Той е луд, заяви адвокатът на Брейвик

Убиецът може да бъде осъден и на 30 години затвор
26 юли 2011 15:42, Елка Василева
105
Той е луд, заяви адвокатът на Брейвик
Снимка: Reuters

Гейр Липестад, адвокат на извършителя на взрива и масовото клане в Норвегия миналия петък Андерс Брейвик, смята, че клиентът му най-вероятно е луд, предаде Ройтерс.

"Целият случай показва, че той е луд", заявил Липестад пред журналисти. Според него обаче е рано да се твърди, че Брейвик ще се признае за душевноболен пред съда.

Атентаторът изразил учудването си, че не е бил спрян по-рано. Освен това той проявявал силна омраза към всеки, който не изповядвал екстремистките му идеи и не изпитвал ни най-малко съжаление за убитите от него. Според Брейвик неговата "операция" се развивала по план.

Според адвоката неговият клиент смятал, че е на война и след 60 години щял да бъде реабилитиран.

Брейвик заявил на адвоката си, че е част от антиислямска мрежа, която включва две групировки в Норвегия и няколко в чужбина.

Ройтерс припомня, че норвежката полиция постави под съмнение тези твърдения на атентатора. Освен това Брейвик не се призна за виновен в извършването на терористични актове. Той настоява, че действията му трябвало да спасят Европа от "мюсюлманска колонизация".

Вчерашното съдебно заседание, след което съдията нареди Брейвик да остане в единична килия още осем седмици, е било закрито, за да не може подсъдимият да изпрати вербално послание на свои съмишленици, посочи Липестад, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Междувременно стана известно, че Брейвик може да бъде осъден на 30 години затвор за престъпление срещу човечеството. Това съобщи пред норвежки медии във вторник прокурорът Кристин Хатлу.

На Брейвик вече са повдигнати обвинения в тероризъм и терористична дейност, максималното наказание за което в Норвегия са 21 години лишаване от свобода.

Това обвинение е временно. Впоследствие то може да бъде изменено и наказанието да се увеличи до 30 години, каза Хатлу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако СЕГА ХОРАТА НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЗА ВАВЕЖДАНЕ НА СМАРТНО НАКАЗАНИЕ ЗА ПОДОБНИ СЛУЧАИ, САС СИГУРНОСТ ТОВА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ В КОЯ ДА Е ДАРЖАВА.ИДВА СЕПТЕМВРИ И ДЕЦАТА ОТНОВО ЩЕ СЕ САБЕРАТ В УЧИЛИЩАТА...
99
0
 
0
 
! Отговори
fd преди 12 години
ne me razbirai pogreshno, ne go opravdavam, za takova deyanie niama proshka. sas sigurnost moje da se osvobodim ot tiah po humasnen na4in, chrez ekstradacia i tn.
98
0
 
1
 
! Отговори
do 102 преди 12 години
Dobra idea, no na teoria, yavno nikoga ne si jivial sred istinski musulmani, ne turcite v Bulgaria,a onezi otvratitelni palni s omraza kam vsichko nemusulmansko, onezi ot dalbokata arabia. sposobni sa da prevarnat v rasist i nai-dobria chovek
97
4
 
6
 
! Отговори
TIHOTO преди 12 години
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ СА МЮСЮЛМАНИ, ХРИСТИЯНИ, ИНДУСИ, БУДИСТИ И ТНТ... ВАЖНОТО Е ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИТЕ В МИР И ДА НЕ СЕ МРАЗЯТ ВСИЧКИ СА ХОРА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВАМЕ КАТО ХОРА А НЕ ДА СМЕ ВРАГОВЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ ЗАРАДИ РЕЛИГИЯ И ПОЛИТИКА И МАТЕРИАЛНОСТ...
96
10
 
