Наркотиците в училище: Не влизат с дилъри, децата ги внасят

Трябва алтернатива за свободното време, твърдят специалисти
12 юни 2019 09:12, Боряна Павлова
27
Наркотиците в училище: Не влизат с дилъри, децата ги внасят
Снимка: Pixabay

Над една четвърт от учениците от 9-ти до 12-ти клас у нас признават, че са употребявали в живота си наркотици, става ясно от данни на национално представително проучване за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците.

Все още съществува заблуда, че наркотиците се разпространяват в училищата от дилъри, посочи д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните вещества на Столичната община.

Още по темата

"В наши дни наркотиците се разпространяват между самите деца. Модерна е синтетичната дрога, която е широко достъпна. Това е изключително опасно тъй като много от децата смятат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и нормално", обясни психиатърът.

Младите и дрогата: Най-често посягат към канабис

Последиците от приема на подобен род вещества обикновено остават "невидими" за учители и родители, защото ефектът им минава сравнително бързо и може да се отдаде на различни фактори, като пубертета например, за който е характерно бунтарството, силната емоционалност и честата смяна на настроенията.

Известно и категорично е увеличаването на психични разстройства, вследствие употреба на наркотици - тревожни, панически, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката буквално промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За съжаление, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази вещества.

Превенцията

На първо място е ролята на родителите - те трябва да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат "не", посочи д-р Петкова пред БТА.

"Ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много лесно се поддават на влиянието на средата. Другото много важно нещо е тинейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време", посочи д-р Петкова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Ключова за превенцията на наркотиците сред децата и младежите на територията на Столичната община, е професионалната помощ на психолозите, психиатрите и социалните работници от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, отбеляза д-р Петкова. Всички ние работим по програми за психосоциална подкрепа на деца, младежи, родители, педагогически специалисти и експерти с една единствена цел - да предотвратим употребата на наркотични вещества сред подрастващите и/или развиването на зависимост.

Експертът обясни, че се работи по програми, които таргетират не само учениците, а и  училищни специалисти, работодатели, родители и близки.

"Предимството на работата по тези програми е, че е цялостна, задълбочена и подлежи на оценка на ефективността. Не става въпрос за инцидентно влизане в училищата. Немалко неправителствени организации, ангажирани с темата за наркотиците сред децата, посещават еднократно училищата, раздават информационни брошури и често правят промоция, вместо превенция. Работата "на парче" в превенцията на употребата на наркотични вещества е безсмислена и по-скоро вреди, затова и не подкрепям подобен подход", категорична е д-р Петкова.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ТЪПОТИИ преди 9 месеца
Децата ви взимат наркотици още от времето на СОЦ-а! Ясно? И наркотиците дават друг поглед към света! Не стоиш задръстен и зомбиран, виждаш много повече неща. Нима мислите, че политиците - еталон за висша класа и преуспялост в нашата бедна страна не са били всички на наркотици? Точно тези, които не взимат дрога са стадо тъпи овце и лесно могат да бъдат водени с гега. Вие сте явно твърде глупави, за да го проумеете. Глупави скотове! Ако искате дЯцата ви да станат успели полици не им забранявайте!
20
0
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 9 месеца
Ами то и по мое време дилърите бяха ученици .Сега като си замисля никога не е имало външни дилъри. Непълнолетните са най-добрите дилъри защото средата им е подходяща .Освен това и не носят наказателна отговорност
19
1
 
5
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 9 месеца
Идеално - естествения подбор си работи, всичко е наред.
18
4
 
6
 
! Отговори
Здрав дух в здраво т преди 9 месеца
Ми нека си употребяват аз нямам нищо против не ми пречи.По-добре ли е да помпат по фитнесите на 15-16 години да приличат на мутанти с изхвръкнали мускули,вени и оцъклени като на полудял бик очи?Да обикалят на групички грухтейки и да се чудят кой да пребият или наръгат щото от химията която зобат са станали бесни добермани с две гънки у мозАка бъгав.На едната пише "бой"на другата ебaне.На бицагата пише БМВ на другата питбул с верига.Наркотици не ползват само блъскат и зобат.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Капиталисти се страхуват от световна революция,затова имат сметка обща маса на населнието да е неадекватна.Низка култура,зарибяване с наркотиците,неграмотност,липса на заетост,безпаричието,епидемии,всичко това се организира и се контролира от хора с много пари и власт.Не ви ли прави впечатление,че броя на мулти-милиардери расте на фона на световния кризис?Оставени души да се спасяват сами..
16
0
 
3
 
! Отговори
платено преди 9 месеца
До ...тъжно...

