Не можело да има картел при млекопроизводителите, били 300

Всички те били конкуренти на пазара
12
Не можело да има картел при млекопроизводителите, били 300
Снимка: Pixabay

Три производства за потенциален картел с цените на основни храни води Антимонополната комисия. Само от началото на годината КЗК е събрала глоби в размер на 700 хиляди лева.

„Когато в един пазар има 300 производители, не може да има и помисъл за картел. Това е невъзможно, а е и сдружение на конкуренти. Ако скрием информация от потребителите за качеството на храната, подлежим на санкции“, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, пред bTV.
Той посочи, че се изземват документи от помещенията.

„Разбрахме от КЗК, че причината да попаднем в техния фокус, е мое изявление, че няма никакво основание цените на яйцата да се повишат за Великден, защото базовите суровини започнаха да поевтиняват. Ние не можем да определяме цените на яйцата, можем да правим прогнози и анализи. Коментират се пазарните цени, които са известни“, посочи Ивайло Гълъбов от Асоциацията на птицевъдите.

„По данни на Евростат през последните 10 години българските яйца са между най-евтините. В момента са трети по най-ниски цени. При нас яйцата бяха много евтини“, посочи още той.

„По принцип картелите трудно се установяват, защото трябва да има доказателства. Антимонополните органи в повечето държави прилагат една друга стратегия – снизхождение  към някой, който даде информация – участник в картела, който издаде заверата. Надявам се и българския орган да направи такава сделка с някого, който издаде информация“, заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
толкова преди 1 година
години оставени без надзор-едно е сигурно ,че са измислили ,,гешефта,, правилно-едва ли ще го ,,откриете,,
11
0
 
1
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 1 година
Как няма монопол, ние да не сме от МАРС . Егати просотите блогъри .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого лъжете не ми е ясно
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сички сипват палмово масло и са кон-курират. После и търгвоците продават и те с техни цени.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм в търговията от 20 години и смея да твърдя, че картел винаги е имало и той е между "сивите" търговци и националните агенции. Просто бизнеса все още си е на "наши" и "ваши'.
7
0
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Щом Димитър Зоров го е казал,значи е вярно ха ха!Пратиха ли дъщеря му в сливенския затвор
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те може да са 300, но продават предимно ***!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картел не значи че всички трябва да участват само в него. Може да има повече от един картел. Въпроса е дали има споразумения между производителите които са в ущърб на клиентите, а в някои случаи и на конкурентите. Израза нелоялната конкуренция не е измислен от нищото.
4
0
 
1
 
! Отговори
Кравата Милка преди 1 година
Не е при млекопроизводителите и при млекоиздоителите, а при краварката в ъгъла, офцата Доли и Чикаго Булс.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко в БГ е шуробаджанащина и приятели с роднини. Да разправят тези глупости на някой от 2-ри клас.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То картел не е всички 300 да се договорят - 3-4 производителя които държат голяма част от пазара (както са да речем Олимпус след като купиха верея)стига за да наложат цени каквито те искат , другите или просто се възползват и продават по високо или ако са горе долу големи , могат да бъдат притиснати от другите да продават по високо.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво млеко бре ?ЕС изби кравите и това е неоспорим факт както и земеделие и животновъдство с цел тровене на българите а кажете англосаксонци такива ,че това не е вярно?Слуги гнуСниии@ продажни