Дори и да няма нито една кола на улицата, въздухът няма да е по-чист

Единствено нивото на азотен диоксид намалява
11 сеп 2020 19:09, Нели Христова
56
Дори и да няма нито една кола на улицата, въздухът няма да е по-чист
Снимка: Pixabay

Въздухът ще си остане толкова мръсен, дори ако броят на автомобилите по пътищата бъде значително намален, показва изследване, цитирано от британското издание Auto Express, цитиран от Automedia.bg. В Шотландия броят на колите през първия месец от изолацията покрай коронавируса намалял с 65%. Това обаче не довело до значително подобрение в качеството на въздуха, установиха учени от Университета в Стърлинг.

Те анализирали нивата на замърсяване на въздуха с фини прахови частици PM2.5, които имат най-голямо влияние върху човешкото здраве. Тестовете били направени на 70 различни места в Шотландия от 24 март (деня след обявяването на мерките против епидемията във Великобритания) до 23 април 2020 г. Резултатите били сравнени с данните за същите 31-дневни периоди от предходните три години.

Установено било, че средната геометрична концентрация на PM2,5 е била 6,6 микрограма на кубичен метър въздух през 2020 г. Въпреки огромната разлика в броя на автомобилите по пътищата, този резултат като цяло бил същият като през 2017 и 2018 г. (съответно 6,7 и 7,4 микрограма).

През 2019 г. нивото на PM2.5 било значително по-високо - 12.8. Учените обаче обясняват това с метеорологично явление, в резултат на което за качеството на въздуха в Обединеното кралство повлиял фин прах от пустинята Сахара. Ако този факт не бъде взет под внимание, миналата година нивото на PM2,5 е било около 7,8.

Изследователите стигнали до заключението, че нивото на замърсяване на въздуха остава същото, но нивото на азотен диоксид намалява. Хората обаче прекарват повече време в домовете си, където качеството на въздуха може да бъде лошо поради отделянето на вредни частици от готвенето и от тютюневия дим.

"Предполагаше се, че по-малкото автомобили на пътя могат да доведат до по-малко замърсяване на въздуха и от своя страна да намалят честотата на свързаните с тях заболявания. Нашето проучване обаче, за разлика от проведеното в Ухан, и Милано, не откри доказателства за намалено замърсяване на въздуха с фини частици в Шотландия покрай изолацията срещу пандемията", казва д-р Рурайд Добсън.

"Това показва, че превозните средства не допринасят значително за замърсяването на въздуха в Шотландия. Хората може да са изложени на по-голям риск от лошото качество на въздуха в собствените си домове, особено ако готвенето и тютюнопушенето става в затворени и лошо проветриви помещения", добавя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гаро 36 Ако се откажем от колите и от отопление през зимата въздуха ще бъде чист. И от индустрията също.
47
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Въздуха се движи и не стои на едно място над държавите.
46
0
 
0
 
! Отговори
Me преди 3 години
Там въздуха е чист по принцип. Постоянно духа от морето и океана, замърсяване почти няма.
45
0
 
4
 
! Отговори
Практика преди 3 години
Аз в моята нищожна практика лично за себе си, емпирично съм установил следното:1. Когато ни затвориха,като цаца в консерва,на улицата въздуха бе почти кристален.2. Сутрин,преди да плъзнат с колите,т.е преди 6.00 ч. въздуха е много по чист,отколкото след 9.00 ч. 3. По време на празници.. въздуха е много по чист. Така ,че не се опитвайте да ме заблуждавате...лицемери.
44
0
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
То има и коли дето пушат като Rомска печка, но не е лошо да видите как пуши корабен двигател, особено като минава от нафта на мазут. Саждите полепват навсякъде и после няма миене. В т.нар. Баджа(комина) има едни мрежи и се натрупват десетки килограми едри, мазни сажди. Този въздух къде отива-обикаля Земята. Един кораб гори 20-30 ТОНА мазут за 24ч. Някой и много повече. Лошата новина е,че и това е нищо. Ако изригне вулкан излиза хиляди пъти повече от всичко. Човекът още няма сили да опуши Земята
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм твърдял, че автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха и сега тези го потвърждават. През март и април стана по-топло, спряха да пушат печките и въздуха се изчисти, но екоидиoтите казват, че това било заради намалелия трафик.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но да, забравям, че голяма част от замърсяването идва от печките и индустрията. Нужно е да се въведе данък замърсяване на въздуха и да видиш как ще се втурнат да си поставят климатици и филтри на комините.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път в периода на изолацията в София се дишаше и можеше човек да се разхожда спокойно! С колело и метро може да стигнеш до всеки край на града. Спокойно могат да се забранят автомобилите с ДВГ и така да станем първата зелена европейска столица.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 50-60 години в София имаше много малко коли, но зимата като паднеше сняг, след 2-3 дни снегът почерняваше заради печките, с които се отоплявахме тогава.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Стига глупости,дима от комините на печките с дърва е по-лек от въздуха и не върви надолу,а нагоре и не замърсява."A точно това е една от най-големите глупости, които чета тук. *** през зимата в някое село или Софиски квартал, отоплявщи се на твърдо гориво и ще видиш.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!
37
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
В Шотландия дали можеш да регистрираш и караш кола на дизел/газьол/мазут/въглища/барут с изрязан ктализатор, фап филтър.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на всеки нормално мислещ човек веднага става ясно, че автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха------ Автомобилите са основният замърсител в София. Ей ся, октомври-ноември като почнат антициклоните и инверсиите, слез една сутрин в Центъра в пиковия час и дишай. Въздухът направо си мирише на изгорели газове.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колите са истинските замърсители, разбира се. Поне в градовете е така.
34
3
 
1
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
До 34ти За броя на населението съм съгласен с вас г-н Анонимен. Но преди 50 - 60 год. когато нямаше толкова коли и други замърсители като в момента, въздуха беше идеален. Питайте и други за да ви кажат същото които знаят ситуацията от тогава.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След толкова много години промиване на мозъците, че колите замърсявали много, повечето хора са убедени, че колите са замърсителя и никакви изследвания и факти няма да ги убедят, че това не е така. Можеше да пренебрегнем заблудата им, но така истинските замърсители остават извън вниманието ни, а лъжата е основа за ограничения за колите, от които печели само мафията.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София не е за повече от 250 000 души. Самото й разположение не позволява милионно население. Няма необходимото движение на въздушните маси. Даже без печки и коли при 2 милиона пак няма да стига въздуха дори за дишане. Инцидентите бури и силни ветрове не могат да подобрят положението. Защото София е разположена в котловина и при силен вятър въздушните маси се връщат обратно във вид на смог.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете го на Тумберга, че тя горката изтрещя и не може да спи.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтига глупости,дима от комините на печките с дърва е по-лек от въздуха и не върви надолу,а нагоре и не замърсява.Виж и как се прави катранен сапyн и други медицински съставки от изгаряне на дървесина.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година, когато се постопли и спрат печките, въздуха се изчиства. Някои умници си мислят, че тази година това е станало заради епидемията и автомобилите. Боже, боже-е-е