Едноличната власт значително увеличила корупцията

Назначенията на база на вярност ни върнали във времето на Живков
7 юни 2021 10:12, Ния Христова
39
Едноличната власт значително увеличила корупцията
Снимка: БГНЕС
След като в продължение на 12 години всички назначения в службите са извършвани на базата на вярност към една партия, на практика сме се върнали във времето на управление на другаря Тодор Живков. Нормално е сега да бъдат направени кадрови промени, които да изведат на преден план хора, които са компетентни и биха могли да работят така, че резултатът от работата им да е добър за обществото, а не за един партиен лидер.
 
Това каза в интервю за БГНЕС Емануил Йорданов, юрист и бивш министър на вътрешните работи.
 
"Реалните поражения за държавата се изразяват в това, че България е на последно място в Европейския съюз по всичко, за което хората биха искали да имаме някакви постижения, които да се отразят позитивно върху живота им. На практика държавата се управлява некомпетентно, хора се назначават единствено по критерия за партийна вярност. Не е учудващо, че и към този момент България няма с какво да се похвали като държава. Накрая дойде и случаят със закона "Магнитски", коментира Емануил Йорданов.
 
На въпроса дали службите са действали в интерес на определени олигархични кръгове, каквито твърдения все по-често се изказват в публичното пространство, той отговори: 
"Когато се говорят такива неща, хубаво е всички да си помислят какво е това „олигархия“. Става въпрос за хора, които съчетават в себе си икономическа и политическа власт, иначе казано – представители на едрия бизнес, близки до върха на държавното управление".
 
Той е категоричен, че през последните години корупцията в България се е увеличила значително, тъй като в страната е имало „еднолична власт“.
 
"Няма каквито и да е механизми за контрол. Ние реално имаме двама главни прокурори във времето, които са назначени от един човек. Там процедурите, предвидени в Конституцията и законите нямат абсолютно никакво значение. Тук важи крилата фраза „Ти си го избра“. При това положение какво може да очакваме?", попита бившият вътрешен министър.
 
По темата за организираната престъпност, той отговори: "И организираната ни престъпност е като всичко останало в държавата – не е толкова качествена. Не е толкова лошо все пак. Спомняме си, че през минали години е имало по-сериозни примери за развитие на престъпността. С течение на времето много хора намериха смъртта си, други се преориентираха към законен бизнес. Сега престъпността е в съвсем други сфери и на съвсем други нива". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Мимето не заслужава да бъде коментиран ,жалка работа.Търси внимание човечеца
18
2
 
5
 
! Отговори
Нали преди 2 години
Та ние го видяхме това явление още при Костов. Ти не го ли помниш бе Емануиле? Нали тогава станаха най-големите грабежи? Ама, ти тогава си трайкаше, защо ли!? Ама то и сега е диктатура, само че военна, на запасняците. Май с тая аналогия искаш да ни уплашиш, ама ние ще си върнем демокрацията на 11-ти юли и то без патерици! Нали така, народе мой, защото те обичаме!
17
3
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Сеи се момата да се изказва!А при Костов всичко беше наред? Корупциятя не е от вчера или от последните 12 год,така че не обвинявайте само ББ!
16
2
 
8
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Защо когато имат власт,такива хора не правят нищо с което да ги запомним! Господин Йорданов беше толкова смешен персонаж като МВР министър, че в криминалните среди хумористично му се носеше прякора Мистър Бийн. А сега даже бил адвокат?! Боже...
15
3
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ха! Мистър Бийн излезе от нафталина хахах
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И организираната ни престъпност е като всичко останало в държавата не е толкова качествена."Колкото и да му се смеем на тази мисъл, е абсолютно вярна. И добавя, че не е толкова лошо, все пак! Хем не е доволен от ГЕРБ, хем са се справили доста. Изводът е, че едноличната власт е дала някакъв резултат, колкото и да се ругае сега срещу нея.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроб не е партия, а ОПГ!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее, разбира ги виденовият министър нещата, ето как си признава, нали и той беше с еднолична власт!
11
9
 
12
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Къде я видя тази еднолична власт бе, ***? Като всички управления на Борисов бяха коалиции.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И организираната ни престъпност е като всичко останало в държавата не е толкова качествена." Хахах падам ! :D
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве Мими,знаем те и тебе какъв министър беше))
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то това с ГЕРБ колко са зле няма да може да го въртите до безкрайност. На тези избори видяхме как Слави чалгаря и други клоуни щяха да оправят България ама се уплашиха и се скриха. Така че ГЕРБ остава най свястната партия която все още няма алтернатива. ФАКТ
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоялността се цени по цял свят, когато доброволно си се присъединил към група идея партия. Проблемът не е във "верността към партията" както казва другарят, а в това КАК тази партия е ДОШЛА НА ВЛАСТ. С избори (ГЕРБ), с насилие (БКП) или през задната врата (неизбраното от никого служебно правителство на БСП-и-сие което уволнява кадри на РЕАЛНО избрани на власт, вместо да организира демократични избори както му е поръчано от Конституцията)
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде в тази държава назначенията са база на вярност. В която и частна фирма да почнете работа, не сте ли склонен да ближете обувките на шефа ви, ще ви освободят скоро. Подмазвачите и натегачите в тази държава просперират, а не професионалистите.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън Дрън!Съдебната система е независима, парламент имаше, президентска институция също. Явно има в предвид изпълнителната власт, но тя е през електорална подкрепа.Много огладня явно третия отбор номенклатура, щом руши държавността с такива внушения, само и само да се опита да обсеби изпълнителната власт на следващите избори. Няма обаче да се случи. Ще се наложи да делят, колкото и да се напъват по медии.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинки,Деси,Цвети и други фльорци от държавната ясла,идва дебелия,търсете къде ще се заврете.Свърши хубавото време.Далаверите обаче остават. Ще плащате както тираджия на магистралните работнички.Държавата днес е като изтръскан брашнен чувал.Б.Б. казва:Грабете кой както може,за да оставим след нас,един обран бостан.Не го е еня,как ще живеят обикновените хора,които са били далеч от огромните кражби в държавата.Да отидем с главните си мозъци на изборите на 11-юли,за да изметем *** от "двора"си
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мъдри думи, обаче видяхме алтернативата на ГЕРБ, и преди сме я виждали с Орешарски и Пеевски шеф на ДАНС.
2
8
 
10
 
! Отговори
Дъждовник преди 2 години
Мимито от къде изпълзя бре?
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
боеко не одобрява това заглавие.