Катаджиите останаха без подкупи, искат в Гранична

Аудиоконтролът върху патрулките спря кранчето на рушветите
26
Катаджиите останаха без подкупи, искат в Гранична
Снимка: Булфото, архив

Над 700 катаджии годишно или по 2-ма души на ден, са били наказвани за опити за корупция през последните 12 месеца благодарение на видео - и аудиоконтрола върху патрулните им автомобили. В резултат масово служители на Пътна полиция са започнали да напускат, като се пренасочвали към Гранична полиция и към районните полицейски управления, съобщи в."168 часа".

Първите оборудвани с камери и микрофони коли влязоха в действие още в началото на миналата година. Сигналът от тях се предава с висока видеорезолюция по 3G връзка директно в МВР. Той показва какво правят служителите вътре в патрулката и предава чрез звук от микрофона разговора, който водят катаджиите със спрените за проверка шофьори.

Първоначално от МВР обявиха, че записите, които се правят в патрулите на КАТ, ще бъдат проверявани основно след сигнали и жалби от граждани, като видеото ще се пази един месец. Сега обаче става ясно, че работата на Пътна полиция е била постоянно контролирана от Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР.

Така се е разбрало, че катаджиите масово се опитват да изхитрят системата, обясниха източниците на вестника от МВР. Много от тях директно покривали камерите, изключвали микрофоните, които трябва да носят на реверите на дрехите си по време на пътните проверки.

Това предизвикало според източниците на “168 часа” няколко проверки на различни директори в страната от централно ниво на вътрешното министерство. По този начин след вътрешен натиск шефовете на дирекции в крайна сметка започнали да налагат наказания на подчинените си, които опитвали да заобиколят антикорупционната система.
Така много скоро отделни катаджии натрупали по две наказания, а според правилника на МВР в такива случаи следващата санкция е директно уволняване от системата. За да избегнат това, много на два пъти наказвани служители започнали да се местят в други служби на министерството.

Най-силно било желанието за постъпване в Гранична полиция, където в последните години корупционният натиск се увеличи драстично заради засиления трафик на бежанци през страната ни.

Сирийците, иракчаните, афганистанци и пакистанци, както и техните катаджии предлагат еднократно много по-високи суми, отколкото могат да съберат катаджии дори и за цяла седмица.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките! Живи да ги оплачеш. Как ще гладуват сега? Трябва да има " Вътрешна сигурност" и за депутати, министри, шефове на държавни служби, съдии и тн.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Златно жито зрей,прост народ живей....когато всеки се радва на чуждото нещастие,оправия няма да има....
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен№ 20 Специално няма гладни нито в МВР нито в НАП нито в митниците. Заплатите са сносни. Отделно всеки бачка още нещо, я лозенца, я земичка, я чушки и домати, пасища и ливадки, ремончета, автомивки, магазинчета и пр. Държавната работа за стажле и пенсийка. Кво да кажат тези които не са на държавна работа. Три работиш за едно ти плащат не си ли доволен вън и то с доста по ниски заплати.
16
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не се плащат достойни заплати така ще бъде.Корупция ще има и в МВР и в митниците и в данъчните....Когато хората са гладни ,ще са корумпирани и за 5 лв и за пет хиляди.А си мисля ,че при митниците и данъчните и приходите в бюджета биха били двойни,ако служителите им са добре платени и работят честно.
15
5
 
27
 
! Отговори
rupi преди 1 година
Само да питам псевдо журналистката, изсpaла тази диapия, кога аджеба ще напишеш статия за корумпираните джурналисти и играта ви с мафията. Кога ? Според мен скоро и вашия балон ще гръмне и ще се види какви сте мизерници и гадове.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ченгетата и да ги хванат,че са нарушители и са си превишили оравомощията вкупом всички стават свидетели на обратното и започват да си съчиняват версии доста нелепи
13
3
 
39
 
! Отговори
бг преди 1 година
Всички знаят колко са корумпирани катаджиите,но и другите от системата на МВР не отстъпват!Реформи трябват и такива млади пенсионери другаде има ли?
12
1
 
22
 
! Отговори
лайк преди 1 година
Заглавието е лъжа,този който е писал тази статия изобщо не е в час с корупцията в МВР.
11
0
 
22
 
! Отговори
зорко око преди 1 година
"Сирийците, иракчаните, афганистанци и пакистанци, както и техните катаджии предлагат еднократно много по-високи суми ..."
Не знаех, че имигрантите си имат регулировчици :)
10
0
 
14
 
! Отговори
гошо печения преди 1 година
Значи къвто и и е закон да се напише, ганьо не го спазва. Така е в целия свят. Но когато не се и прилага тогава не сме целият свят а бананова република
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва за катаджиите добре. Ами ония от охранителната полиция дет се праят на катаджии кога? Ами и тез от магистралната полиция дет кибичат до бензиностанциите. МВР е силно корумпирано има и светни и човечни, но се губят в общият кюп.
8
1
 
30
 
! Отговори
М.Митев преди 1 година
Или както пишат в рапорта: Моля да бъда преназначен в гранична полиция поради тежко материално положение!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм подозирал, че сирийците, иракчаните, афганистанците и пакистанците си имат катаджии освен каналджии, но в тази изсмукана от пръстите новина прозрях истината най-накрая. Рушвета в пътна полиция никога не спирал, просто леко е намалял в последно време. Едва ли това е мотива да се местят в гранична полиция обаче.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа
5
0
 
19
 
! Отговори
nnnn преди 1 година
"Сирийците, иракчаните, афганистанци и пакистанци, както и техните катаджии"
ко? и катаджиийте им ли дават подкупи????? НЕЕЕЕЕ.... Последните само ВЗИМАТ!
4
1
 
31
 
! Отговори
шоу преди 1 година
Що пишете глупости нищо не е намаляло корупцията в полицията е огромна,това че няма заловени не значи че е намаляла....
3
2
 
47
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Чета , и не вярвам на УШИТЕ си! Такива наглости в нашата (псевдо)преса се обсъждат така - все едно си лафят за ланшния сняг! Ако това мат'рялче в този си вид се появи в Германия за Фъкиърсполицай - ще стане публичен скандал! У нас - е най-нормалното на света! Вярно е клишето - затова сме на този ред!
2
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карат без винетка, без гражданска. Като ги хванат сменят министерството да минат номера и да не ги уволнят. Като им секне кранчето в КАТ ходят в гранична полиция.

Типични Бай Ганьовци са нашите полицаи ...
1
1
 
35
 
! Отговори
Etien преди 1 година
Коментари не виждам по темата или няма какво да си говорим. То е ясно.