Парите от емигрантите – повече от инвестициите

Сумата за 2016 г. е 1,667 млрд. лева - с с 14 млн. по-висока от 2015-а
6 мар 2017 11:00, Екип на Investor.bg
85
Парите от емигрантите – повече от инвестициите
снимка: pixabay

Емигрантите отново се превръщат в топ инвеститор. За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ)*.

Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Любопитното е, че според данните в платежния баланс от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. (близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г.) Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната.

Най-много пари са дошли през март 2016 г. - 154 млн. лв., а най-малко - през ноември, когато сумата надвишава леко 118,4 млн. лв. През последния месец от миналата година сънародниците ни зад граница са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече отколкото са пратили за Коледните празници през 2015 г., или близо 128 млн. лв.

Обикновено обемът на трансферите е по-висок и в края на лятото, когато приключват бригадите и програмите за сезонна заетост.

Защо са важни данните за преводите от емигрантите?

На първо място - тези потоци се разглеждат като важен източник на външно финансиране и се считат за една от движещите сили за икономически растеж за развиващите се икономики. Нещо повече, през миналата година обемът на потоците дори надвишава размера на инвестициите в страната, а това не се бе случвало от няколко години. Донякъде това се дължи на факта, че през 2016 г. инвестициите рязко намаляха, но пък, макар и леко, парите от гастарбайтерите се увеличават плавно в последните 3 години.  

Редно е да споменем и че средствата, които българите в чужбина изпращат на семействата си тук, са съпоставими с добавената стойност, която генерират някои икономически сектори. Например туризмът.  По данни на НСИ за първите 11 месеца на 2016 г. при него има ръст от 15%, или генерираните приходи от туризъм възлизат на над 6 млрд. лв.

Освен това емигрантските преводи намаляват бедността и имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите, е записано в обяснителните бележки към платежния баланс. Казано иначе, тези пари имат стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети. Преводите на сънародниците ни зад граница помагат на хората, живеещи на места с висока безработица и ниски доходи да посрещнат разходите си за образование, медицинско обслужване, битови сметки и храна. На фона на топящите се инвестиции в България тези пари играят роля на компенсаторен механизъм и донякъде успяват да смекчат дисбалансите в икономиката.

Когато обаче говорим за статистика и отчитане на парите от емигрантите, е нужно да направим някои уточнения, за да бъдем максимално обективни.

Преводите от емигранти към техни близки в родните им страни се характеризират с нисък среден размер за голям дял от трансакциите. Според изискванията на Европейския съюз съществува минимален праг, над който банките са длъжни да отчитат парите трансакция по трансакция, и той е 50 000 евро. БНБ и търговските банки в България обаче са сключили споразумение, според което минималният праг за отчитане на трансакция е 5000 лв. (2556 евро). Поради тази причина една част от паричните потоци, изпращани от български емигранти в чужбина, към момента не попада в настоящата статистика, тъй като трансакциите под 5000 лв. не се подават като данни към БНБ. Освен това въпросният праг е условно договорен между БНБ и търговските банки, които нямат задължение да се съобразяват с него, защото той е по-скоро препоръчителен. 

Разбира се, в данните на БНБ не попадат и парите, които влизат в брой в страната, а те със сигурност не са малко.

Според данни на Института по икономика при БАН работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а по данни на НСИ заетите в страната са около 3 млн. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

*Данните са предварителни, като с отчета за януари 2017 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари 2015 г.  – декември 2016 г., уточняват от централната банка.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей Бот , Бабалюга в Германия - Архитурата е като Академия по изкуствата..В България освен да рисуваш се иска много , много математика , механика , химия защото Архитекта е инженер.. Твоя приятел от Мюнхен е бил мързелив , и негоден в мозъка за да учи в България - в строителния в София..
69
0
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
Искам да попитам нещо !!! Защо не ни е построен ПАМЕТНИК още? След толкова милиарди и социален мир във тази страна, благодарение на НАС ЕМИГРАНТИТЕ !!! А във България бъдеще не виждам. Съжалявам това е истината! БОЛИ!
68
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Така както е написано заглавието на статията си помислий,че става въпрпс за сирийските емигранти...Бабите като хвърлят пачките през балконите също спомагат за икономиката,защото скритите пари излизат на светло и някой ги харчи...ха ха ха.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- малкото е че тука 90% от хората си пазаруваъ български стоки , което директно стимулира икономиката , създава работни места и тн . Но важното е чалга и домашарка и форумни плъ.хо.ве да плюят по нас
66
0
 
