При новия вирус няма висока температура като при грип

21 са лежащите пациенти във ВМА
43
При новия вирус няма висока температура като при грип
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При Covid-19 я няма високата температура, характерна за грипа, от около 39 градуса, а е около 37,6 и рядко надвишава 38 градуса. Това каза пред БНР полк. доц. д-р Георги Попов, зам.-началник на ВМА и началник на Катедрата по инфекциозни болести.

Той обясни, че e характерно флуктуиращо протичане на заболяването, при което температурата се повишава и понижава.

Още по темата
Пациентите със симптоми - кашлица и тежест в гърдите, е важно да бъдат консултирани по телефона от лекар, за да се прецени дали симптомите им предполагат наличие на вируса, за да бъдат насочени към болница, където да им бъде направено рентгеново изследване.

"Ако се вземат всички леки форми в болница, ще се пренасити болничната мрежа. А когато дойде вълната от по-тежко болните, когато сме в разгара и особено в края на епидемията, ще сме изразходвали системата. Най-важно е тези болни да бъдат консултирани от лекар и да бъде преценено дали е нужно болнично поведение или лечение", посочи доц. Попов.

"21 са лежащите пациенти при нас с доказана коронавирусна инфекция, 34 са на домашно лечение и поддържаме връзка непрекъснато с тях, а още четирима трябва да бъдат уведомени, но ще се реши дали да бъдат настанени за болнично лечение", обясни доц. Попов и посочи, че двама от тези 21 са в тежко, но стабилизирано състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"доц. д-р Георги Попов, зам.-началник на ВМА и началник на Катедрата по инфекциозни болести." - от какво по - квалифицирано лице искате да чуете тази информация? Температура се развива ако развиеш съпътвстващи заболявания, които не се развиват при 49% от заболелите.
37
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 37Така се поддържа паниката сред хората.
36
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Което ме кара да мисля че пазят хапчетата за ВИП-а.
35
1
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Все си мислех че било най-важно една инфекция да се пресече в зародиш. Не да чакаш докато почнеш да се задушавш и да молиш за кислород и лекарство. При това хората имат различен праг на търпимост.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побъркахте ни! Да седне някой да каже какви са точно симптомите! През ден се изказват всякакви чучела и казват различни неща!
33
2
 
3
 
! Отговори
ime преди 4 години
вместо да се маникьосвате и да се чудите, всеки телефон samsung има samsung healt приложението, вътре се може да се мери, колко е кислорода в кръвта ако 3 пъти е по - малко от 95% -> телефон -> личен лекар
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33аз знам какво казват личните лекари. Затова не разчитам вече много на тях. Ако могат да минат метър, правят го. Защо да си кривим душата? Е сега при тази ситуация не знам. Не искам да съм крайна. Уважавам лекарската професия и хората които се занимават с нея. Но предпочитам да не ми се налага среща с тях. Дано. Пожелавам го на всички.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея съвсем искат да ни объркат,я да се съберат сичките вирусолози лекуващи пациентите на общ видеоразговор и най-сетне да уточнят симптомите на това заболяване,търся ги в нета и навсякъде са различни
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди седмица вкъщи бяхме с такава температура аз без кашлица , детето със сoпол, другия с кашлица и темп. , семейният доктор каза " не е такова " . Ми какво да е като седмица и половина никой никъде не беше излизал. Грипа му излизат симптомите за 2 дни. Абе . . май вече сме го изкарали, там някъде между грип типВ ., а на личните им по спокойно, като казват, че нищо ти няма .
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31 Пожелавам ти здраве. И по - малко его. Нищо прекалено не е здравословно.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
опс,Вземам си бележка.Следващи коментари по темата, ще изразявам поне след дисертация по тема вирусология. Някой ще вземе да се образова от форума и ще направя беля.С пожелания организма ти да е достатъчно силен, от мен лека нощ.
27
1
 
2
 
! Отговори
до 24 ти преди 4 години
Ковид е вирус, както всички останали, и може да го изкараш като всички които си изкарвала до тук. Но при определени пациенти, а и може и за първи път при някой, да доведе до пневмония. Ако се почувстваш по зле от колкото си прекарвала грип до сега, личния лекар ще прецени дали попадаш в група за болнично лечение. Ще ти направят тест и каквото сабя покаже. Пневмония може да се развие и от други вируси, бактерии и т. н.В момента има случай на приети в болница с симптоматика, без корона в изсл.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Вашата медицинска лексика и псевдонаучно поведение мен лично на нищо не ме учи. Просто виждам това за което вече казах - много знаем, а всъщност нищо не знаем. Ето това виждам аз. другото е его,голямо и понякога за съжаление, без покритие. Съжалявам ако това обижда някого, не го правя преднамерено.Просто казвам нещо с което съм се сблъсквала и което в тази ситуация не ми харесва,.толкова по въпроса.Да се надявам че организмът ми е достатъчно силен Само това мога да си пожелая
25
0
 
11
 
! Отговори
Моля преди 4 години
Цял Свят Казва - Темрепатура над 38, дори над 39 - тука ниска - има ли болни в България, имам предвид болни има, но има ли наистина намерени болни?!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е ясно. Ако имаше начин.. в Европа някоя държава щеше да спре тази епидемия, а се вижда обратното...Второто ясно е, че вероятно всички ще се заразим, защото не се знае кой е заразен и докато се разбере ще стане верижна реакция. Третото ясно е, че нищо не е ясно...
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност китайците точно така откриха, че има проблем. Рязък скок на атипични пневмонии. Вируса "харесва" белодробни клетки. С тях общува така да се каже.А има пневмонии без висока температура, особено при пациенти които са потискали симптоматиката с популярните махГрип и др. самолекувайки се.37 градуса и отпадналост обаче си остават. Дишаш тежко, бързо се уморяваш, боли те глава. Щото изпитваш кислородна недостатъчност страдат сърце, далак, дроб, бъбеци...Оставете лекарите да ги знаят нещата
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Не мога да разбера какво искаш да кажеш? не искам изобщо нищо от това което се случва в момента и ще се почувствам на седмото небе ако някой ми каже че корона вирус няма и че той е плод не нечие изчанчено въображение.И какво толкова ще ми каже личният лекар при положение че през целия си живот съм прекарала поне десет сериозни грипни инфекции искам да знам кога е наложително да отида и да се изследвам, кое отличава Ковид от обикновения грип? Тогава нещата придобиват смисъл.
21
2
 
1
 
! Отговори
Dr. Know преди 4 години
Разлики между сезонен грип и COVID-19 (Лекарски коментар от 14.03)https://youtu.be/bindCJs7vgkТеста с десетте секинди задържане на въздуха не е дефинитивен (окончателен), но има някаква ориентировъчна прогноза.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но кой казва да отидем в болница, въпроса е ще ни приеме ли личния лекар или пулмолога да ни прегледа с тези симптоми или да чакаме пневмония, която може и без коронавирус да стане, и чак тогава може би да ни лекуват?!?
19
1
 
7
 
! Отговори
Оф преди 4 години
Вируса сам по себе си не е опасен, проблема е когато има почва където да се закрепи - при хора с болести и проблеми. Симптомите с кашлица и задух , а и температура са при вече развито възпаление и запълването на дробовете, тоест при развита пневмония следствие на възпалението. Вируса в такива организми натоварва допълнително слабата имунна система. Не вируса убива а развитото възпаление благодарение на закъсняло лечение.