Рекорд на празни офиси в София заради пандемията

"София е най-малкият и най-неразвитият офисен пазар", обясни Иван Велков
11 яну 2022 18:09, Ния Христова
40

Рекорд на празни офиси в София заради пандемията.
 
"Лаптопът вече не е необходим, това може да се случи с всеки по-качествен смартфон с качествен интернет. Той може да осигури всички възможни средства за комуникация, която огромна част от новите професии изискват. Разликата със стандартния офис е това, което се случва в последните няколко години - огромната част от информацията, която физически се съдържаше в това пространство, вече може да е в облак, да е изнесена в други пространство", каза Иван Велков от Международна федерацията "Недвижими имоти" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Офисният пазар в София се движи в същия коловоз, в който се движат европейски столици. Тенденцията след изминалата година се отрази и във Варшава, и в Прага, и в Будапеща. Пандемията ускори и катализира процеси, които зрееха в обществото. Новите технологии дадоха нови възможности, от друга страна пандемията наложи толкова много специфични изисквания към офисното пространство, че само много малко офис сгради бяха подготвени", поясни Велков.
 
"Освен пандемията има и друга тенденция, която също се отразява - в България започва да изчезва ентусиазмът на големите мултинационални компании, които в голяма степен създават и периферия от съпътстващи услуги. В хоумофис варианта отсъстваше възможността част от проектните обсъждания и страда качеството на тези резултати. Но при нас са прекалено различни и сградите, и условията за ползвателите на офис сградите", добави Велков.
 
Той подчерта, че София е най-малкият и най-неразвитият офисен пазар.
 
"Това не говори добре икономически за нас. Офисният пазар е следствие от това, което се случва в държавата. В момента около 390 000 квадратни метра от наличните от около 2 млн. могат да бъдат дадени под наем, стига да има кой да ги наеме", посочи още Велков.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Празноглави брокери преди 2 години
Тия празноглави брокери, не разбраха ли, че просто няма бизнес в България? Вдигат цени, на имоти, на офиси, на земи, а то реално няма бизнес! Какво ми дрънка за лаптопи и телефони, нима така се прави бизнес? А не се ли прави, когато някой положи 2км кабел, някой положи тухли и бетон, някой монтира дограма, някой сглоби мебели, някой ремонтира електродвигател или автомобил? Целия бизнес на света е свързан с пращането на e-mail? Ти в час ли си изобщо? Що за безсмислени братвежи, мал..ни анализатор
32
1
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
"....С това мислене си за панелка, да..." - каза поредния пияндурник от Малка Поляна. Да за панелка съм, дори в панелка и всичко е Ток и Жица. Не се оплаквам и не ламтя за много. Трябва ли да ламтя ?
31
6
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
"....Нормалния човек си взима, лукс в центъра...." - Бачкатора е Нормалния човек навсякъде. Ама ти и за такъв не ставаш смотльо. Голи претенции без грам покритие, а *** още носи пенсия да те храни. ТЬПАК.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 26 - затова ли бе, ИЗМАМНИК< сума ти мои приятели си накупиха КЪЩИ в ИСПАНИЯ?А са ОБИКНОВЕНИ БАЧКАТОРИ СТРОИТЕЛИ!Е***Х ТИ И ХИБРИДНАТА ПРОПАГАНДА! ОС***ХТЕ СЕ ВЕЧЕ БЕ!
29
6
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Не се стреми да бъдеш обикновен средняк с 3000 евро заплата, равни на СРЗ на склададжия в София с 2200лв. заплата. Гледай нависоко, за да успееш. С това мислене си за панелка, да.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Ти лукс в центъра ли си взел?
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 Заминавай за северна Корея гнуснборусофил-комунистче. там панелки има за всеки. Уродлив, *** комунист.
26
10
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
сам си го написал, бачкатора в германия мечтае за панелка, а бачкерите там са източноевропейци, гастарбайтери, и сякви тъмHички. Нормалния човек си взима, лукс в центъра, затворен комплекс, или къща на топ локация. Ама тука нали 90% са бачкери и затова се кефят на панелката. Малки мечти, малко потенциал, слаби знания и леко мързел.
25
9
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
"....Комунизма набута хората в панелките .....и си отиде..." - поредния елементарен Гaнью с поредния бисер слрф поредната ракия. В Германия , Франция, Европа хората с две ръце биха грабили панелки, но ЦЕНИТЕ са просто УБИЙСТВЕНИ. Обикновен бачкатор с 3000евра не може посмъртно да купи Собствено жилище. Цял живот над половин заплата отива за НАЕМ. Тьпак.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е ганъо нали е прoст и се радва. Като приключи търсенето, ще приключи и строителството, от там една камара работници без работа, ама то ще се скапат и складове, шофъори и т.н. ще пропаднат разни кръчми за хапване, ще намалеят покупките на техника, дрехи, ходене по заведения ит.н. няма да има скоро и големи проекти като магистрали. Та да ви е честито, ако найстина започне да пада търсенето, всички ще го закъсат, без програмистите и тия с парите. 2019г може да е последната добра година...
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балонът рече ПУК!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма набута хората в панелките .....и си отиде.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече има панелки оставени на Топлофикация да ги ползва. - Ще .... , ама нещо и тя да ги ползва.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нищо де. Утре напишете ентата статия как се вдигат цените на недвижимите имоти. И всичко живо да тръгва да купува.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 9 месеца Радев опустоши държавата!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им надуят сметките от Топлофикация. Ще намерят решение , а то е в къща край града.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще става и по зле.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панелката много трудно се отоплява. И решението е да не се обитава.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Pif Само попитах къде учат децата ти докато си на вилата и ме изтриха. Що така?
14
6
 
20
 
! Отговори
Pif преди 2 години
Август 2022 ще има същата новина самоче за новото строителството. Поне 40% ОТ сегашното построено е непродадено в София...почват се десетки нови сгради в студентски град, Горубляне и Модерно предградие, а новото е да се работи от вилата, от плажа. Останаха ми 2 апартамента в София,дано да успея да ги разкарам навреме