Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус

Разследват се причините за инцидента
Обновена: 29 дек 2022 14:58 | 29 дек 2022 14:09, Александър Попов
128
Украинска ракета С-300 навлезе в Беларус
Снимка: БГНЕС/EPA

Ракета С-300 е навлязла от Украйна на територията на Беларус тази сутрин между 10:00 и 11:00 ч., съобщава БелТА.

Държавният глава е информиран незабавно за инцидента. По негово нареждане група експерти от Следствения комитет и Министерството на отбраната трябва да установят причините за падането.

Според наличната информация има две основни версии за случилото се: ракетата е навлязла на територията на Беларус, подобно на неотдавнашния инцидент в Полша, когато ракетата е летяла в грешна посока, или ракетата е била свалена от беларуската система за противовъздушна отбрана.

На мястото на инцидента работят специалисти от Следствения комитет, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Към момента няма информация за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Минск позволи на Москва да използва територията на Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна през февруари, но настоява, че не участва във войната и че не възнамерява да участва и за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
До българските Хохли. Не вийте по цял ден в интернет, седнали на топличко зад клавиатурата, ами вървете, занесете на братята си - нацистките хохли генератори. Бъдете по-съпричастни. И да не забравите. Останете там да мачкате ***. Все по една американска пушка ще се намери за вас.
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Б. За краварските щати ли говориш? Те си водят войни от над 100години и няма да се цивилизоват никога. Природата им е такава. На световен ***.
79
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Беларуската армия! Доказва сваляйки Украинската ракета, че бди над народа си! -:)))
78
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не е нужно да си гений за да си преброиш минусите след няколко часа. Твоя човек няма как да спечели посмъртно !!! Дори Русия да загуби украйна сори но няма как да спечели всичко е руини.
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само един начин нов договор между великите сили относно разпадането на СССР и ВД но оставане на Нато и обединението на Германия за което Русия не възрази. Защото първо Германия се обедини но се пречи на Русия всячески.
76
0
 
0
 
! Отговори
Jose преди 1 година
До 72
75
4
 
9
 
! Отговори
Jose преди 1 година
Май се изказваш неподготвен,я пак! Около една десета от човечеството подкрепя режима в Украйна
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мъдреца 79. Наистина си много мъдър, приятелю. Откъде черпиш толкова мъдрост? Може би я имаш от рождение?
73
13
 
5
 
! Отговори
рашки вън и край на преди 1 година
ракетите !
72
3
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Тия май стрелят сватбарската
71
9
 
19
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Следващата - в бърлогата на Зеления!
70
12
 
6
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
За някакви мокри сънища говорил Пригожин относно прогнозите на дорогаря Медведев за 2023г.Оти тъй:)?
69
19
 
17
 
! Отговори
Владипут Шуткин преди 1 година
Фютин вече са чуди по какъв начин да вкара главния Колхозник от Беларус във войната но Лукашенко не желае всячески да клъвне:)) Дано удържи и не се вкара в беля че както се казва който нож вади от нож умира:)
68
9
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЕХ ТОЗИ ЛОШИЯ ПУТИН !!!
67
14
 
32
 
! Отговори
ДЕДО ИВАН--оф преди 1 година
Току-що прочетох, че беларуската ПВО е свалила украинската ракета след навлизането и над територията на Беларус. Зеленото човече от Киев пак провокира като с ракетата в Полша.
66
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко удар с всички средства от русия и беларус това е единственото решение след като щатите помпат оръжия а преди това бяха излъгали с минските споразумения с помпане на оръжие не се прекратява война и това американците най-добре го знаят като запали ли най-много войни по света
65
12
 
14
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Украйна е измислена държава според един тук,ами южно американските какви са ,скоро стана световен шампион Аржентина ,до революцията на Симон Боливар,преди 160 години цяла латинска Америка е била Испанска,Бразилия,Португалска ,но сега са държави,ами Белорус също не е имало но нищо не казваш,защото Лукашенко е с Путин нъли
64
4
 
21
 
! Отговори
Коко преди 1 година
До 76 ами тя е украйна също е измислена държаваСъздадена от ленин и още 14 или 15 републики
63
1
 
27
 
! Отговори
изконни украински преди 1 година
като изконните македонски земи..
62
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Защо О падат даже има случаи едната ракета да се пренацели към своя посестрима и двете да се самоунищжат.