50% е шансът за правителство, оцени Румен Гечев

Това, което зависи от БСП, ще бъде направено, увери депутатът
17 яну 2023 13:08, Красимир Ангелов
41

БСП получи от президента третия и последен мандат за съставяне на правителство. Какъв е шансът да се увенчае  с успех?

"Имаме шанс, той трябва да бъде използван. Към момента вероятността е близо до 50%. Това, което зависи от БСП, ще бъде направено. Имаме утре Национален съвет. Мога да прогнозирам с висока степен на увереност, че Националният съвет ще даде картбланш на лидера да води преговори с другите ръководители на партии", заяви народният представител от БСП Румен Гечев в "България сутрин".

Още по темата
По думите му вече има информация, че партиите ще се отзоват на срещата и отговорността не е само на БСП.

"Ние сме медиатор, ще използваме опита си да посредничим между различни партии. Ще зависи и от другите партньори в парламента. Ако не успее този опит за съставяне на правителство, да, ние ще отидем на избори, но това означава до лятото да нямаме правителство, да няма приемане на закони, които изискват нашите партньори от ЕС, да няма реализация на Програмата за устойчиво развитие - предстоят трудни времена за България", предупреди Гечев.

Според него конфигурацията в парламента е такава, че дали партията е от 25 души или от 75, няма значение, тъй като по думите му двете големи партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не са успели да съставят кабинет.

"Ролята на БСП е посредническа. Тъй като е трети мандат - е последен опит, при който може да се състави правителство и се надяваме, че всички останали партии ще подходят отговорно. Очевидно това няма да е правителство на БСП, не е възможно. Ако има кабинет, той ще бъде кабинет на българския парламент", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Гечев заяви, че различията между партиите не са пречка да бъдат разрешени проблемите с хоризонт до една година или до местните избори, да се приемат законите на партньорите от страните членки на ЕС.

"Коалицията "хартиена бюлетина" е коалиция ЕС. В целия ЕС се гласува с хартия. Недоброжелателите на решаването на проблема в България пускат в общественото пространство изрази, които са странни. Европейско трябва да бъде правителството, както и целите. Трябва да отговарят и на националните ни цели. И сега казваме, че няма да влезем в коалиция с ГЕРБ. Това няма да бъде коалиция, а споразумение за реализация на определени цели. Важни са целите, които ще поставим за България за успокояване на икономическата обстановка", изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Никоя банка не подарява къщи. Дори и на другаря си Гечев. Те си фалираха, когато той беше вицепремиер и министър на икономиката през 90-те г. на миналия век. България вече е друга.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гечев свърши парите от Белиз , и си търси нови източници . Гечев , коя банка ще ти подари къща този път
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато агент Економов е на свобода , няма да прокопсаме . Тоя другар няма спирка в кражбите и манипулациите
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е трябва му на другаря Гечев нова къща , че тази от 1997 отесня , внуци има човека
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня едно такова правителство на комунистите с икономически министър въпросния Гечев през 1997. Боже опази ни от такива професори , до 3ти фалит ще ни докарат без време
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков и Василев от ПП къде са гледали като подписвали затварянето на ТЕЦ-овете?
29
4
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Браво на големия учен икономист проф. Гечев - двамата с проф. Томов са най-изтъкнатите съвременни български икономисти на световно ниво.
28
2
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Хер "Професор" Гечев е "абсолютно прав"! Като Иванчо от вица - на въпроса, какъв е шансът да срещнеш сутрин на път за училище динозавър, Иванчо отвърнал - 50 на 50 - или ще го срещнеш или не! Та... прав е тоя "професор"?! Значи! Ели ще направят правителство, ели не! А вие си отговорете - дали го искат, или просто тупат топката и ви губят времето. Тоя се очертава като една от най "бетонните" глави на БСП - правоверен и екстремен червен функционер.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харесвам една булка и работата е 50% сигурна, защото аз съм съгласен. Остава да се съгласи и тя.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е.Ако буцката реши-може.Как придума Корни за хартиените бюлетини,за да смаже Кики и Коки?!
25
3
 
13
 
! Отговори
Стар човек преди 1 година
Този е за затвор,а не да дава акъл ! Изяде всичките ни спестявяния с ,,правилната" си политика!
24
3
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Тоя другар освен експерт по фалитите и правенето на долара 3000лв., откога стана и оценител на шансове за правителство?
23
2
 
8
 
! Отговори
Бесен Стар Пенсионер преди 1 година
Май искаш и Валутния Борд да срутиш? Тогава заграбените кредити ше си ги платиш с една заплата?
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или ще има или няма да има - ей ги 50%, проста сметка от прости хора!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива крадливи и лъжливи неграмотници като този червен комунист от ДС Гечев управляват България, затова стигнахме дъното.
20
2
 
20
 
! Отговори
Червен некаърник рум преди 1 година
Този дето направи долара 3000 лв. Майка ми вземаше три долара като директор на училище! Той ли ще ни кара към еврозоната? Или ще приемаме рублата с него, може би?
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези искат правителство както и предишните, но народа е отчаян цените скачат, дърва за огрев нема ,цените скачат, спекулата се вихри , пенси и заплати колкото да се платят сметките за ток, вода, и лекарства, за храна каквото остане.Господа народа, а не вие е най бедният в ЕС.
18
3
 
19
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Този отдавна е доказал, че математиката не му е силна.
17
3
 
19
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Този по времето на Виденов беше икономически министър. За 2 седмици напрови 1 долар за 3000 лева. Агент на ДС, грабител от КЛАСА. Още му се дава трибуна. Алчни мекерета.
16
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Р.Гечев известен през 1996г.-1997г. като "поразяващата уста". Като каже нещо и на другия ден фалират 2 банки :)))))))))))))))))))))))))))))))))