Тревожността се елиминира и с някои храни

Които съдържат специфични вещества
6 авг 2018 18:37, Румяна Тасева
2
 Тревожността се елиминира и с някои храни
Източник: Reuters
Тревожността е особено емоционално и психично състояние, което не е за подценяване. За да се справим с тревожността, се налага да работим върху себе си и/или променим факторите, които го предразполагат. Изисква се буквално цялостна промяна на ежедневните навици и ревизия на собствения светоглед. Освен техниките, които успешно елиминират тревожността, можем да съдействаме на организма и допълнително чрез подходящо хранене. Има храни, които доставят полезни нутриенти за функционирането на мозъчните зони, от които зависи личното ни вътрешно балансиране и справяне със стреса.
 
 
Храни, които се сочат от експерти за полезни при тревожност и стрес:
Селенът е един от най-ценните антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане и възпалителните процеси в организма. Сочен е като необходим при състояния като тревожност, промени в настроението, наличие на проблеми с щитовидната жлеза, освен че като цяло има антиканцерогенно действие. Богати на селен са бразилските орехи, но добър негов източник са също и гъбите и соята. За да се чувстваме в емоционална кондиция са ни необходими 400 микрограма селен на ден, което се осигурява с 3-4 бразилски ореха.
 
Друг важен елемент за функционирането на мозъка и предотвратяване на възпалителни процеси на клетъчно и междуклетъчно ниво са полезните мастни киселини, обединени под названието омега-3. Това са алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Последните две имат значение за регулирането на невротрансмитери, от които зависи мозъчното здраве и съхранение на отлични когнитивни функции. 
 

2
Още по темата: стрестревожност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата е 12-15 годишно малцово, загубвам всякъква тревожност още на втората чаша.