КАТ ще глобява по снимки от мобилните камери

ВАС: Без фиш по пощата, катаджиите да пишат актове на пътя
22 фев 2014 09:55, Анисия Иванова
48
КАТ ще глобява по снимки от мобилните камери
Архив: Булфото

КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува. Устройствата ще продължат да снимат, но вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, ченгетата ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове. Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщава в. „Труд".

Според магистратите електронен фиш може да се издава само по снимки от стационарни камери. А за нарушения, засечени с мобилни, "е приложим общият ред за съставяне на акт и издаване на наказателно постановление".

Решението на ВАС позволява на катаджиите да работят с мобилните камери, но когато засекат кола с превишена скорост, трябва да я спрат и да санкционират шофьора, както това се правеше преди 2011 г., когато още не бе въведен елекронният фиш.

Съдии обясниха пред "Труд", че при обжалване на наказанията снимките и данните за превишена скорост от мобилните камери ще важат пред съда като доказателства, тъй като по принцип уредите на КАТ трябва да отговарят на определени технически изисквания.

Другата седмица решението на ВАС ще бъде предадено на "Държавен вестник" и ще започне да действа след публикуването му. То обаче не засяга електронните фишове, влезли в сила преди датата на обнародване. По висящите дела обаче съдът ще взема предвид тълкувателното решение на ВАС и санкциите ще бъдат отменяни.

Административните съдии препоръчват занапред правилата за използване на мобилните камери от службите на КАТ да бъдат ясни и регламентирани. Това може да стане и с подзаконов нормативен акт, но е по-добре да се запише в Закона за движение по пътищата.

Мобилните камери у нас са 134, а стационарните - само 25. През 2013 г. по снимки от тях са издадени 349 000 електронни фиша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: КАТшофьориглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТ да хване най напред *** "братя" щото повечето нито имат книжки, нито застраховки нито прегледи. Вижте само кво е по селата , резачи, секачи с един куп коли и сигурно нито една в ред.И ние си плащаме всичкото за една кола. Защо така КАТ.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АУУУУУУУУУУУУУ те с тези снимки сума ти народ разведоха.Затова сега няма снимки
37
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Сигурно имаш още атрибути-униформа с полковнишки пагони и фуражка,визитки на министъра на вътрешните работи,президента,пистолет"Стечкин",2-3 снаипера,РПГ и солидно количество боеприпаси за тях.А вероятно с тая работа колата ти е с така наречените интересни номера(с еднакви цифри) А и тоя стаж само 10 години не е гаранция,че няма да ти се случи случка-да не видиш знак или преди и след случката там да няма знак!
36
0
 
2
 
! Отговори
Тпрутпрун преди 10 години
Само искам да им кажа на полицаите работещи тази работа,че им е дадена ролята на пилето в микровълновата печка.Вярно е че има и военни радари,но те са стотици пъти по масивни,екранирането там е на ниво и екипажът не се олъчва както те.Да не кажат после,че не сме им казали.То срещу пияните няма мерки,та камо ли срещу каращите бързо!А и като хванат някой като Ставийски какъв е резултатът-никакъв.Съдията се произнася,че е невинен,че е виновно мезето,магнитните бури,пълнолунието,ланският сняг и др.
35
0
 
10
 
! Отговори
Асен преди 10 години
КАТ снима с мобилна камера, догонват поршето и му казват че ще му пишат акт за 300 лв.Шофьора на поршето подава телефона и катаджията козирува на гласа чуващ се от телефона .Извиняват се на шофьора и си заминават .Другия път няма да го снимат, ще гонят голфчета и астрички , да ги дерат .А *** с новия джип ще кара пиян и с превишена скорост .
34
0
 
20
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Съдиите обяснили, че снимките ще са доказателство пред съда !!! А, когато снимам крадец в моя двор -- ще се признава ли за доказателство?! Не ги признават снимките !
33
3
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Искате комунизъм етови комунизъм
32
0
 
