Витамин С смъква кръвното

Понижава систоличното кръвно налягане с 5 единици
Обновена: 25 апр 2012 14:55 | 25 апр 2012 14:54,
4
Витамин С смъква кръвното
източник: Reuters

Приемът на витамин С помага за намаляване на кръвното налягане, според научен доклад. 

Учените анализират данни от 29 различни клинични проучвания, които включват приблизително 1 400 души на възраст между 22 и 74 години. 
 
Участниците приемат средно по 500 мг витамин С на ден в продължение на около 8 седмици. При хората, които са с високо кръвно налягане, систолично кръвно спада с почти 5 единици, а диастолното с около 1,7 пункта.
 
Известно е, че високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Състоянието обикновено се лекува чрез лекарства, промени в начина на хранене, физическа активност, ограничаване на тютюнопушенето, намаляване на теглото.
 
Преди да се дават препоръки за допълнителен прием на витамин С срещу високо кръвно налягане обаче, е необходимо провеждането на повече изследвания за установяване на ползите, уточнява Едгар Милър от Училището по медицина Джон Хопкинс в Балтимор.
 
Все още не е ясно дали с прием на витамин С в продължение на повече от два месеца могат да се постигнат трайни промени в кръвното налягане.
 
Други изследвания предполагат възможна връзка между хората с по-висок прием на витамин С от храни или хранителни добавки и по-ниско кръвно налягане. Но доказателствата от клинични проучвания за този ефект са смесени. 
 
Плодовете и зеленчуците, особено червен пипер, портокали, грейпфрути, киви са сред най-добрите хранителни източници на богатия на антиоксиданти витамин.
 
По принцип препоръчваният дневен прием на витамин С е около 90 мг за мъже, 75 мг за жени над 18 години, до 85 по време на бременност и 120 мг при кърмачки. 
 
За безопасен се смята прием на витамин С до 2000 мг за възрастни мъже и жени.
 
Високите дози витамин С могат да обусловят нефролитиаза, гастрит, тежка диария, понякога и световъртеж, главозамайване. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тихо да не чуе биг фарма
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с 8ми клас, смея се заедно с теб. Глупава статия, зле преведена, непогледната - абе, професионализъм!
2
0
 
4
 
! Отговори
СФ преди 11 години
Авторе, би ли изяснил за непросветените какво изразяват двете маерни единици в следващия цитат - "систолично кръвно спада с почти 5 единици, а диастолното с около 1,7 пункта"?Колко е една единица и колко е един пункт?
1
0
 
4
 
! Отговори
с 8ми клас преди 11 години
"на богатия на антиоксиданти витамин"... хъхъъхъхъ...