Какви са вредите и ползите от истерията около COVID-19?

Обстановката у нас е нагнетявана още преди да има случай на зараза
11 мар 2020 13:45, Ния Христова
38
 
Оправдана ли е истерията у нас заради разпространението на коронавирусa? Медийния експерт и бивш председател на СЕМ доц. Георги Лозанов смята, че в случая има свръхинформация. В ефира на Bulgaria ON AIR той сподели, че това има и добра страна, но в определена степен е притеснително. 
 
"Добрата страна е, че за всяко бедствие първата защита е информация. Напълно естествен е този информационен процес, с който медиите и институциите се справят. Този път се залитна в обратната посока - една и съща информация отново и отново, което вече започва да има психологически ефект", коментира Лозанов.
 
Той смята, че обстановката у нас е нагнетявана още преди да има доказан случай на зараза с COVID-19. Започнало е да се създава паническа нагласа от тавтологичната информация, а след това са решили да успокоят хората, смята Лозанов.
 
Експертът по комуникации Даниел Киряков се съгласи и добави, че живеем във време, в което сме пренаситени от информация. 
 
"Много информация, но тя започва да се повтаря. Това се сблъсква с другия парадокс - колко вярваме на институциите. То не е парадокс, а ситуация - недоверието към институциите е основополагащо, независимо колко граждански активен си", посочи Киряков. 
 
Според него с развитието на технологиите всеки човек сам по себе си е медия и трябва да започнем да се отнасяме качествено с информацията. Киряков посъветва да използваме качествени източници. По думите му паниката идва от усещането на страх и вид несигурност. 
 
"Има спекула, когато има бедствия и война. Продават се на нереални цени търсените стоки. В момента има спекула на пазара на информация - да бъдат четени, да бъдат гледани. Важно е медиите да се самооглеждат, те самите са част от социалната реалност, за която нямат ресор. Два пазара единствено се вдигат по време на тази епидемия - фармацевтичният и медийният", добави доц. Лозанов.
 
Даниел Киряков посочи, че ситуацията е тест за здравната система у нас, но също така и възможност да я подобрим. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
единствената полза е,че се разбра,че без блокиране на транспорта вирус не може да бъде спрян,и то си е логично,трябва да има и карантинни хотели ако се разреши преминаване на хора през границата,но за този вирус е късно
26
0
 
3
 
! Отговори
поне на преди 4 години
Външен вид изглеждаше нормален преди 40 години. Това реституцията не прощава.
25
1
 
6
 
! Отговори
aa преди 4 години
от къде го изкопахте тоя соросопитек веее
24
4
 
7
 
! Отговори
anon преди 4 години
вредата от коронавируса е, че такива недоразумения като този с перуката и очилата им се дава подиум да се изявяват... не може човек с такава визия да ми обяснява сериозни неща. просто няма начин.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата истерия има само вреди и то във всеки сектор на икономиката.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не вярва на институциите, институциите са частни обекти, които се ползват за лична облгата от различни министри, зам.-министри, администратори, местни дерибеи и т.н. Корупцията никога не е спадала, сменят се само имената.
21
2
 
9
 
! Отговори
Евреиските Банки преди 4 години
раздуват истерията около този вирус, който всъщност е най-обикновен грип,за да оправдаят поредния грабеж, който тези гадове наричат икономическа криза !!!доведоха Италия до фалит и сега цяла европа ще я "спасява" подобно на гърция !!!докато не национализирате евреиските централни банки, евреите постоянно ще ви грабят организираики т.н. икономически кризи
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете го този нечистоплътен тип.
19
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ако некой се разболее Бойко веднага ке му прати психопатопа психолог извинявам се
18
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 4 години
я ползи невидим
17
3
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Направо от детските градини урината в бидони, да се слага на ключови места, автогари, метростанции площади. Така разбъркана и смесена, шанса да се защити човек е по-голям.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Добрата страна е, че за всяко бедствие първата защита е информация."===Мда, информация. Или по-скоро дезинформация. Всяка година милиони умират от обикновен грип, малария, ебола, жълта треска. Да не говорим колко умират от глад и войни. Информация не се предоставя, не се анализира в сравнение с коронавируса. Но на никого не му пука. СЗО бяха уличени в корупция за раздухване на информация за птичия грип. Нищо не последва. Сега СЗО върши абсолютно същото. На никого не му пука.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползи? Ето ви някои ползи:1. Британска авиолиния фалира.2. Туроператорите и авиолиниите са в криза, много са в предфалитно състояние.3. Ресторантьори и хотелиери са в криза.4. ИТ бизнесът загуби стотици милиарди.5. Цели държави затвориха границите си и объркаха бизнеса.6. Масова истерия по целия свят, която не доведе до нищо положително.Те ви ползи. Лозанов никога не е бил особено умен, но с такива изказвания доказва колко ум има в главата.
14
0
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Само аз не се изкааха по бг медии за "коронавируса" ,а то се изредиха полвината ,а в следващите три дена и другата половина от артисти,лекари,икономисти,политици,съветници по ел мдиите ... и всичките искат да са оргинални и още по-оргинални от ругите си колеги .Още няма никаква паника в България ,просто хората си говрят ...щото обичата клюките ...а сега "клюката" е "коронавирус" още една седмица .. .)
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато чета новините,стигам до извода,че хора които имат контакт с Китай или китайски стоки са потърпевшите от вируса! Или възрастни хора.Много странен вирус,избира си сам жертвите!Ето това е вируса,икономически вирус.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблема не е в самите медии, а в техните началници. това са няколко човека за цяла българия, собственици на месии. кой им казва да създават паника? какви са те? масони ??значи е ясна работата. прави паника, симулирай апокалипсиса, сега зараза, карантини, после атомна война, кво ли още не ще измислят за да ни направят луди. не се подавайте на тая дезинформация, бъдете спокойни и мислете критично към това което четете. търсете алтернативни източници. който пие от много извори, не остава жаден.
11
4
 
1
 
! Отговори
До коментар 2 преди 4 години
Еми кой те е спрял ? До края на март за 15 дни ,като искаш да си ги изгармиш сега , давай !! Ама декември е далече ....Ти да не мислиш че в Гърция са им дали допл. отпуск - НЕ . Просто си ги гърмиш сега , пък после ще работиш цяла година и така !!!Ако искаш, разбира се, демократично ....
10
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Вижте какво ми прати бившата от Рим по Вайбъра на въпроса ми как са с щерка ми. Публикувам без изменения:"Вкъщи си седим. До 3 април тук е ваканцията. Верно ли в бг утре свършва? Ебaси тъпотията. Тук почти няма хора по улиците, пред аптеките и суперите чакаш отвън. Всички са с маски и като трябва да се разминеш с някой, той те заобикаля като прокажен. Пълна паника!"
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обществото ни е пренаситено с нарцистично-некомпетентни политици.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след всички специалисти по епидемиите и чумите очаквано стигнахме до човека с цветната папионка.