Джорджия Тан – жената, която отвлече 5000 деца и ги продаде на богатите

Сред клиентите й е и Джоан Крофорд
Обновена: 9 дек 2019 07:13 | 8 дек 2019 21:37, Нели Христова
57
Джорджия Тан – жената, която отвлече 5000 деца и ги продаде на богатите
Снимка: Digital Archive of the Memphis Public Libraries

Преди повече от 70 години Джорджия Тан кара луксозната си, лъскава кола из кварталите на Мемфис. Тя избира най-красивите деца на улицата. Примамва ги да се качат в красивото возило. Тези деца никога повече не виждат родителите си отново.

Джорджия Тан отвлича близо 5000 деца и променя живота им напълно. Краде бебета от болници, сирачета от улиците и дори деца, които имат свои семейства. След това ги продава на богати двойки за немалки суми.

Преди 69 години нейният Дом за деца затваря врати. Никой не може да си спомни дали е било краят на ноември или началото на декември. Малко след това той получава наименованието „къщата на ужасите“. Всички знаят, че домът е затворил врати... за добро.

Историята за дома на Тан приковава вниманието на авторката Лиса Уингейт. Тя гледала документален филм по Discovery и започнала да се чуди дали всичко казано е истина, или е преувеличено от телевизията. Резултатът от проучването, което направила, била книгата „Преди да сме ваши“, която разказва историята на сирачетата през погледа на 12-годишно дете. След нейното излизане на пазара през 2017 година Уингейт започва да получава имейли, които гласят: "Това е майка ми“ или "Мисля, че за съм едно от отвлечените бебета“.

Подтикната от интереса към книгата си, през 2018 година тя организира срещи за отвлечените деца. А за да разкаже историята им, Insider разговаря с някои от тях. Повечето все още се опитват да разберат кои са всъщност.

Родена през 1891 година, Джорджия Тан иска да стане като бащи си – адвокат. Ала той й забранява. Затова тя се захваща с работа в сферата на социалните услуги, една от малкото кариери, подходящи за жена с нейното потекло.

Първо работила в Мисисипи, но била уволнена, защото отстранявала деца от приемни домове без ясна причина. После заминала за Тексас, където през 1922 година осиновила дъщеря си Джун. Години по-късно осиновява и Ан Атууд Холинсуърт. За нея се твърди, че била любовница на Тан.

През 1922 година се мести в Мемфис, а баща й използва влиянието си, за да й намери работа в Дома за деца. До 1929 година тя вече се е провъзгласила за директор. Сили Брандън е едно от малкото деца, което още помни Тан.

„Тя беше закръглена жена, която носеше очила и малка чантичка. Спомням си, че беше строга и сурова“, разказва Брендън. Тя и брат й били продадени от Джорджия, която се възползвала добре от липсата на регулация и адекватни закони за осиновяването по онова време. Със своите руси коси и сини очи, те били перфектните деца за Тан. За тях тя прибрала 2700 долара или 40 хил. долара в наши дни. Но обстоятелствата също помагат за плана на Джорджия.

До 1910 г. осиновяванията не са много популярни. Но след това мисленето на обществото се променя. През 1920 година Националното общество за намиране на дом започва да разпространява реклама, която гласи, че осиновяването „намалява разводите, убийствата и ще напълни църквите“. Тогава популярна е и теорията на евгениката – хора, с лоши гени, били стерилизирани. Вярвало се, че онези с по-добри гени пък били подложени на по-голямо безплодие. За да се запази качествената раса, не било важно просто да се осиновява, а да се осиновяват само най-хубавите деца.

Със своя бизнес нюх Тан се насочила към богатите и успели семейства – актьори, писатели, музиканти. Сред клиентите й били Дик Пауъл и Джун Алисън, Луна Търнър, Пърл Бък и Смайли Бърнет. През 1947 година Джоан Крофорд осиновява близнаците Синди и Кати от Тан.

Продажбата на деца не била просто малък страничен бизнес. През 20-те години, в които Тан управлявала дома за деца, тя натрупала състояние от 1 милион долара или 11 милиона долара в днешно време. И не го направила сама. Тя подкупвала социални работници, полицаи, доктори и адвокати. Някои отвличали деца от детските градини, други от църкви, трети от детски площадки. Повечето малчугани били от бедни семейства, които нямали средствата да се борят за правата си.

