В Смолян унищожиха 300 кг месо с трихинелоза

Иззето е от четири ловни дружинки, няколко души са яли от него
16 ное 2017 15:09, Анисия Иванова
3
В Смолян унищожиха 300 кг месо с трихинелоза
Архив: Булфото

Общо 297 кг трупно месо от диви прасета, заразено с трихинелоза, е иззето от четири ловни дружинки в Смолянска област през октомври. Това съобщи д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян и допълни, че

Болните глигани били отстреляни от ловците в селата Оряховец, Загражден, Смилян, както и в град Мадан. По думите на д-р Шишкова, в Загражден няколко души са консумирали от месото, което по-късно било установено като заразено с трихинелоза и унищожено.

За случая е уведомена Регионалната здравна инспекция в Смолян, а хората са прегледани от личните лекари и са взети необходимите мерки, подчерта лекарят.

Освен дивечовото месо, на екарисаж са изпратени и 46 кг животински храни с изтекъл срок на годност, установени в търговски обекти в региона при проверките на контролните органи през октомври.

Общият брой на инспекциите през изминалия месец в областта е 378, от които 7 са по сигнали на граждани. Заради констатирани нарушения са съставени 7 акта и 15 предписания, които са свързани най-вече с хигиенните изисквания, сградния фонд, липса на системи за самоконтрол и други, каза още д-р Шишкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки знае, че след като се убие дивеч, той трябва да се изследва преди да се яде.
2
0
 
2
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
До кикоЯм всеки ден месо и нямам никакви здравословни проблеми. Болестите идват от други неща
1
2
 
2
 
! Отговори
Кико преди 6 години
За вегани и вегетарианци проблема не съществува (както понастоящем и повечето здравословни проблеми на месоядците и месоядките).