Ситуацията на пазара на труда по-добра в сравнение с 2020-а

Безработните са със 145 хил. по-малко за година
26
Ситуацията на пазара на труда по-добра в сравнение с 2020-а
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С близо 145 000 души по-малко в сравнение с 2020-а са новорегистрираните безработни в бюрата по труда.

Данните са за цялата страна от началото на годината до момента и са от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда.

От 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време започналите работа чрез бюрата по труда са съответно 249 220 хиляди души.

В последната наблюдавана до момента седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава тенденцията, която започна през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от започналите работа. Те са съответно 4440 и 2800 души.

Въпреки това през втората година от пандемията се отчита подобрение на ситуацията на пазара на труда в сравнение с 2020 година.

"Първоначалният шок, който имаше от пандемията и стреса в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се регистрират като безработни и да си подсигурят месечен доход, през втората година на пандемията вече го няма. Самите хора, самият бизнес, държавата вече някак си се запозна с това какво се случва на пазара на труда, тази цикличност на затваряне и отваряне на бизнеса и мерките, разбира се, които се предприемат", коментира главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова пред БНР.

Наскоро от Агенцията по заетостта обювиха резултатите от приключилото второ за 2021 година национално представително анкетно проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила в краткосрочен план.

Българският бизнес ще има нужда от 194 000 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления. Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалява безработицата, защото намаляват хората. Знам асансьорни техници, който взимат по 10к месечно, поради простата причина че няма кой да работи и това е в почти всички сфери.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим кака ще е през новата година ?!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-Джон, пребориха ли безработицата в българия? -Не, но сухите тренировки продължават Сър.
16
4
 
7
 
! Отговори
Дев преди 2 години
С малко javascript, малко python, базови познания по SQL и плахи експерименти с 1-2 frameworks ме взеха за джунка на стартова заплата малко под 2000лв нето преди 2 години. Общо взето лесно е да се правят пари в България с честна работа, защото повечето хора ги мързи да учат и да се развиват и конкуренцията е смешно ниска. Повечето биомаса живее с мисленето, че някой (ЕС, Русия, САЩ) им е длъжен да им дава на готово.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са глупости. Много по-зле са нещата. Винаги когато казват нещо по новините е обратно.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
До Анонименглупости на търкалета търсят такива да работят на минималната заплата без оглед на образование
13
0
 
4
 
! Отговори
Влязъл в Затвора-там преди 2 години
попаднал на ХОРА, излязъл - на всяка цена е ресторантьор. На заплата разчитат наивните (мого са), кръчмаря е все с пълен джоб.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 7 Слугуването си е робуване, щото после само лекарствата не могат да си платят след него. А аз работих преди време, сега изработеното работи за мен.
11
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАЛОУМНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА РУМЕН РАДЕВ Е УВОЛНИЛО ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ В КРАЯ НА ГОДИНА СЪС ЗАПОВЕД! С ТОВА СА ОЩЕТИЛИ ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО СА ПРАТИЛИ 1 МЕСЕЦ ЗА ПРЕДИЗВЕСТИЕ И СА СКАПАЛИ СИСТЕМАТА ДА НЕ ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО НА МЕСТА! МАЛО УМИЕ РАДЕВСКО! ПУСКА СЕ ЗАПОВЕД, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ И ДА СЕ НАПРАВЯТ СЪОТВЕТНИТЕ КОНКУРСИ ЗА ПОДМЯНА А НЕ УВОЛНЯВАЙ И СКАПВАЙ СИСТЕМАТА! НАЙ-ГЛУПАВИЯ УПРАВНИК Е РУМЕН РАДЕВ !
10
6
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
А кой те спира да станеш ти един добър чорбаджия и да наемеш хора, които не слугуват? Прочее, никой, работещ квалифициран труд, не употребява думата "чорбаджия" и "слугуване".
9
0
 
4
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
Вие си говорете за подобряване...не пречите...
8
1
 
9
 
! Отговори
Внимание !!! преди 2 години
Хората с купени дипломи вече са на работа!
7
0
 
12
 
! Отговори
Просвещение преди 2 години
Това е защото хората още не са се осъзнали, че това което им плащат днес е вече обезценено утре. Ако не сте си намерили нова работа с поне 50% по висока заплата от предишната ви, то значи работите на загуба..
6
3
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Абсолютна лъжа! Просто хората не ходят по един куп нищо неправещи инстанции и безхаберна администрация! Познавам и доста хора които въобще не се регистрират. Знаят, че няма смисъл...!
5
2
 
13
 
! Отговори
Шокираща смъртност! преди 2 години
Кой ще слугува на чорбаджиите бе?!?!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анономен преди 2 години
Въпроса ,който се пита в задачката е следният:"Ако 1млрд. е населението на планетата в началото на 19в./сега ,почти 9млрд.-2025г./,колко стара е душевността на Мама ,дето ни кара да работим,след като 2/3 -ти от човечеството произлизат от последните сто години?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безработни?! Прелива от работа. Особено за квалифицирани кадри, където един човек се бори за 0.2-0.3 работни места. Иначе казано- тотален недостиг, в резултат на което- огромни заплати. А за касиерка или склададжия се борят по 100 души.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малка е безработицата, защото хората не се регистрират в бюрата по труда... Смешно е да се констатира напредък на базата на изнесените данни от бюрата по труда, защото реално има скрита безработица, съставена от хора, които да загубили доверие в тази институция и си търсят работа сами.
1
8
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Ниско квалифицирани. В ИТ сектора за един човек се борят средно пет компании. Какъв е изводът деца? Повече учене, по-малко висене по кафетата.