствате зле. Затова гледайте своя път, често отношенията на хората към вас, не зависят от вас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като игнорирате "многострадалния"!
11
3
 
3
 
! Отговори
ДОБРИ СЪВЕТИ ! преди 7 месеца
МЪЖЕ,РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКВО ВИ СЕ КАЗА ? НА ПЪРВО МЯСТО ПОСТАВЯЙТЕ СЕБЕ СИ ! БЪДЕТЕ ЕГОИСТИ , НЯМА ДА СГРЕШИТЕ . НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ НЯКОЯ ДА ВИ ВМЕНЯВА ВИНА ЧЕ СТЕ ЖИВИ И ЧЕ СТЕ МЪЖЕ ! ! ! ! АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ПОНЕ КОЛКОТО НЕЯ ДЕ . . .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще ви се!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен алкохолик преди 7 месеца
Пийте пред огледалото.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете си мястото!
7
3
 
5
 
! Отговори
Няма такова понятие преди 7 месеца
Как да уважавате себе си повече? В България няма такова понятие, защото ако имаше, щяхме да се наричаме може би Чехия, Унгария или Полша!
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Егоизмът е /4/ На Запад имат един пословичен израз: "Скромността е добродетел на онзи, който няма с какво друго да се похвали."
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 5 Донякъде си прав. За съжаление, в повечето случаи онзи, който не поставя себе си на първо място, в резултат получава черна неблагодарност или в най-добрия случай го считат за будала и го съжаляват. Поставяш ли себе си на първо място, едни ще те укоряват, други ще те мразят, но ще се съобразяват с теб. И много по-рядко ще ти се случва да бъдеш губещ.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абсолютно вярно.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
като не уважавате другите :)))))
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слънце и на теб , но аз влизам в един общ чат за поздрави:-D:-*
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Приятни сънища!