Над 4000 автомобила гният по улиците в София

Обмислят: Ако 1 г. колата е без технически преглед, приемат я за изоставена
Обновена: 11 май 2020 17:55 | 11 май 2020 17:45, Анисия Иванова
28
Над 4000 автомобила гният по улиците в София
Снимка: БГНЕС

Над 4000 изоставени автомобила гният по улиците в София. Досега са установени близо 16 000 автомобила, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства. Оттогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

В процедура са 4000 автомобила, които трябва да бъдат премахнати, каза началникът на сектор "Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Тя уточни, че едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато.

Асенова разясни в интервю пред БГНЕС какъв е пътят на гниещия на улицата автомобил до неговото преместване на площадка за разкомплектоване.

"Кметът на съответния район създава комисия със заповед. В нея участва представител на районната администрация, на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление. Когато комисията установи, че един автомобил е излязъл от употреба те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила. Ако това не се случи, кметът на съответния район издава заповед и този автомобил бива принудително преместен от фирмата, с която Столичната общината има сключен договор“, обясни Асенова и добави, че от доста време искат този срок да бъде намален на 1 месец, но това може да се случи само с промяна в Закона за движение по пътищата.

Оттам искат още да бъде намален и срокът по отношение на годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

Началникът поясни, че след като автомобилът бъде вдигнат от улицата се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново.

„Ако собственикът иска да си върне обратно автомобила, той трябва да плати разходите, които са направени за транспортирането му и паркинга. В случай, че не го потърси, собственикът не дължи нищо, а ние имаме ангажимент този автомобил да бъде с прекратена регистрация в отдел „Пътна полиция“ към СДВР“, каза още Полина Асенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, моита като седи от два месеца на паркинга понеже не я използвам, за изоставена ли се води или?
23
3
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
До do sofeto"обществено място"(улица, площад, "обществен" паркинг, път, магистрала)ястно ли е, питам?
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва и глоби към собствениците да се въведат и да се отдържат автоматично при плащане на данъци. Солени глоби. Така че да им е по евтино да я дадат за скрап за 300лв.
21
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
хайде стига с тоя запад, как пък ги знаете тамошните закони пък нашите не знаете.
20
5
 
6
 
! Отговори
do sofeto преди 3 години
и къде го прочете това, да те питам. Единствено без ГО се спира от движение автомобила.
19
5
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Всяко МПС дали е без "Гражданска отговорност", "Пътен данък" или без "Годишен технически преглед" подлежи на премахване от обществено място и собственика се наказва с глоба по закона за движение по пътищата. Но от десетилетията безаконието цари у нашенско и на всички е удобно така !
18
3
 
17
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
До бааа гоКато си решил, ще си я караш на село, а няма да заемаш място на живущите, които се чудят къде да паркират! Аман от бай Ганьовщина....
17
3
 
8
 
! Отговори
Краси преди 3 години
До АнонименНа Запад нямат кмет-комунист,учител по руски език.
16
15
 
11
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Как така ако колата 1 година е без ГТП ще се счита за изоставена, аз може да съм решил да не я използвам за 5 години?!
15
4
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Докладвал съм няколко пъти до община "Младост" - София, и снимки на изоставени коли съм им пращал, но не само, че не си ръдват пръста, ами не благоволяват и отговор да пратят!
14
2
 
10
 
! Отговори
Докладвайте преди 3 години
До 10 - за да се вдигнат ги докладвай в сигнал до общината или с приложение, например Гражданите. Мързелива работа са от общината, вместо сами да обикалят и набелязват изоставени.Наистина трябва да го направят срока на 1 година неминат преглед, иначе над 2 години ръждясва и пречи.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ли да ви уча? На запад ти залепят лепенка и след 30 дни ако не сте си преместили бараката идват, вдигат и право за мачкане ...Не ми благодарете
12
4
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
След като Столична община не прави нищо за построяване на обществени надземни и подземни паркинги за населението, поне да изчистят улиците от изоставени трошки и така да освободи малко места за паркиране!
11
14
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тези изоставени автомобили вероятно не са трошки, а катастрофирали автомобили, чиито собственици нямат още пари да ги оправят. Принципно средната възраст на автомобилите в София с 11 години и трошките са рядкост.
10
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В България има регистрирани около 2,8 милиона леки автомобили, от които на територията на Столична община (град София, 34 села и още три града), са регистрирани около 600000 леки автомобила, от които около 240000 лични леки автомобили. 4000 автомобила захвърлени на улицата е много малък процент от общата бройка.
9
5
 
12
 
! Отговори
Крайно време преди 3 години
Крайно време е да се вдигнат трошките от софийските улици! Браво и го направете бързо!
8
8
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Така е при Бойко Борисов, хората карат и хвърлят и нищо не карат щото нямст пари Едно време колата беше икона, бяха кът да, чакаш 10 години взимаш нова жигулка, после караш 10 г и пак нова лада. ....ся от 4000000 возила в Бг 3,2 милиона са над 10 годишни.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
германците още 90 те го решиха, кск се отърваха от консервите на ГДР, за всеки Вартбург или Трабич по 2000 и 1500 евра ако купиш нова кола и старата на скрап. Оставиха само колекционерски.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не са за град с над 2 милиона жители, друг е въпроса защо общината нищо не прави.
5
3
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
До 4 и 5:Какво ви дразни вас? Хората разкарват бричките от улиците, какво има дразнещо в това?