Самата Тан често отвличала деца, като предлагала на бедни семейства скъпа медицинска помощ на безценица. Условието било децата да влизат в луксозната болница сами. Ако родителите посмеели да дойдат, трябвало да платят пълната, непосилна за тях сума. На родилки пък казвала, че децата им са умрели по време на раждането и са били погребани, без това да коства на семействата средства. А адвокатите, които работят за нея, легално отнемали децата на обеднели или самотни майки.

Синът на Джин Тапия, състезател от НАСКАР, е отвлечен от Тан малко след раждането му. Отнема му 47 години, за да го види отново.

Норма Сю и нейните пет братчета и сестричета са отвлечени през януари 1943 година, докато си играели край реката.

„Те били от бедно семейство. Не били виждали лъскава кола. Майка ми е била на около 8 години, когато това се е случило – знаела е името си и кое е семейството й“, разказва дъщеря й Пеги. Децата били сами у дома, майка им била в болница. Те прекарали три месеца в дома за деца, а по думите на Пеги били принуждавани от Тан да се грижат за бебетата и да им сменят памперсите.

Съдбата на три от децата е неясна. Сю и сестра й били осиновени от семейство във Филаделфия.

„Някаква жена казала на майка ми: „Аз съм новата ви майка“, а тя отговорила: „Не, не си.“ Отказала е да е част от онова семейство още тогава“, разказва Пеги. Но когато двете сестри вече били във Филаделфия, Тан набелязала нови жертви. Тя често си измисляла фалшиви истории за произхода на децата – че са от богати семейства, а майките им „много привлекателни“. Бащите били „интелигентни“, най-вече от „медицински училища“. 

Пред новите родители на Норма Сю, Тан казала, че момичетата са на 6, за да са „по-желани“. Тя често променяла възрастта и имената на децата, за да бъдат по-трудни за проследяване. На евреите казвала, че децата са „от добри еврейски семейства“.

Ако родителите - било то биологични, или осиновители, задавали прекалено много въпроси, Тан заплашвала, че ще ги предаде на полицията или ще отнеме децата им. За повече пари месеци след осиновяването тя се свързвала с новите семейства на децата и казвала, че биологичните родители са ги потърсили, но след „малка такса, тя щяла да наеме адвокат и да оправи нещата“.

Когато по-късно властите започват да разследват дома за деца, откриват, че Тан е получавала по 1000 долара „на глава“, не плащала данъците си към щата Тенеси. А за да избегне органите на реда да я заподозрат или да попадне под „любопитните погледи на хората, които ще задават прекалено много въпроси“, „доставяла“ децата късно вечер. Нейните „медицински сестри“ често пътували до Ню Йорк и Калифорния, но „доставки“ били правени из всички щати, както и Великобритания.

Докладът срещу дома на Тан е дълъг близо 240 страници. Оказва се, че много от децата, които престъпничката е прибирала в домовете още докато са на няколко дни, не са получавали нужната грижа. Десетки малчугани загиват. Само за 4 месеца през 1945 година между 40 и 50 бебета умират в дома. Това кара и хората да се усъмнят в Тан.

Бебетата са държани в непоносими условия. По-големите деца са принуждавани да се грижат за тях и да ги карат да мълчат, докато бъдат осиновени. Самите те пък живеели в тъмни, малки килери. Били пребивани, държани гладни със седмици. Тан плащала на наркомани и педофили да се грижат за тях. Едно от децата, осиновено едва на пет, си спомня как самата Тан го принуждавала да седи в скута й. Сексуалното посегателство от нейна страна също не било рядкост.

Децата, които били „прекалено слаби“, били оставяни под слънцето, за да умрат. Тези, които били „прекалено грозни“ или „стари“, също били отстранявани. Телата им погребвали в задния двор на дома.

