Милиони литри вино се произвеждат всяка година в сивия сектор. По този начин държавният бюджет се ощетява с милиони левове, заявиха за Dnes.bg от Националната лозаро-винарска камара по време на откриването на изложението „Винария“ в Международния пловдивски панаир.
Некоректните винари заемат 50% от пазара.
От нелегалното производство обаче не страда само хазната, а и съвестните винопроизводители.
Винари като Александър Канев, които произвеждат вино повече от 15 години, търпят загуби заради некоректните винари.
“За съжаление има некоректни винопроизводители, които с начина си на производство и дистрибуция влияят на хора и колеги, които се стараят да правят качествени контролирани продукти“, заяви пред Dnes.bg винопроиводителят от Пловдив.
Според отчетения акциз в Агенция „Митници" за 2009 година излиза, че всеки казан у нас произвежда средно по 120 литра вино, което е абсурдно, заяви пред Dnes.bg шефът на лозаро-винарската камара Пламен Моллов.
Според него сивият сектор може да се ограничи, ако се въведе еднакъв контрол за всеки производител.
Един от другите големи проблеми е, че върху бутилките с разредено вино не пише „Коктейл на винена основа“, а то се продава на пазара заедно с качествените напитки, но на по-ниска цена.
По този начин се заблуждават потребителите.
"Има колеги, които икономисват от продукти и правят вино-напитки, което е най-ниската ценова категория и на етикета трябва да се пише, че това не е вино”, смята винарят Малин Широкански.
Винопроизводителите са разделени относно идеята на земеделски министър, според която трябва да се въведе стандарт в производството на вино.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.