4 причини да не седим с кръстосани крака

Може да се увеличи рискът от съсиреци
25 май 2020 14:55, Михаела Лазарова
9
4 причини да не седим с кръстосани крака
Снимка: Istock

Не само дамите, но и много мъже кръстосват краката си, когато сядат. Позата е удобна, а и изглежда някак по-красиво, погледната отстрани. Кръстосването на краката по време на седене и то най-вече продължително време, крие рискове за здравето и всъщност е един от най-нездравословните избори, които несъзнателно правим.

Продължителното седене е вредно за здравето, а седенето с кръстосани крака за дълъг период от време оказва още по-опасно влияние върху организма.

Защо е вредно?

Може да причини болки в гърба

При кръстосването на крака по време на седене се нарушава симетрията на скелета. Центърът на тежестта се променя. Не го усещаме бързо, защото сме седнали. Това още повече увеличава шанса да се появят болки на различни места по скелета и гръбнака. Ако сме в изправено положение и нарушим центъра на тежестта, дискомфортът ще се прояви много по-бързо, отколкото като сме седнали. Затова и седенето с кръстосани крака е толкова коварно.

Кръстосването на краката упражнява и силен натиск и изкривяване в ставите на краката, най-вече тазобедрената и коленните. При тях също е много вероятно да се появят болки и възпаления по меките тъкани вследствие на повишения натиск върху тях.

Може да доведе до изкривяване на стойката

Редовното кръстосване на краката и продължителното седене в тази поза може сериозно да повлияе върху стойката и да предизвика изкривяване на гръбнака, което да се отрази на останалите части на скелета. Резултатът е болки, деформации, сколиоза.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А причината да се седи с кръстосани крака всъщност са неергономичните столове и кресла.
5
0
 
2
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 1 месец
Макарите , как са макарите при нормалните мъже ?
4
2
 
2
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
нормални мъже,нормални жени
3
1
 
2
 
! Отговори
не сме зодии преди 1 месец
не сме зодии
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е като имаш такива хубави крака, то е престъпление срещу човечеството да не ги кръстосаш.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съсиреците и основно за свободното предвижване на кръвта съм съгласна. И сте изпуснал нещо много важно: Износват се хрущялите на тазобедрената става!