Защо е опасно да премахнем катализатора на колата?

Двигателите често започват да харчат масло
19 окт 2020 17:15, Нели Христова
28
Защо е опасно да премахнем катализатора на колата?

Операцията по отстраняването на катализатора от изпускателната система на автомобила е оста разпространена и се приема напълно нормално от повечето собственици. Първоначално, те не си дават сметка, колко опасна е тя, но след това се сблъскват с непредвидени проблеми с двигателя на тяхната машина.

Някои собственици смятат, че катализаторът е напълно излишен, тъй като "краде" от мощността на мотора и затова го премахват. Други го правят от прагматичност - в даден момент той се задръства с продукти, образувани от неправилно изгаряне и се превръща в тапа на изпускателната тръба. Съответно, двигателят отново не може да реализира пълната си мощност.

По правило, малцина прибягват до смяна на катализатора (това се отнася и за случаите, в които той бъде откраднат, тъй като металът му - платина, е доста ценен), а причината обикновено е финансова. Собственикът смята, че не трябва да дава пари и продължава без катализатор. Скоро след това двигателят му започва да харчи масло и дори компютърната диагностика често не показва някакъв проблем.

Някои силови агрегати, най-вече от японски и американски марки, обаче са програмирани да работят оптимално при условията на съпротивление от катализатора на свободното отделяне на газове от горивната камера. Когато това съпротивление изчезне, моторът започва да вкарва масло в изпускателната тръба с повишено темпо.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Данчо Попов преди 1 месец
За това си купи Руски автомобил!
21
0
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 1 месец
У нас качеството на горивото е много ниско, катализаторите не работят ефективно и се запушват бързо. Като се махнат се поставя резонаторно гърне за 50 лв., което има същото съпротивление като катализатора. За определени модели коли се поставя чип, който лъже електрониката и няма драма.
20
1
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
минавай на каруца тогава, щом не можеш да си купиш катализатор.
19
5
 
4
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 1 месец
Катализаторът, има сензори, които следят състава на изгорелите газове и предават информацията на компютъра. Той контролира горивната смес, от показанията на сензорите. Махни катализатора и започваш да си трошиш нервите и мотора и джоба. А отделно, че в Америка, не можеш да минеш технически преглед
18
5
 
9
 
! Отговори
f1 преди 1 месец
Благодаря за инфото, Днес!
Отивам да си вадя бъбрека за да го продам и да си купя липсващия катализатор!
17
5
 
14
 
! Отговори
Asd преди 1 месец
Преди 2 седмици ми го отрязаха. Нема да се плашите, дишайте спокойно.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катраниците на 15-20 годишна възраст си харчат масло и с катализатор и без него!Едното с другото няма нищо общо!
15
2
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Премахването на катализатора може да направи видим с просто око разходът на масло,а не да го увеличи...Иначе наистина неголям разход на масло може да бъде утилизиран от работещ катализатор,което си е добре за екологията.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-накрая една тема, от която разбира Ганьо Шумахерсхи.
13
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Катализатора СЕ запушва,защото двигателя почва да харчи масло поради износване!Иначе съпротивлението на катализатора може да влияе на скоростта на излизане на изгорелите газове от цилиндъра и прегряване на клапаните при високи обороти,донякъде.
12
3
 
9
 
! Отговори
КАТАЛИЗАТА преди 1 месец
Има специално маркуче- бардуче и като забележи ЕКУ-то.че катализатора отсъства от час и започва да подава масло у генерацията,за да се разбере че катализатора е избегал и поват едни димни завеси и т.н.А ПО СЕРИОЗНО БЕ СПИСВАЧИ.ЧАК ПЪК ТОЛКОВА ДА СМЕ *** ВИЕ ТРЕПЕТЕ РИБАТА ЕЙ...!!!!!!
11
11
 
10
 
! Отговори
Бакшишо преди 1 месец
Тва не е верно! Колата арчи мАсло, щото на стара кола не се сипва тънко мАсло, кви са тия 0W, 5W? Една кола на двеста иляди И` километра си сака 10, че даже и 15W!

После катализатора им бил виновен.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смях в залата!
9
2
 
28
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
Двигателя започва да харчи масло, не защото го няма катализатора, а поради други причини.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това сигурно е превеждано с google translate и след това е редактирно от фиолог, който знае как да напише прваилно "отвертка", но не и как да я използва.
7
2
 
14
 
! Отговори
авто мото преди 1 месец
Като чета това ми се появяват в съзнанието умнотиите на Румен Дунев.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво е катализатора да го има и да работи. Като го няма идват куп преработки за да се излъже електрониката в противен случай система влиза в авариен режим и разхода на гориво става друг. Иначе другото са не'кви глупости дето са ги написали.
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко колко ли рециклирани катализатори държи в чекмеджето
4
15
 
25
 
! Отговори
pipo преди 1 месец
Катализатора е 100% ненужен екобоклук, който пречи на мотора.
3
8
 
10
 
! Отговори
На моя дизел преди 1 месец
не се отразява.