Горските са заловили 1600 камиона незаконни цепеници

Най-много бракониери - из Сливенско и Ловешко
19 апр 2021 08:53, Петя Славова
32
Горските са заловили 1600 камиона незаконни цепеници
Снимка: БГНЕС

През миналата година са заловени 1600 камиона незаконни цепеници, показват данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Количеството на нелегално добитата дървесина е общо 16 000 куб. м., съобщава "Монитор".

За периода горските отчитат над 520 000 проверки за спазване на законодателството в държавните, общинските и частните гори в страната. Дори в тази пандемична обстановка в сравнение с 2019 г. с близо 12 000 са повече проверките от страна на горските инспектори от регионалните дирекции по горите. Съставени са над 11 000 акта. От тях близо 90% са за нарушения по Закона за горите.

През изминалата година най-много установени с актове нарушения са констатирани на територията на Регионална дирекция по горите в Сливен - 1082 акта, следвана от РДГ Ловеч - 1031 акта, РДГ - Берковица - 972 акта, РДГ Бургас - 965 акта, РДГ Русе - 953 акта и РДГ Варна - 921 акта. Традиционно в тези райони има и най-ниска събираемост на наложените глоби - едва около 23 на сто за 2020 г., което създава чувство на безнаказаност у нарушителите.

За първите 3 месеца на настоящата година само от служителите на ИАГ и нейните териториални структури са извършени над 55 000 проверки, при които са установени над 1400 нарушения и са задържани близо 700 пр. куб. м дърва, 100 куб. м обла и 13 куб. м фасонирана дървесина.

Близо 400 горски инспектори, назначени в ИАГ и нейните регионалните дирекции по горите, осъществяват пряк контрол, а опазването им се осъществява от държавните предприятия, държавните горски и ловни стопанства, където работят 3000 горски стражари, както и от общините, собственици на гори и горски сдружения.

През 2020 г. са залесени 19 000 дка, от които близо 18 000 дка са в държавни гори, а останалите площи в имоти, собственост на общини, като общо са инвестирани 16,2 млн. лв. През последната година от страна на земеделското министерство са взети мерки за увеличаване на залесяването в държавните горски територии и подобряване на видовото разнообразие, като минимум 10-15% от състава на новите насаждения са медоносни видове.

Ежегодно около 30% от извършеното залесяване е за укрепване на терени срещу ерозия, като за миналата година площта им е била над 5000 дка, уточняват от ИАГ.

Контролната марка за сеч е с буква и 4 цифри

При законен добив на дървесина в гората на сечището задължително се поставя информационна табела, припомнят от ИАГ. Тя съдържа за вида на сечта, номера на позволителното за сеч и лицето, което я извършва.

Важно е да се знае, че определените за сеч дървета следва да са маркирани в основата си или по някой от повърхностните корени с контролна горска марка, в който са вписани серия, изразена с буква, четирицифрен номер и боя.

Това, което всеки купувач на дърва за огрев или друга дървесина трябва да знае, е, че превозният билет е единственият документ, доказващ законния произход на закупената/доставената дървесина. Изпълнителната агенция по горите провежда ежегодно информационна кампания по време на отоплителния сезон, която има за цел да заостри бдителността и вниманието на хората, които се снабдяват с дърва за огрев, да се проверяват маркирани ли са получените от тях дърва за огрев и да изискват и съхраняват оригинала на превозния билет.

При съмнение за нерегламентирана сеч всеки гражданин може да подаде сигнал на телефон 112, към който ИАГ има функциониращ денонощен център, припомнят от горската агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Съставени са над 11 000 акта - а колко от тях са платени и каква сума са събрали от глобите?
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А конфискувани ли са 1600 камиона, защото закона е такъв!? Че после да няма с какво да крадат.!
9
0
 
0
 
! Отговори
agent преди 3 години
До ГораЩе те изкарат и виновен...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** няма да имате въздух да дишане.
7
0
 
11
 
! Отговори
Патреот преди 3 години
Ей обезлесихме си страната, майка ни проста, ще станем пустиня до 50 г...
6
1
 
16
 
! Отговори
Гора преди 3 години
Вчера по пътя с. Кипилово - Котел една лека кола, караща супер бавно съпровождаше два големи камиони натоварени с дърва. Какви дърва карат в неделя 17 часа? Крадат яко! Наши хора ;) Няма как да се обадя на полиция или горски. Всички са заедно и са едно. Навярно даже бих ял бой хахах
5
0
 
7
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 3 години
Az ot Sliven, redovno gi vijdam vecherno vreme kamionite, maaakeeim mrrrusssna. Selata nagore masovo sekat na cherno nqkvi virmi4ki izmisleni, i nai-jalnoto e che ne im puka i ne zalesqvat...
4
0
 
8
 
! Отговори
agent преди 3 години
ейй това е , после вярвай на медиите, хубаво сте рекламирали горските..А незаконната сеч и "усвояването" от самите тях ? КОй пълни чекмеджета ? Това е 1 /100 тна от това , което те изнесоха. Това излъчихте ли го? - Да преди 1 година и затова татвориха "Господарите" .
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запазена марка на ДПС. Ама незаконните не са интересни,големите,безумни сечи се вършат съвсем законно,под крилото на местната власт-областни,кметове,общински съветници.-всички са в играта,а тировете с дърва не нямат край...като за последно.ДПС сече,а другите по веригата получават своя пай.И пълнят чекмеджета.
2
0
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Цепеница е малко парче дърво, нарязано и нацепено, за да може да влиза в печката. Проверявайте в речника преди да ги ползвате тези думи.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, кво стана, скарахте ли им се?