Заради вноса 50% от българския мед залежава

Все повече пчелари се отказват, браншът е в колапс
83

Понижено търсене на български мед отчитат производители. Статистиката показва, че половината от родното производство за миналата година стои нереализирано на пазара.

През последните години няма търсене  и реализация, продукцията стои по складовете. Това е проблем, който се нарежда сред останалите за сектора. Един от тях е катастрофалното намаляване на пчелните семейства. На този фон нереализацията на продукцията от миналата година е доста притеснителна. Това заяви председателят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов в ефира на "България сутрин".

По думите му една част от производството се изнася, а по-малко от 1/3 остава у нас и се реализира на вътрешния пазар.

"Българинът не е научен да консумира пчелен мед", отбеляза той, като допълни, че са наблюдава стремеж на млади пчелари, които се включват в отглеждането на семейства заради субсидиите, но пък по-възрастните и утвърдени такива се отказват от сектора.

"Държавата ни подпомага. Наред с другите въдства, ще имаме втора държавна помощ заради войната в Украйна. Макар ставката да е ниска - 10 лв. на пчелно семейство, тя все пак е нещо", поясни гостът.

Според него причините за изчезването на пчелите са това, че производителите са подценили заболяванията по пчелите. Освен това, използваните препарати за защита са използвани от дълги години, което води до резистентност.

"Не цената спира хората да купуват, а притискащото ги ежедневие. Вероятно медът е последното нещо, което биха купили. Изкупната му цена към момента е между 4,60 - 4,80 лв., докато през миналата година беше с лев повече", заяви Михайлов.

Пред Bulgaria ON AIR той открои сериозен проблем, пред който са изправени пчеларите - вносът на пчелен мед от други страни. Такъв пристига у нас дори и от Южна Америка.

"Произвеждаме над 12 000 тона - 3/4 да изнасяме, основно към страните от ЕС. Германия е най-големият вносител", каза още гостът.

Михайлов алармира, че площите с медоносните растения намаляват, а държавата не полага достатъчно грижи. "Лесничействата трябва да увеличат площите на насажденията като липа и акация", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: пчелимедкошери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
5
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 година
Една пчела, през краткия си живот, произвежда около една лъжица мед. Направете сметка, в един буркан колко лъжици се съдържат и колко пчели са работили до края на живота си, за да си вземете вие, един буркан мед. Пчелите не произвеждат медът за да хранят хората. Хората им го отнемат и печелят от него, но както винаги със своята алчност си навреждат. Чистият мед, който всеки търси, е вреден за хората. За това е задължително да се разрежда и има технология за това. Не купувайте чист мед!
53
2
 
10
 
! Отговори
:-)) преди 1 година
Баща ми беше преди пчелар.Идват фирма да вземат проби от всяка тенекия.След това уж се праща в лабаратория.И след месец излиза че има антибиотици в меда.И почват ще ти го вземем ама с 1,50 по малко.Съответно той не се съгласи.Идва друга фирма взимат проби.След един месец казват че няма антибиотици има дрожди ;-)) Това ако не е картел !
52
0
 
9
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Медът, както написах в началните коментари, се фалшифицира много лесно. Но и лесно се проверява дали е фалшив. И аз имах сума "доверени" хора, ама ц- фалшификат с около 25% съдържание на мед. Сега вече имам доверени де, които са предупредени че се правят проверки на меда. За момента не сме имали проблеми, истински е. А доста "стари пчелари" са изпечени измамници. Накратко- изкупуваме цялата продукция на трима пчелари проверени и доверени :) Уникален мед на добра цена.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато имахме работеща икономика бяхме износители.
50
3
 
7
 
! Отговори
Наско преди 1 година
Зърнените милионери стачкуват -вноса им пречи.Пчеларите се отказват-вноса им пречи.Овчарите се отказват-пречат им вноса от Македония и др.Това е българска "пазарна икономика"-да липсва конкуренция.
49
0
 
