Производители на мляко използват желатин за сгъстяване на продуктите

Добавянето се налага поради това, че млякото е разредено с вода още в изкупвателните пунктове
14 апр 2005 15:17,
Производители на мляко използват желатин за сгъстяване на продуктите

Производители на мляко слагат желатинови препарати и нишестета, за да сгъстят продукцията си, каза пред журналисти доц. Росица Яникова, завеждащ лаборатория "Микробиология на храните" към Националния център по опазване на общественото здраве.

По думите й това не е опасно, но добавките променят естеството на продукта и е необходимо те да бъдат отразени на опаковката.

Добавянето им се налага поради това, че млякото е разредено с вода още в изкупвателните пунктове. Производителите добавят и сухо обезмаслено мляко, поради ниското белтъчно съдържание на изкупуваното мляко, допълни тя.

Контролът за наличието на подобни добавки се извършва от органите на Държавен ветеринарно-санитарен контрол, но то е трудно доказуемо, обясни тя.

Добавянето на плодове или захар в млякото не променя неговите свойства, допълни специалистът. До две седмици след производството, бактериите в млякото са живи и то е напълно годно за консумация, добави доц. Яникова. По думите й след този период то също би могло да се консумира, но липсва полезното му действие върху човешкия организъм.

Причините за развалянето на киселото и прясното мляко, както и подуването на капачката на кофичките на киселото мляко се дължи на нежелани дрожди, заселени в биосъоръженията на млекокомбинатите, поясни доц. Яникова.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации