Горските са заловили 1600 камиона незаконни цепеници

Най-много бракониери - из Сливенско и Ловешко
19 апр 2021 08:53, Петя Славова
32
Горските са заловили 1600 камиона незаконни цепеници
Снимка: БГНЕС

През миналата година са заловени 1600 камиона незаконни цепеници, показват данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Количеството на нелегално добитата дървесина е общо 16 000 куб. м., съобщава "Монитор".

За периода горските отчитат над 520 000 проверки за спазване на законодателството в държавните, общинските и частните гори в страната. Дори в тази пандемична обстановка в сравнение с 2019 г. с близо 12 000 са повече проверките от страна на горските инспектори от регионалните дирекции по горите. Съставени са над 11 000 акта. От тях близо 90% са за нарушения по Закона за горите.

През изминалата година най-много установени с актове нарушения са констатирани на територията на Регионална дирекция по горите в Сливен - 1082 акта, следвана от РДГ Ловеч - 1031 акта, РДГ - Берковица - 972 акта, РДГ Бургас - 965 акта, РДГ Русе - 953 акта и РДГ Варна - 921 акта. Традиционно в тези райони има и най-ниска събираемост на наложените глоби - едва около 23 на сто за 2020 г., което създава чувство на безнаказаност у нарушителите.

За първите 3 месеца на настоящата година само от служителите на ИАГ и нейните териториални структури са извършени над 55 000 проверки, при които са установени над 1400 нарушения и са задържани близо 700 пр. куб. м дърва, 100 куб. м обла и 13 куб. м фасонирана дървесина.

Близо 400 горски инспектори, назначени в ИАГ и нейните регионалните дирекции по горите, осъществяват пряк контрол, а опазването им се осъществява от държавните предприятия, държавните горски и ловни стопанства, където работят 3000 горски стражари, както и от общините, собственици на гори и горски сдружения.

През 2020 г. са залесени 19 000 дка, от които близо 18 000 дка са в държавни гори, а останалите площи в имоти, собственост на общини, като общо са инвестирани 16,2 млн. лв. През последната година от страна на земеделското министерство са взети мерки за увеличаване на залесяването в държавните горски територии и подобряване на видовото разнообразие, като минимум 10-15% от състава на новите насаждения са медоносни видове.

Ежегодно около 30% от извършеното залесяване е за укрепване на терени срещу ерозия, като за миналата година площта им е била над 5000 дка, уточняват от ИАГ.

Контролната марка за сеч е с буква и 4 цифри

При законен добив на дървесина в гората на сечището задължително се поставя информационна табела, припомнят от ИАГ. Тя съдържа за вида на сечта, номера на позволителното за сеч и лицето, което я извършва.

Важно е да се знае, че определените за сеч дървета следва да са маркирани в основата си или по някой от повърхностните корени с контролна горска марка, в който са вписани серия, изразена с буква, четирицифрен номер и боя.

Това, което всеки купувач на дърва за огрев или друга дървесина трябва да знае, е, че превозният билет е единственият документ, доказващ законния произход на закупената/доставената дървесина. Изпълнителната агенция по горите провежда ежегодно информационна кампания по време на отоплителния сезон, която има за цел да заостри бдителността и вниманието на хората, които се снабдяват с дърва за огрев, да се проверяват маркирани ли са получените от тях дърва за огрев и да изискват и съхраняват оригинала на превозния билет.

При съмнение за нерегламентирана сеч всеки гражданин може да подаде сигнал на телефон 112, към който ИАГ има функциониращ денонощен център, припомнят от горската агенция.


32
Още от НОТИФИКАЦИИ
Откриха тяло без глава и ръка край Разлог
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 2 седмици
Виж сега, пич.
Такива неща се случваха навремето.Конфискуват ти "Москвич"-а, за който години си чакал ред, за да го купиш с пари от малката си заплата, отгладувани от семейството ти.Отнемат го, ако те спипат, че си задигнал щайги ябълки от текезесарския блок, в който е включена и земята на дядо ти, за която десетилетия наред НЕ си получавал рента, както ти е било обещано при зорноволното коопериране на имота ви.
Крадливия индус не го пипат, него го пази БХК. Но той може да наказва - бие горския
16
0
 
4
 
! Отговори
И друго е интересно преди 2 седмици
До ааа

След като са били платени само 23% от наложените глоби, на каква сума възлиза общият брой на неплатените?
Ако тази сума е несъбираема, защото бракониерите се водят трайно безработни, защо тогава не отработят глобите си?
ДОКОГА ЩЕ НОСИМ ОНОВА ПЛЕМЕ НА ГЪРБА СИ, А ТО ЩЕ УНИЩОЖАВА ВСИЧКО,
ДО КОЕТО СЕ ДОКОПА?
15
0
 
6
 
! Отговори
НякойДали е изчислил преди 2 седмици
приблизително колко дървета са били отсечени, за да се напълнят 1 600 камиона с цепеници? При това дървета, които са раснали години наред, за да достигнат дънерите и клоните им определена дебелина.
После специалистите да пресметнат колко кубически метра въздух няма да бъдат пречистени, вследствие на това, че тези дървета вече не съществуват?
Колко финансови средства и колко дни труд ще са необходими, за да бъдат засадени същия дървета? Колко време ще е нужно, за да пораснат колкото отсечените?
14
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 2 седмици
Съставени са над 11 000 акта - а колко от тях са платени и каква сума са събрали от глобите?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А конфискувани ли са 1600 камиона, защото закона е такъв!?
Че после да няма с какво да крадат.!
12
0
 
0
 
! Отговори
agent преди 2 седмици
До Гора
Ще те изкарат и виновен...
11
0
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 седмици
Кьорави да одат тея гадове! После що имало свлачища, що нямало вода в язовирите и т.н. Ама те нещата са навързани! И тея дето ходят и сечат не са само те виновни, а са виновни и властите, дето не упражняват достатъчно контрол! В крайна сметка камионите се движат по пътищата, я да видим ако са без винетка колко пъти ще ги спрат и глобят? Но за незаконна сеч никой не се занимава.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищожества няма да имате въздух да дишане.
9
0
 
11
 
! Отговори
Патреот преди 2 седмици
Ей обезлесихме си страната, майка ни проста, ще станем пустиня до 50 г...
8
0
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 2 седмици
Навсякъде стражата гората,както казваше Николай Хайтов. В Ихтиманско е страшно
7
1
 
16
 
! Отговори
Гора преди 2 седмици
Вчера по пътя с. Кипилово - Котел една лека кола, караща супер бавно съпровождаше два големи камиони натоварени с дърва. Какви дърва карат в неделя 17 часа? Крадат яко! Наши хора ;) Няма как да се обадя на полиция или горски. Всички са заедно и са едно. Навярно даже бих ял бой хахах
6
0
 
7
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 2 седмици
Az ot Sliven, redovno gi vijdam vecherno vreme kamionite, maaakeeim mrrrusssna. Selata nagore masovo sekat na cherno nqkvi virmi4ki izmisleni, i nai-jalnoto e che ne im puka i ne zalesqvat...
5
0
 
8
 
! Отговори
agent преди 2 седмици
ейй това е , после вярвай на медиите, хубаво сте рекламирали горските..
А незаконната сеч и "усвояването" от самите тях ? КОй пълни чекмеджета ? Това е 1 /100 тна от това , което те изнесоха. Това излъчихте ли го? - Да преди 1 година и затова татвориха "Господарите" .
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Запазена марка на ДПС. Ама незаконните не са интересни,големите,безумни сечи се вършат съвсем законно,под крилото на местната власт-областни,кметове,общински съветници.-всички са в играта,а тировете с дърва не нямат край...като за последно.
ДПС сече,а другите по веригата получават своя пай.И пълнят чекмеджета.
3
0
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 2 седмици
Цепеница е малко парче дърво, нарязано и нацепено, за да може да влиза в печката. Проверявайте в речника преди да ги ползвате тези думи.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еее, кво стана, скарахте ли им се?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОПГ бсп-дпс не харесва това