9
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Аз лично съм пратил над 100000 евро за последните 5-6 години за ипотечни заеми и други подобни. Отделно харчим по няколко хиляди с семейството като си дойдем. И тук не живеем в дупка а в собствено къща. Би трябвало да ме приемат като инвеститор а не да ме плюят по форумите. Не че ми пука:-)
65
1
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Емиграция винаги е имало~дори и в соца. Тогава работеха в Коми за дребни за руснаците пари а тук бяха баровци. Нищо ново под слънцето
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морски е ти като си крупен бизнесмен значи си от от тея 5% , които имат пари(предполагам сега си и с официалният анцуг Адидас) и не знаеш другите 95 как живеят . Аре у лево да сервираш на бедните англичанчета по черноморието
63
0
 
4
 
! Отговори
емиграция преди 7 години
59................Ти си мишка, че и по долно си от това симпатично животинче, защото тези , които работихме по Коми и Губкин преди 1989г.не ни наричахте ПРЕДАТЕЛИ, а герои на СССР , БКП, КПСС. Е аз ще ти кажа. Печелбари сме......И какво лошо има, че си изкарваме добри пари?.....Никога не сме забравяли откъде сме излезли. И никога няма да си оставим близките.... , приятелите ....в България.*** си бяхте, като партийни секретари.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
морски селянчета , и с компютърна грамотност-това вече е изненада
61
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 68 преди 7 години
И аз и съпругата ми имаме апартаменти в топ - квартали на Пловдив ( не са панелки ) и къща в Родопите ( като почине на жената дядо и ромите сигурно ще я опоскат) но нямам намерение да се връщаме в блатото българско..в беззаконието...при мутрите...при липсата на здравеопазване...и тоталната мизерия!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента ти пиша от крайбрежната ***. Стягам си магазините. Имам мнооого време но няма да продължавам да го хабя с н.асрани въ.шливи селяничета. Хайде отивай да търсиш обект че наема трябва да се плаща п.осерко
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
предполагам , че я имаш благодарение на това че си активен в днес.бг ,а не че работиш някъде
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си имам собствена земя 70 декара, къща, два апартамента единия на морето. Ти там имаш един гол ... мечтатели. Винаги ще си останеш роб на ингличани баби. Хайде одари една шпатула на бабата докато и сменяш памперса че да ти хвърли 2 паунда бакшиш да си вземеш 2 кебапчета от турския евтин ресторант
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей с такива дето оправят държавата си пиша, а всъщност стоят вкъщи най-вероятно при мама и тате и на социални
56
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 65 преди 7 години
Гъбаркаме се с ше*метаци като теб - муууууууухълПхахаха
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво правите по българските сайтове бе нещастници ? Май нещо ви липсва ? По вашите там няма как да се правите на ербапи че ви знаят какви гладни въш.ки сте там. Сменяйте памперсите на бабите, ровете се в ла.йната, яжте си ги там
54
1
 
9
 
! Отговори
Циник до 63 преди 7 години
Пхахаха...нещастнико..ти на тази кълка лежи!Живея в собствено жилище в един от 2та най-скъпи квартала на Франкфурт Sachsenhausen кой те знае - ти в коя панелка гониш хл*ебарките...ако изобщо не ползваш външен *** в някое село без канализация!***
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имигрант по евтините магазини, заврял се с още 20 нещастника в една къщурка с по 3ма в стая, наклецан и от местни и от бежанците. Зъб да му се развали бяга в България отвореното в.ъшлив
52
4
 
8
 
! Отговори
Един български гражд преди 7 години
Живея в Германия от 9 год. И скоро взех немско гражданство, българското го връщам на вас и пари не съм превеждал никога до сега. Живейте си в *** и въобще не пука за вас
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя в метрото , взимам +-45000 паунда(37 дни отпуска и безплатен транспорт за мен и жена ми ), една ягода не съм набрал със сигурност , но такива лентяй като тебе ги хрантута 100%

Спонсорирани публикации