6
 
! Отговори
22 преди 10 години
Оня ден, ***, писахте че няма да глобяват от мобилни камери. Ега ти и новините...балсамурници
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според ВАС мобилните камери са монтирани в полицейски коли, в които има човешко присъствие. Следователно кадрите не могат да се приемат за автентични, тъй като съществува възможността да се манипулират.И ако след подобна манипулация ме спрат и санкционират по какъв начин да докажа, че не съм превишил ограничението на скоростта и не съм нарушител?
30
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямам нито една глоба през целия ми период на шофьор (почти 10 г.). Спирали са ме на няколко пъти в София и страната, пробвали са ме дали съм склонен да им дам подкуп. Един-единствен път ми се наложи да дам... визитка. Адвокат с опит пред Върховен съд съм с над 10 г. опит. Без думи се разбрахме с нахалния полицай.Имам камера с микрофон (доста чувствителен и записва разговор между шофьор и полицай). Имам филми от пътувания, с полицаи, за доказателства. Не се е налагало да ги ползвам до сега.
29
0
 
26
 
! Отговори
11 преди 10 години
Добре де,ама тия мобилни камери винаги са ми били много съмнителни.Как ще ми докажат,че съм превишил скоростта при положение,че си паркират патрулката на каквото си искат разстояние от знака за ограничение на скоростта.Те могат да започнат да засичат преди знак за ограничение от 50км. и след като го премина да твърдят,че съм карал с по-висока скорост след този знак.Е закона си има наредба на какво разстояние след знак може да седи патрулката и да засича,ама никой не я спазва.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А каква е разликата за"задкомпютърното устройство" при стационарни и при мобилни камери?!За мен НИКАКВА!Закона е ясен:При снимки ИМА ВЪЗМОЖНОСТЗА ФАЛШИФИКАЦИИ!Така например снимкив съда НЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО!Те си използват,но при следствиетоза да се докаже или отхвърли дадено предположение,преди съда!
27
4
 
12
 
! Отговори
Х** преди 10 години
"Ще ви глобяват.... като сте ***...Що мен не МОГАТ да ме глобят,а!? "ЩОТ *** НЕ СЕ ГЛОБЯВА. ГЛОБЯВАТ СЕ ХОРА.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 27Извинявай за тона преди малко. Лек ден и на теб!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Архив: Булфото"Ушев със среден пръст чертае. За да пази закона и народа. От самия него.Култова снимка. Като някое от платната на Леонардо Да Винчи предполагам )))Но все пак да не пренебрегваме, че някои от тях са съвестни и действително спасяват човешки живот.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да наистина няма смисъл да спорим безмисленно. Приятен ден ти пожелавам , а е ясно че една информация може да се тълкува по различен начин , но е ясно че катаджиите ще правят така , че да имат най голяма изгода от това.Пример .. Преди малко забелязах , че във всички американски сайтове и тв се съобщава , че САЩ са първи в класирането по медали защото имали 27 , без да отчитат колко златни , сребърни , бронзови , а е нормално да се смята кой има повече златни , но зад океана не мислят така ...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 25Съдии обясниха пред "Труд", че при обжалване на наказанията снимките и данните за превишена скорост от мобилните камери ще важат пред съда като доказателства.Ами хайде да се разберат " Монитор' и " Труд" кой дава неточна информация заради които тук спорим вече половин час.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мобилните камери ще бъдат използвани само като радари след влизането в сила на решението на Върховния административен съд. Устройството само ще засича скоростта и ще алармира на седящите в колата пътни полицаи, че се задава автомобил в нарушение, но няма да прави клип и снимки на летящата кола. За подобни нарушения катаджиите няма да издават електронни фишове, каквато беше досегашната практика, а ще спират колата и на място ще пишат акт, пише "Монитор".
21
9
 
12
 
! Отговори
хх преди 10 години
Има златно правило - не нарушавай и няма да те спират , а иначе ако искат и от сателит да ме снимат !!;))
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 23Абе ти *** ли си бе! Я Чети внимателно:"КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува. Устройствата ще продължат да снимат, но вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, ченгетата ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове."Значи според написаното по-горе забраняват да се снима при наличието на длъжностни лица?Брей, ти си бил голям мозък!