5 знака, че имате нужда от повече сън

Не можете да вземате решения
20 ное 2023 23:00, Михаела Лазарова
9
5 знака, че имате нужда от повече сън
Снимка: Istock

Западният начин на живот – забързан, стресиращ и прекалено натоварен вече не е чужд на голяма част от човечеството. Хората отдавна са загубили връзката с природата и дори със самите себе си. А според много източни учения, именно това е най-важното. Нашето тяло постоянно се опитва „да ни каже“ от какво има нужда, но мнозина от нас пренебрегват сигналите му. Как то се опитва да ви съобщи, че има нужда от повече сън? Ето и няколко признака за това:

Проблеми с паметта

Достатъчното количество сън подпомага „складирането“ и разпределянето на няколко вида спомени – такива, основани на факти, епизодични, процедурни или спомени с инструкции. Ако не си набавяте необходимия ви сън, за мозъка ви е по-трудно да възприема и възпроизвежда нова информация. Въпреки че не е известно как сънят подобрява паметта, смята се, че хипокампусът (центърът на паметта) прави това относно ежедневните събития за неокортекса. Оттук той преглежда тези спомени и ги обработва, за да се запазят те в дългосрочен план.

Не можете да вземате решения

Ако сте от хората, които вечно се колебаят и имат нужда от постоянни съвети или пък винаги се допитват до някого – може би вие сте не просто колебливи. Оказва се, че когато става въпрос за вземане на решения, когато ви липсва сън, това е по-трудно от обикновено. Липсата на сън може да има ефект върху скоростта на обработка на информацията и извършването на определени функции.

В това число влиза и решаването на проблеми. Със сигурност е добре да се опитате да направите всичко възможно, за да подобрите качеството на съня си – нека в помещението, в което спите е тъмно и добре проветрено. Избягвайте консумацията на храна и алкохол късно вечер и се опитайте да намалите значително екранното време. Винаги се опитвайте да лягате и ставате в един и същи час. Избягвайте да спите с електронни устройства (особено около тялото ви) и по възможност, изключвайте интернета на телефона си или го дръжте в съседна стая.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: безсъниесънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
От сън спомени няма!
5
4
 
3
 
! Отговори
айде на работа преди 5 месеца
Винаги накрая пишат . Тук почива Еди кой си . Вечен сън.
4
5
 
4
 
! Отговори
мениджър и бизнесмен преди 5 месеца
Никакъв сън. Вашето спане не ми носи печалба за мен. Ще спите ако се пенсионирате някой ден . Газ до дупката.
3
3
 
6
 
! Отговори
Най-сигурните знаци преди 5 месеца
Нямате достатъчно енергия за словесен двубой с тъщата/свекървата, а ако не сте семейни - не ви се прави секс повече от два пъти седмично.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Западният начин на живот забързан, стресиращ и прекалено натоварен вече не е чужд на голяма част от човечеството".............Човекът води този начин на живот откакто съществува. Да го наричате "западен" говори за ниско ниво на обща култура.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Приятни сънища!