Но през 1949 година дошъл краят на измамата. Бил избран нов губернатор -- Гордън Браунинг, който разобличил Тан. Но тя така и не плаща за деянията си. Три дни по-късно умира, след като изпада в мистериозна кома. Никой от съучастниците й никога не е бил съден за трафика на деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не случайно чичо адолф подобни типове ги е слагал в лагери.
44
0
 
0
 
! Отговори
Олеле преди 4 години
'нелогизми'
43
0
 
3
 
! Отговори
Олеле преди 4 години
Статията е много, ама много зле преведена и е пълна с неологизми. От къде ги взимате в редакцията? Нелка по-добре да си хване рейсо и обратно на село да си сади картофи.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"for good" се превжда "за винаги", освен ако не го превежда някой аматьор...
41
0
 
11
 
! Отговори
epstein преди 4 години
и днес, не е по-различно..
40
2
 
6
 
! Отговори
Рави Рави преди 4 години
Тая дивойка от масурестите ли е била???
39
7
 
17
 
! Отговори
МУНЧО преди 4 години
Най-важното е, да приемем Истамбулската конвенция!
38
1
 
21
 
! Отговори
Update преди 4 години
Че то и сега е така само че Тан до скоро беше мистър Епщайн, който някак си се "самоуби", и скоро ще назначат поредния *едофил...мдааа...така е в страната на мечтите..
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и между другото в сащ населението е супер манипулирано от медиите. на светлинни години са некои хора там от действителността. а тук са завист ливи копе лет а хората ...,не може да успееш в нищо без някой да дойде да ти звънне на вратата за нещо...всичко е корумпир. тегаво е да се живее тук. тази медия й дърп ат як о к о н ци те
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че за съм едно от отвлечените бебетакато бащи си адвокати друго; да тая е била к.у. ка голяма, но този сайт защо го чета , пълен с грешки и пожълтя. не вдъхва доверие. коментиращите са по-грамотни от писачите.
35
0
 
9
 
! Отговори
do 35 преди 4 години
Google превежда. Само доизкусуряват текста.
34
0
 
55
 
! Отговори
Лош Превод Другари преди 4 години
Лош превод....ЦИТИРАМ: "Всички знаят, че домът е затворил врати... за добро."ВЕРОЯТНО Е БИЛО: "Everybody knew that the orphanage closed for good"БЕЛ РЕД.: FOR GOOD не се превежда "за добро", а "за постоянно" или "за винаги"КОМЕНТИРАМ!Не може да прекопирате статии и даже да не помислите какво пишете.. това е срам и позор за всеки, който смее да се нарича журналист. Това не са ви фейсбук стените, да си пишете каквото ви скимне. Разочарован съм от вас! Разочарован...
33
12
 
23
 
! Отговори
срамота преди 4 години
В страната на краваропитеците всичко е възможно.Нали Велика Кравария е страната на неограничените възможности.Преди седмица в този сайт пишеше как някоя си Лиса Шмидт , 36 годишна американка е обесила двете си деца ,на8г и на 4г ,за да може да прави секс на спокойствие с ...кучето си.И нашият бащица Боко Тиквуня ходи да им се кланя до земята , за да го погалят по голямата куха кратуна ,и да го оставят на власт още.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До отАв$тралияСиднейМоже да поправите някого, но няма нужда да се подигравате, защото и Вашият правопис не блестящ - пише се "крадат", с "а", а не с "ъ", независимо от потъмняване на гласната при изговаряне.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По интернесното е от къде е краден тоа Текст от 3 стр. щото ясно се вижда че не писан от теа незнайно дали на Договор работещи към сайта копировачи
30
10
 
66
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Абсолютел лъжец си . Децата по Тошово време бяха пазени много повече от капитализма. Детската експлоатация беше абсолютно изчезнала . Децат до 16г можеше само да помагат през ваканциите Това беше. Да не говорим че обществото хубаво лошо осигуряваше на децата един минимум който беше достаъчен децат да могат да живеят нормално до навършване на 18г и да завършват образованието си. Да не говорим че степендиите които се осигуряваха по време на висшето образование стигаха за живот
29
33
 
11
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Бай Тошо Има такава още по-гнусна и тя се нарича "социализъм по Тошовски".
28
20
 
13
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Бай Тошо 33 Капитализма е лошо нещо , но никой не е измислил нещо по добро.
27
19
 
39
 
! Отговори
Бай Тошо преди 4 години
Това се нарича обикновен капитализъм ... Там всичко е стока...Да не говорим че в САЩ и запада за пари са готови на всичко .НЯМА ПО ГНУСНА И ПРЕСТЪПНА СИСТЕМА ОТ КАПИТАЛИЗМА
26
12
 
49
 
! Отговори
? преди 4 години
Същото беше и в БГ след 10 ноември. В Америка една крала децата, а в България тогава всички болници, адвокати, възпитатели в приюти, крадяха и продаваха на чужденци. На родилки се казваше, че децата им са умрели. Абсолютно едно към едно.