11
 
! Отговори
МЕТИ преди 12 години
НЕ!НА ТОЯ *** СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЩЕ МУ БЪДЕ КАТО ИЗБАВЛЕНИЕ,ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е ДА ГО ЗАТВОРЯТ НА ТЪМНО БЕЗ ПРАВО ДА ВИЖДА СВЕТЛИНА И...ТАКА ДОКАТО ПУКНЕ! НИКОГА ДА НЕ ВИДИ БЯЛ СВЯТ ТОЯ НЕЗНАМ КАК ТОЧНО ДА ГО НАРЕКА!?!??
95
9
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Злобното малко човече пишещо с големи букви пак се появило - Господи прости му, той не знае какво прави - ще се пукне от злоба, но продължава да злобее.
94
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОМАСЕ ЧЕСТНО КАЗАНО НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ГЛУПОСТИТЕ ТИ КАКЪВ БОГ ВЕ? БОГ СЪМ АЗ КВО СТАНА? АЙ СЯ РОБЕ МОЙ ДОНЕСИ МАЛКО ЧИПС И ВОДКА ТВОЯ ГОСПОДАР ТИ ЗАПОВЯДВА ХАХАХАХ
93
6
 
6
 
! Отговори
с вашият камък преди 12 години
по вашите глави ! Защо от години наред никой не е предприел мерки ,когато този "човек" е говорил и агитирал ,че мюсулманите трябва да бъдат унищожени ?! Вероятно никой не е очаквал ,че ще убие 80 християни ?! Дори в мюсулманските страни терористите са преследвани от властта ! Само *** като този си измислят разни истории ,че мюсулманите искали да унищожат християните !
92
12
 
7
 
! Отговори
Ситуация преди 12 години
Представете си следната ситуация: Вие сте порядъчен 16-годишен скандинавски юноша, който има приятелка от 4 месеца и е безумно влюбен в нея. Русата, синеока Ваша любима заминава за няколко дена на летен лагер. Чувате се всеки ден по телефона и едвам издържате до деня, когато тя ще се върне и ще я вземете в прегръдките си. В един момент научавате от медиите, че вашето момиче е застреляно с патрон "дум-дум", но е било още живо и е довършено с "контролен" изстрел в главата.
91
5
 
5
 
! Отговори
CUIQUE SUUM!!! преди 12 години
Този Брейвик е толкова " луд, луд, луд ", че направо си е адски нормален!!!
90
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да дойде некой норвежец да по очисти *** лично аз ще му носа цигари в затвора
89
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не е луд!Изключително търпеливо и съзнателно,с години е подготвял плана си!В този случай съжалявам че няма смъртна присъда за такива като него.
88
11
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
87Слънцето го виждаш чрез светлина, но усещаш и топлина - и светлината е част от слънцето и топлината - подобно е и с Бог - Христос е част от Бог и Христос е Бог - Да само Бог знае, кога ще е, но е дал признаци, по които Християните могат да познаят, когато времето наближава.
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТО ЯВНО НА БЪЛГАРИНА МУ Е ЗАБАВНО ДА ГЛЕДА НАСИЛИЕ И КРЪВ ТОЛКОВА ДА СА СЕ ИЗКРИВИЛИ ХОРАТА ЧЕ МИ ТОВА МОЖЕХА ДА СА ВАШИТЕ ДЕЦА ВЕ *** ТОЗИ *** НЕ Е ПОДБИРАЛ ЖЕРТВИТЕ СИ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЧЕ НЯКОЙ ВАШ БЛИЗЪК БЕШЕ ТАМ............. ДА ВИДИМ ТОГАВА КВО ЩЯХТЕ ДА ГОВОРИТЕ БАСИИИИИИИИИ ***
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо тия дето искат смъртна присъда на тоя норвежец не ходят да протестират по време на делото с *** дето убиха жената, която иги е хранила
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да се оправят норвежците нас кво ни е-е за тоя
84
2
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ти дрънкаш глупости. Държиш се като нещо средно между месия и вестител. Макар че казваш благи думи, ти всъщност вещаеш Апокалипсис. Това е работа на Бог а не на тебе. Кога ще дойде края на света, знае само Господ. Той е един. Никой няма право да прави съдружие с него, това е пъклен грях. Нима разделянето Му на три части - "Тринити" или "Света тройца", не влиза в противоречие със тази сакралност - "Бог е Един"..
83
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА смъртното наказание ли сте(при случаи като с този ***)?ДА(+)НЕ(-)
82
4
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
76исторически погледнато дрънкаш глупости
81
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Невинен!!!