Има , но се заплаща на месец. Не всеки родител има пари за тези дейности! Без пари и мама на тате не дава! Такива са времената. Държавата не плаща за организирано свободно време, но плаща за други ненужни неща!
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А, има ли значение как влизат наркотиците? Не е ли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се направи така, че те да не влизат. И изобщо да са недостъпни не само за учениците, ами за всички?
Кой е виновен, че 30 години вече, всички се друсат? Аз ли? Аз ли съм рестриктивният и наказателен орган, дето му се плаща, за да прави това?
Стига сте си мили ръцете с "ама то навсякъде по света е така", "И при живково време имаше наркомани" и т.н. При живково верме имаше но бяха единици. А сега 1/4 признават, че се друсат.
Пфу!!
14
5
 
7
 
! Отговори
Шилето преди 9 месеца
Аз пък пуша много цигари - пуша докато от ануса ми не почне да дими.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 11

"опиЯта"

Хаха хахахах ахха
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До .
И аз съм същия, просто не се правя на лицемерно загрижен. Тоя народ си иска опиата, формата му само се мени.
11
1
 
2
 
! Отговори
. преди 9 месеца
До Анонимен 11
Кои сме ние, кои сте вие? Ти да не си роден и израснал на луната, че правиш разграничение на ние и вие?
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щото вие пък не се напивахте от 13 годишни. Днес без 200 грама всяка вечер не можете да заспите. А с повод удряте по една бутилка. Същите сте били и децата са ви същите. Просто сменят опията.
9
1
 
14
 
! Отговори
...тъжно... преди 9 месеца
"Трябва алтернатива за свободното време." - :D :D :D
Има спортни клубове, спортни площадки, кина, театри, библиотеки, паркове... Стига бе хора! Стига сте ги лигавили тези "млади" хора, някои от които още на 18 имат манталитет на пенсионер. Нали не разчитате, че някой ще ги тантурка до 40?!
Расте лигаво, презадоволено, преждевременно отегчено от живота поколение, изпаднало в толкова голяма апатия, безхаберие и мързел. което с нищо не може да бъде заинтригувано. Млади зомбита с безжизнен поглед.
8
5
 
7
 
! Отговори
Демокрация преди 9 месеца
Евроантлантически ценности: да шмъркаме бело от 13 годишни и да се бодем с херца от 15... Вървим по план!
7
1
 
24
 
! Отговори
Бирено мече преди 9 месеца
Децата са дилърите бе, кое не разбрахте. Най - лесно се продава така и почти няма хващане, срещите са в тоалетните на училищата. Това всички тийнове го знаят, само куките не.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дилърите от предпоследното ниво в йерархията са неизменните спътници на училищата. Ясно е, че няма да влязат в сградите или да се мотат из дворовете. Но със сигурност се въртят около училищата - в заведенията в близост, в градинките и т.н. Там става връзката с последното ниво - самите ученици. Това е добре смазана машина, действа като командната верига на зергите.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Децата се учат на бизнес. Трябва да има опит и след години ще се появи новия Пеевски от тези деца.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 2

Демокрация значи свобода, консенсус, право на съществуване и свободен избор. Подобно явление е престъпление и е присъщо на хората, а не на демокрацията. Да искаш да живееш в затвор, за да се контролира всичко и да имаш фалшиф живот е най-големият проблем на България, оставен ни от комуинизма.
3
0
 
2
 
! Отговори
Atanas преди 9 месеца
И за какъв казус в учебника става въпрос според заглавието на последната част в статията? Май нещо сте отрязали в текста а е останало в заглавието...?
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демокрация !