4
 
! Отговори
Ева преди 1 година
До АнонименОтговори ми как така вноса от европа е по-скъп, и накрая по-евтиния бг продукт и по-качествен изчезва?
48
0
 
8
 
! Отговори
Men преди 1 година
ярно е, че цените по магазините са често по-високи в чужбина. При нас имаш много по-слаб и откровенно корумпиран надзор, което позволява да се вкарват продукти с изключително ниско качество, които просто не биха послемилии на склад да държат в някаи от еврните страни.Т.е проблема изобщо не е вносът а КОРУПЦИЯТА, което си е наш собствен вътрешен проблем и за нея можем да обвиняваме само нашите политици. И колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкова по бързо ще се реши това.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българинът не е научен да консумира пчелен мед" - това как го измислиха, просто не знам. Може пък да е научен да консумира качествен мед и да не си купува ***, които масово се продават за мед.
46
0
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
За хубавата и качествена стока винаги има пазар.Може да се изнася за Европа и Арабския свят. Но нашите ментета гледат да ги продават само тук в България,защото минава номера с измисления мед и долното качество,и то на завишена цена.Застоява ,защото не става за нормален пазар.Това е картинката с българския мед.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е аз не съм видял надпис на мед,който да показва,че е вносен.Всички ни убеждават,че е истински български мед.Не че им вярвам,де,ама как може да се различи?
44
1
 
12
 
! Отговори
az преди 1 година
До Пчелар точно така! Точно това е причината да не купуваме вашия мед по 30 лв. Как чуждия мед може да пропътува хиляди километри и пак да е с по-изгодна цена от вашия?! Изкупната цена била под 5 лв?! а като го изнесете пред къщата си искате по 20 лв?! Ами защо да не направим нещо разумно и за двете страни: вместо по 5 лв на прекупвачите - продавайте ни го директно на нас за 7 лв. ще видите, че много обичаме мед!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално за мед не правя компромис! Винаги взимам домашен от доверен човек.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 - Вече не можеш да гледаш една кокошка. В един ммент ще стане по-турдно, даимаш кокошка, от това, да осиновиш дете.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 35 -- Аз ъщо нен познавам, но познавам много, които купуват онова нещо, дето го пишат за мед. То и заради това има проблеми с истинския мед - повечето хора не му знаят вече вкуса.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 - Мутренията даде резултат. Всеки хъс в начаото на 90-те, беше смачкан първо от тежки икономически условия, а после от Пешо Картофа и Иван Иванов Кирката, а след това от административния натиск, когато "бизнесмените" изместиха тактиката. И накрая оцеляха само тарикатите.
39
0
 
11
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Сигурно си прав. Но не познавам някой да купува мед от магазин. Всички купуват от стари пчелари.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Немски лаборатории откриха антибиотиици в българския мед способни да излекуват и болен от ХИВ" - Антибиотиците не бяха ли за бактеиални инфекции?
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Европа така извъртяха и изиграха земеделието и животновъдството, че ако не получаваш "субсидии" си на загуба, а за да получаваш субсидии, трябва да играеш много сложно хоро по тяхната ***. Така се получава насила една абсурдна и зловредна зависимост на принципно печеливши отрасли. Процесът по пълно контролиране на производството на храна, с тенденция на унищожаването на малките и независими производители, тече по план.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Липов Защитник - Липите са кошмар за подържане. В Стара Загора имаш няколко месеца, където не можеш едно кафе да изпиеш, бе някоя липичка да го направи на чай. Освен това, да - повечето са доста стари и видя онзи ден, при брята, какваопасност са старите дървета.
35
1
 
6
 
! Отговори
А, не така! преди 1 година
Точно Германия изпищя от българския мед преди години. Немски лаборатории откриха антибиотиици в българския мед способни да излекуват и болен от ХИВ. Изобщо да се правят на улави медарите ни.

Спонсорирани публикации