Шишков: Не би трябвало да се притесняваме за сградите у нас

Според него при строителството в България правилата се спазват
Обновена: 13 фев 2023 08:36 | 13 фев 2023 08:20, Елка Василева
36
Шишков: Не би трябвало да се притесняваме за сградите у нас
Снимка: архив, БГНЕС

В седмицата, в която се случи огромната трагедия в Турция, се отключиха и страхове за строителството в България.

Още по темата
"Ще се направи анализ защо се стигна до бедствието в Турция. Сградите в България от 1987 година насам, особено с правилниците, които се въвеждат през годините, се изчисляват за сеизмичните региони, какъвто е София, по 9-а степен. Не би трябвало да се притесняваме дори при подобно силно земетресение. Винаги качеството на строителството е сериозна тема“. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков пред bTV.

„Нормата в България е независимият строителен надзор да следи целия процес на самото строителство, да създава документи и актове за строителните дейности, които се извършват", посочи министър Шишков.

"От строителството в София, върху което наистина имам наблюдение, се спазват правилата. Предполагам, че така е в цялата страна. Дори да има някакви частични отклонения, то няма да са в такива мащаби. Надзорите проверяват строежите", посочи още той.

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата", отбеляза служебният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава глупост може да каже само министър. Преди години в квартала, близо до който живея, построиха кооперация залепена плътно до панелен блок, абсолютно противозаконно, на място забранено за строеж, тъй като е част от междублоковото пространство. Хората от блока излязоха на протест, без резултат. При едно земетресение тази кооперация е долу 100%. Такива има хиляди в цялата страна. Да не говорим за центъра на София, където кооперациите са над 100 години и са преустроени на магазини.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ СТАВА ! СТАНЕ ЛИ С ПОВЕЧЕ ОТ 7 СТЕПЕН - БГ СЕ СРИВА !
33
1
 
2
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 1 година
А, добре, щом Шишков каза и ми олекна. Значи, спокойно да се доверя на бай *** строителния предприемач, че е писал 9 по Рихтер.
32
0
 
3
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Не строителството, а избиването на стени е проблема при нас! Технологичното нарушаване на една сграда е притеснително! Вземете това предвид г-н еди кой си!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние не се притесняваме,ние просто се молим и се кръстим това да не се случва в България!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е казал това, което пише в новината, министъра нищо не разбира. Да издържат до девета степен, това да, но коя девета степен. Това не е девета степен по Рихтер, както масово се разбира, а по друга скала, която в миналото се казваше по Медведев-Шпонхойер-Карник, а сега се казва по друг начин.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй де господин министре. Сградите се смятат, но за 9 степен на интензитет по Медведев - Шпонхоер - Карник. Скалата на Рихтер е на база отделена енергия и има емпирични зависимости, но не знам колко са верни. Все пак това отговоря на 6,7-6,8 по Рихтер. Та господин министре намалете пиенето и се върнете в университета може да дочуете нещо и да ви влезне в главата. То и в Турция има противоземетръсни норми ама и там за някои неща явно са си прави оглушки строителните спекуланти.
28
1
 
7
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Изключително одарено с разум и интелект човешко същество на тази снимка! Какъв поглед, каква визия! А прическата - връх на фризьорството! Вратовръзка, риза - топ. Изобщо, само като гледаш физиономията на този, ти става ясно и какво е качеството на родните новоблокове и постройки изобщо! В София ако удари 7.8 по Рихтер, ще останат само копторите в Коньовица, Партийния дом и къщата на Г.Димитров. Привидяло му се на министЕро, че в София били строели качествено...хи-хи.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безкрайно неубедително изказване.Снощи също не каза нищо в рубриката Защо господин министре. Явно добре инструктиран.България за съжаление не е защитена от земетресения. това всички го знаят, както и кои са по-опасните зони.Да се молиме да не се случва нещо толкова страшно и това е.Да ми разправят че панелените блокове са наий-безопасни това си е чиста глупост. Те имат определени години живот и при едно по-силно разтърсване ще стане страшно.Освен това при тях най-много се копае и дълбае.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки знае за строителната мафия в БГ, няма как да повярва човек че всичко е наред. Хората са доста наивни и само и само да станат софянци дават безумни пари за нещо толкова некачествено. Продават си хубавите здрави къщи в провенцията за да се набутат в тези картони ако ще и 300 кв.м., качество няма. В София при такъв тръс ще останат Президентството, ЦУМ, Министерски съвет и някогашния Партиен дом, те са от типа на мавзолея, дето оня разсипник Бакърджиев, 3 дни го гърмя и не можа да го бутне.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя вечно с поглед като след 10 ракии
24
4
 
14
 
! Отговори
Стоичков преди 1 година
Сградата в която работя в момента е 50 годишна, пет етажа и около четири декара. По чиста случайност тъста ми е работил в строителството й. Каза ми, че едно време нищо не се е пестило, даже е правено като за бомбоубежище. Ако искате вярвайте, счупих бургия в стената като опитах да сложа огледало за женските в офиса
23
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
На бас, че и блоковете които се сринаха 1977г. в Свищов са строени по всички изисквания и са смятани за много по силни земетресения. Дори соц строителството е леш, но е направо цвете спрямо модерното в което нормата която трябва да се спазва е само рушвета за съответните държавни и общински институции!
22
2
 
3
 
! Отговори
До Кире преди 1 година
Усвояването на терасите на панелите си е законно след като си платиш на архитект за проект. Защо само спамиш?
21
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Те магистралите, кръговите, улиците и блоковете пропадат и се разпадат 2 дена след като им резбата лентичката за откриване и тоя говори, че земетресение можели да издържат, хаха! Тия новите блокове като стъпваш в тях и чуваш как пода пука под краката ти, земетресение не им трябва. Дайте им 5-10 години и ще паднат от самосебе си!
20
5
 
7
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Този трябва да спре с пиенето. Панелките са смятани добре, но строителни войски не са ги правили според плановете. Освен това пропусна да спомене че чаварките имат срок на годност 50-60 години :) А въобще не споменавам незаконното строителство с допълнително натоварване по терасите, с цел усвояване, или бутането на стени. Късмет на всички.
19
0
 
5
 
! Отговори
До Дякона преди 1 година
Плочата на баклона на панелката свършва по средата на стаята след балкона, та две стени я държат.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То панелите със сигурност са смятани както трябва, ама новото строителство с украинско желязо и турска пепелина е много критично, а ги строят в междублоковите пространства на панелните комплекси.
17
1
 
6
 
! Отговори
Земетръс преди 1 година
В България сградите се смятат за 9-та степен, но по Медведев-Шпонхоер-Карник, което отговаря на 7-*** по Рихтер. Това в Турция беше 7.8 по Рихтер, така че подобно земетресени определено ще нанесе сериозни щети в БГ, ако не дай си Боже се случи.
16
3
 
4
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Като чуеш че продават панелка двустаен разширен ... бегаййййй! Регера пред балкона го няма!

Спонсорирани публикации