Тече проверка за проблема с реактора на АЕЦ "Козлодуй"

Технически проблем в неядрената част на системата
54
Тече проверка за проблема с реактора на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В момента се правят тестове, които да установят причината за теча в охладителната система на генератора на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.  След това ще направим план за корекциите. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.

Става въпрос за технически проблем в неядрената част на системата, потвърди също той.

Министърът каза, че очаква най-късно до утре диагностиката да покаже какъв е проблемът, след което да се направи план за отстраняването му. До момента изглежда, че ще спазим срока, който е 3 ноември, за синхронизиране на системата. Надявам се, че проблемът няма да е по-тежък, коментира той.

Росен Христов коментира, че за момента няма финансови загуби от изключването на шести блок, защото това е в срока на плановия ремонт - до 3 ноември.

Относно отказа от предложението за двойна тарифа на тока за битовите потребители, министърът коментира, че е взел това решение, защото въпросът рязко се е политизирал. Според него подходът за две тарифи на тока работи еднакво добре в много държави както на регулиран, така и на нерегулиран пазар. „Това не е нещо, което ние в България изобретяваме“, каза той. Въпросът се обсъждаше по политически начин, а не по експертен, обясни министърът.

На въпрос за обсъждания от Европейската комисия таван на цените на електроенергията, Христов отговори, че се обсъжда широк пакет от мерки. Ние трябва да видим цялостната стратегия, цялостния подход, и тогава да гласуваме за него, коментира той. Много важно е целият комплект от мерки какъв е, за да определим как ще гласуваме, добави Христов.

Попитан за намерението да се отмени въведената от предишния кабинет забрана за износ на горива от бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, енергийният министър отговори, че и този въпрос се политизира. Той обясни, че ако се забрани износът, горивото ще остане в България, като, по думите му, след употребата на необходимото, излишното гориво ще започне да се пълни в хранилищата. Христов каза, че това ще доведе до спиране на производството,

„Лукойл“ произвежда горива, които в България и в Европейския съюз не се продават, т.е. те не покриват екологичните норми, продава ги на трети страни, отбеляза също той.

Христов счита, че е важно „Лукойл“ да работи, защото само така ще се намалят цените на горивата. Той каза, че се подготвя пакет от мерки, който „да вкара“ печалбата на „Лукойл“ в страната, така че тя да може да се облага и средствата да остават в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Атоменергоремонт преди 1 година
И питайте Ковашки как раздели ремонта от АЕЦ-а и го купи без пари барабар със скъпото оборудване, свали заплатите и изгони кадърните.. Сега АЕЦ-а плаща тройно за ремонт и петорно по-некачествен. Идете и вижте.
29
1
 
1
 
! Отговори
Баце преди 1 година
До Оня с коняБаце глей си коня и му давай редовно сенце, а ядрената енергртика я остави на хората с образование. Не зная кой и за какво ти дава пари, ама не плаши орицата...
28
2
 
2
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 година
Никаква проверка за проблема с реактора не тече защото проблема не е в реактора, а в генератора на електроцентралата. Охлаждането на генератора се извършва с водород и не се допускат никакви пропуски защото е взривоопасен.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ремонт след ремонта - също като ремонта на жълтите павета. Не изчегъртване, а изриване и дълбоко за ко па ва не!
26
0
 
3
 
! Отговори
az преди 1 година
До ?!? Също така - как горивата, които не отговарят на нормите на ЕС, имат отношение към цената на горивата, продавани в Бг?!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсата на Законно притежаване на калашници от народа в последните 32 г ни доведе до положението във което се намираме сега ...
24
2
 
12
 
! Отговори
Кан преди 1 година
Имаше и още една проверка, която завърши с мълчание за ПАВЕЦ Чайра. Също съботаж!
23
1
 
12
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Защо в България Лукойл произвежда горива, който не покроват екологичните норми на ЕС и България? И от кога ги произвежда? Начин ли е това да се избегне плащането на акциз за горивата? Въпроси който не му ги заведоха. А защо Цънцарова не му ги зададе?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги човек трябва да има едно наум, когато стане технически проблем с руска техника от национално значение в днешно време, особено в България, където всеки би продал и *** cи за някоя и друга куха хартийка. Дано да греша, дано проблема е от технически характер, дано го оправят бързо и дано белите якички не решат да кажат на другите бели якички да си спомнят какво стана в България.
21
3
 
9
 
! Отговори
рр преди 1 година
Зимата не е тежка така че май ша са самовзривяваме
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По публикацията работи: Камелия ЦветановаЗаглавието: Тече проверка за проблема с реактора на АЕЦ "Козлодуй"Цитат от самата статия: Става въпрос за технически проблем в неядрената част на систематаИма явно противоречие между заглавието и смисъла на статията, г-жо Цветанова!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще стоим на студено
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е ясен - ТЕЦ Марица изток 1 и 3 са собственост на американците и АЕЦ Козлодуй им е конкуренция. Сюжет, a la северен поток.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво, какво тече?
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно са спрели реактора, за да не гръмне. Значи правилно са го спрели!
15
20
 
1
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 година
Това е много нелепо име - Козлодуй. Римува се с фалос. Как им е хрумнало едно време да строят толкова важна електроцентрала до село с такова име? То много ясно, че всеки като наближи и ще почне да се смее. Как да очаквате да работят хора там, като постоянно трябва да се смеят??? Оттам идват всички проблеми на електроцентралата. Едно време от ЕС правилно опитаха да я затворят от съображения за сигурност, но явно и те само са се смали и не са довършили затварянето.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви тръби за източване на охладителната,че има още и причиствателна система в неядрената част на блока,че има още тръби към ядрената част където се влива водата към касетите където водата променя агрегатното си състояние направлявана към парогенератора за производство на ток за да се източват постоянно сметките от увеличаването на цените за тока.
13
4
 
5
 
! Отговори
Лапнишарани преди 1 година
Путин е пуснал моруна камикадзе от Каспийско море в охладителния канал
12
6
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ко гръмни АЕЦа ша светнем кът ламбички бря ! Мажетеее усетите ли чи не ви стаа Начи е от радиацията! Женурята особенно младите? Спре ли ,а ви сърби отдолу от радиацията е !
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано само да не дойдат руснаци на проверка и да почнат да пушат до реактора! Стискайте палци да не стане!