Достатъчно газ ще има за зимата, на въпросът бил на каква цена

В нашия регион има достатъчно обеми газ
16 авг 2022 20:54, Екип на Bulgaria On Air
5
Достатъчно газ ще има за зимата, на въпросът бил на каква цена

Най-вероятно ще има газ за България през зимата в достатъчно обеми, той ще е на много висока цена. Но ако няма доставки - ние за каква цена говорим. В нашия регион - България, Гърция, Турция, има достатъчно обеми газ, които да отговорят на потреблението на тези страни от региони. Въпросът е, че има вътрешно преразпределение, след като "Газпром" спря едностранно спря доставките. Сега България се снабдява, като купува танкери с втечнен газ от САЩ, или като поема излишъци от гръцкия пазар. Това каза международният анализатор в Българското геополитическо дружество Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че "Газпром" не е спрял доставките за Гърция.

"Ние търсим 2 млрд. годишно. Но става въпрос за спот цени, а не за дългосрочни договори, което означава, че България трябва да плаща цена, която е близка до TTF в Нидерландия. А там цената е много висока. В Германия се очакват да влязат 2 терминала в действие в средата на зимата. Тясното място в момента са терминалите за прием на газ и тръбопроводите, по които да стигне до България", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че в момента ползваме 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан.

"И купуваме газ от гръцки търговци, които имат микс от газ, който купуват от "Газпром". След като "Газпром" не ни е доставила газа, няма за какво да ни осъди. Въпросът е дали страната ни не може да ги осъди - по-скоро да. Но "Газпром" може да се позове на указа на техния президент за плащането в рубли и това да кажат, че това са форсмажорни обстоятелства и е решено на държавно ниво", категоричен е Пламен Димитров.

От думите му стана ясно, че договорът ни с "Газпром" изтича в края на тази година.

"Не е работа на бизнеса да определя кой да е директор на "Булгаргаз", все пак има Министерство на енергетиката. Най-големият клиент на "Булгаргаз" - "Топлофикация София", не си плаща редовно сметките, а пък тези, които доставят газ, си искат парите веднага. Също така много рязко поскъпнаха цените на спот пазари и "Булгаргаз", за да успее да купи нещо авансово, трябва да има налични пари, с които да плати", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доставилите газ искат веднага парите,но с/у цена за обем газ подадена-1000 куб.м,а те искат от потребяващите газ топлофикации за подгряване котли с вода от обем подадена газ,но за големи количества обем газ що ТЕЦ употребяват,но на завишени цени с коефицент за услугата директна доставка,а те за услугата топло изчисляват обема куб.м. в Квт/час на харчения газ за греене до работна температурата на водата до пара/гореща и крана за подаване в системата за топло и вече има коефициент от прехвърляния.
3
0
 
1
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Все си мисля, че ще има газ в следващото НС, ако започнат да пранят новите депутати с боб, вместо с кюфтета. От толкова много експерти по газа, всеки човек трябва да си изкаже мнението. Така е при демокрацията.
2
1
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Адиот, всичко мара втасала ама не съвсем!!! Щом опира до цената производителите ще те бият без почивки. Що не се покриеш.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И черен хайвер има на пазара да ни заровят, въпросът е на каква цена???? Отде ги вадят тия пишман "експерти"? Който дойде на власт ще яде бахура, когато тъпитe софиянци останат без топла вода и парно, може и без ток - дано тогава се събудят и да се сетят, че така става като не ходят на протести