Какви са прогнозите на вирусолозите за битката с COVID-19?

Все още не е редно да се отпускаме, каза доц. Любомира Николаева
20 авг 2020 13:11, Ния Христова
10
Какви са прогнозите на вирусолозите за битката с COVID-19?
Снимка: Pixabay

Със захлаждането на времето през есента хората ще се приберат в помещенията и контактите ще станат по-близки. Максималното спазване на физическа дистнация и дезинфекция биха помогнали. Радостен е факта, че малките деца, макар и да се заразяват, не боледуват тежко. Това каза доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на bTV.

Още по темата

Тя изтъкна още, че все още е рано да се отпускаме. 

"Епидемичните прогнози са по-достоверни, когато обхващат по-дълъг период от време. Засега имаме период от 2 седмици. Леко съм скептична, гледайки какво се случва при нашите съседи. Големите страни в Европа бележат ръст на заболеваемостта", обясни доц. Николаева.
 
Тя уточни обаче, че по отношение на спазването на мерките хората са се научили и се справят добре. Макар и част от мерките да са разхлабени, те са станали навик и не са натоварващи като поведение. 
 
"Направени са опити с коронавируса, които доказват, че вода за уста унищожава вируса, когато е в извънклетъчно състояние, например, когато се издишва. Водата за уста ще направи дъха по-стерилен", обясни доц. Николоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
5
 
! Отговори
Китайците показаха преди 3 години
Как се действа зазиждане вкъщи докато отмине вируса. И после яко маски и контрол плюс тестове. Бойко ако беше заключил народа колко дни щеше да издържи българското *** без кафенца и молове според вас:)))
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусолозите не могат да правят такива прогнози. Най-добре някоя вречка да питат - да гледа на ръка, да хвърля боб, да попита кристалната топка и т.н.
6
3
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Абе и аз така мислех, нямаш си на идея колко се уплаших като ме спряха, на 20 метра от нас. Нямаше и 5 мин откак се бях "дезинфекцирал" с вода за уста. Никога не съм пил алкохол (вкл. и бира). Духнах - ами 0%о. Водата си е силна уж маркова. Виц: - Вие май сте пили, идвайте да духате!- Г-н полицай, може ли жена ми, че ще ми е за първи път и може да не Ви хареса :) .
5
7
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Дори и ние, глуповатите селски Ора разбрахме,че ПУСТИЯ му вирус и да го има,си е ,как да кажа,абе ВИРУС!!!И тъй,като дори и ние, обикновените селски Птица го разбрахме,всеки ден, знайни и незнайни "СПЕЦИАЛИСТИ",се чудят,какви да ги измислят,че да ни направят зомбита!!!Ква дистанция ***,У къщи,как да станИ?!-Валентиноууу,слагай масата и са мааай *** куФнята,чи Ши ЯМ!!!ТАКА МОЖЕ БИ?!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Направени са опити с коронавируса, които доказват, че вода за уста унищожава вируса, когато е в извънклетъчно състояние, например, когато се издишва. Водата за уста ще направи дъха по-стерилен", обясни доц. Николоева.''Колко ви платиха да направите тази реклама на водата за уста?!Направени са и опити,че тютюневият дим и катрана в него също унищожават вируса,а алкохола не му дава да се върже за клетката.Тези работи не ги казвате нали?!
3
2
 
15
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Е не всеки си плакне сутрин устата с първак.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водата за уста е сутришната мечта на катаджията с дрегера...
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гъстотата на населението при нас е малка,затова вируса е на клъстери,където има повече хора накуп,иначе сме един град хора,пръснати на голяма територия и това ни спасява при епидемии