На какво се дължи повишението на цените на имотите у нас?

Някои хора сменят жилището си за по-качествено, каза Иван Велков
30 мар 2021 13:26, Ния Христова
52
Инвестицията в имот е една от най-стабилните. Защо обаче цените скачат по време на пандемия? Аномалия или икономически аргументирано е това? 
 
През 2015 г. за пръв път цените паднаха. Скок няма, по-скоро възстановяване на цените, на разходите по тях. Едно от обясненията е свързано с инфлацията. Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България Иван Велков.
 
Според него по-качествените нови имоти са по-скъпи заради цената на проектиране, на материалите, на земята, на проектите. Това от своя страна дава своето отражение.
 
"Те са много по-скъпи спрямо години по-рано. Това означава, че получаваме много повече стойност спрямо предишен период. За нас има разлика между стойност и цена, те не винаги съвпадат", посочи Велков. 
 
Той смята, че има няколко вида купувачи на имоти.
 
"Някои просто разполагат със средства или пък се появява нов член в семейството. В други държави сделките с жилища с имоти се случват много по-често в живота на човек. Някои хора сменят жилището си за по-качествено", допълни той.
 
От думите му стана ясно, че все по-често се търсят имоти, които са близо до паркови пространства или са в затворени комплекси, защото се предполага, че на метри от теб има отворено зелено пространство. А в дните на пандемия това е от значение.
 
"Детайли, които са изглеждали пренебрежимо малки стават от значение. Стойността на вече съществуващи жилища расте по-бързо. Това, че изкарахме повече време в дома си ни накара да се заемем с подобрения в него", подчерта още събеседникът.

52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вдига се стандарта,вдигат се и цените!Ако средната заплата както казват се вдигне на 2000 лв в края на следващ мандат и цените на всичко без храната ще нараснат значително!
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
47- СЕГА ИНФЛАЦИЯ 1.3%, МОЖЕ БИ ОЧАКВАТЕ БСП ДА СПЕЧЕЛИ ЗАЩОТО ТЕ СА ПЪРВЕНЦИ ПО ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ- НАД 2500% И 200711.9%- НИКОЙ НЕ МОЖЕ КАТО ТЯХ.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Две са причините да растат, първо ниските лихви и второ очаква се сериозна инфлация.
46
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Чичо/35 "Абе серсеми, в цяла Европа НЯМА повишаване на цените на хранителните продукти," - но има на жилищата и на акциите (без фирмите да имат добри резултати) и то голямо. Други неграмотни въпроси?!
45
6
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 7 месеца
До АнонименТи имаш ли представа колко струва кв.м2 земя за строене. Ако е 350 евро - аз ще ти дам 500 евро и искам апартамент 150м2 с топ качество! Ще ти подскажа - не може да го направиш.
44
0
 
8
 
! Отговори
комета преди 7 месеца
До Банкеръда вьрнат лошите кредитите щом тлокоз е забогател
43
1
 
8
 
! Отговори
Ние-вие преди 7 месеца
До Банкеръцялата фамиляя е хайдушка сега дават акъл на балмите как се правят пари
42
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Реалните цени за квадратен метър за жилище са 350 евро а те ги продават за 600 700 800 и 1000 евро. За бала.мурници ни имат. На всичкото отгоре новото строителство е само на замазка и шпакловка. Без тоалетна чиния мивка и батерии за вода. А още по голямата наглост е че няма кухня и трябва в хола да правя кухня и да омазвам с изпаренията от манжи целият хол. По времето на бой Тошо купих апартамента с паркет тапети и всички други екстри.С обзаведена кухня. А сега са голи като прости.тутка.
41
1
 
12
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 месеца
на тоз юнак бащаму окрадна милионни от обб нали затова отиде да работим в банката
40
17
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 7 месеца
Абсолютни глупости. Айде смятай 25 години и лихва 2.5% колко е цялостното оскъпяване на жилището. Има-няма 30%. Не знам къде ги сънуваш тези тройно оскъпявания. Да не говорим, че масово хората взимат ипотечен кредит за 10 години, изплащат и забравят.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Европа е по лесно да си купиш жилище и да вземеш кредит защото там като вземеш кредит не ти излиза жилището тройно по скъпо
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повишението е заради няколко фактора. Къщите около София скочиха, защото всеки втори добре платен специалист си купи къща, за да работи от там по време на пандемията. Второ в последните години се увеличиха с десетки пъти новите компании в София, предлагащи адекватни заплати и заплатите скочиха много. Трето, ипотечните кредити са с толкова ниска лихва, че даже инфлацията е по-висока. Четвърто- доста компании покриват вноската по ипотеката. Изплащаш нещо за 100к евро за 5-10 години и забравяш.
37
2
 
1
 
! Отговори
по пътя на парите преди 7 месеца
До СправедливостБанките веднъж имат интерес да си получат обратно парите със се лихви, които са дали на инвеститорите за строеж на жилищни сгради, и още веднъж имат интерес да раздават ипотечни кредити за закупуване на построените жилища.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последни издихания на брокерите на недвижими имоти, преди пукването на големия балон.Апропо - в провинцията изобщо няма увеличение на цените на имотите. Имоти рядко се купуват вече, не се и търсят. Който иска - да си ги качва. Вече по-изгодна излиза покупката на къща в Гърция
35
3
 
22
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Много са ми странни лалите дето плямпат, че само се печатали пари и чакат хиперинфлация, та затуй имотите били "инвестиция" ! Абе серсеми, в цяла Европа НЯМА повишаване на цените на хранителните продукти, само в България, откъде ще дойде тази инфлация при валутен борд? Еврото ще фалира? Путинизми на квадрат са това! В Германия дори цените на хранителните стоки ПАДАТ! Какви болни мозъци сте? Ей сега да свърши кредитната ваканция и като ви запукат ЧСИ-тата ще видите една инфлация ...
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На узаконеното дрънкане че се повишават цените на имотите и те се повишават
33
1
 
22
 
! Отговори
Справедливост преди 7 месеца
Цените са абсолютно нереални и това се дължи на БАНКЕРСКО-БРОКЕРСКО-СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ, естествено подпомогната от евтините пари на пазара, както и от невежеството на 80% "***". За съжаление масата с пари е в банките, разпределени от правителството и "пъдарите", които ама хич не ги интересува кой е на власт. И от това спасението е само в некупуването на всяка цена и бойкот на трите мафии горе.
32
1
 
18
 
! Отговори
Anonymus преди 7 месеца
Хора не може един апартамент с данъчна оценка 20к евро да го продавате за 100к. Малко се засрамете!
31
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Пак ли бе? Още имате скътани парици брокерчетата... Споко , скоро няма да имате пари за платени статии...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това за олиото е вярно. Вярно е и че супата е много гореща и ще я ........