С Великденските празници идват и предизвикателствата за домакините в кухнята. Месенето на традиционния козунак и боядисването на яйцата са неизменна част от приготовленията за най-големия християнски празник. В съботата преди Великден често настава суматоха ще бухне ли козунакът, ще стане ли на "конци", ще се счупят ли яйцата при варенето... Затова в днешния "Без будилник" ще припомним някои полезни хитрини, които ще разрешат тревогите в кухнята и ще направят празника по-весел.
Традицията да се яде козунак на Великден се е наложила сравнително късно у нас - в началото на 20 век. Вероятно е започнала във Франция и се е пренесла в цяла Европа. В други държави се приготвя по различен начин, като например в Италия се нарича "панетоне", а в Русия - "кулич". Сладкият обреден хляб за Великден символизира тялото на Исус Христос.
Козунакът днес обаче освен религиозен символ, се е превърнал и в изпитание за домакините. За успешното му приготвяне са необходими много време, здрави ръце и много добро настроение. Приготвянето му е трудоемко, но добрият резултат накрая си заслужава усилията - купешкият козунак няма нищо общо с домашно направения. Също така носи и удовлетворение - вкусният козунак е признание за истински кулинарен майсторлък.
При приготвянето е най-добре да се използват домашни продукти. За да стане в апетитния жълт цвят козунакът, сложете домашни пресни яйца и не ги пестете, винаги може да сложите едно повече от посочените в рецептата.
Брашното трябва да се пресее поне веднъж, за да стане по-пухкаво тестото. Важна част е месенето. Тестото трябва да стане меко и еластично, ако остане твърдо - ще бъде сбито. Според старите традиции готовото тесто трябва да се удари 100 пъти в земята, за да стане после на конци.
Златно правило е всички продукти да бъдат затоплени, както и помещението, в което се приготвят козунаците. Това ще улесни втасването на тестото, което е много важно за успешния резултат. Първото втасване може да продължи около 1-2 часа, като тестото трябва да удвои обема си. След това отново трябва да се премеси.
За да стане мек и вкусен козунакът, е добре да се използват масло и мас, вместо олио. Захарта също не пестете, козунакът трябва да е сладък. И без това по време на Великденските празници не могат да се пазят диети...
На някои може и да не му се занимава с велики кулинарни дела и месене на козунаци, но няма как да минете без боядисването на яйцата. Това е по-лесна задача, но също крие трудности - най-вече как да не се спукат яйцата при варенето.
Извадете ги от хладилника няколко часа преди това, за да се темперират и да бъдат на стайна температура. В противен случай от разликата в температурите голяма част от тях ще се спукат.
В избраната тенджера ги подредете на един ред върху кърпа, за да не се удрят едно в друго при кипването на водата. Към водата се прибавят оцет и сол, за да станат по-здрави, а и да се белят по-лесно после. След кипването на водата се варят за около 10 мин. на слаб огън.
И все пак дори и да не се справите с варенето, счупените яйца може да овкусите и хапнете на салатка - с олио, оцет и шарена сол или черен пипер.
След успешното сваряване идва и по-веселата и творческа задача - боядисването, което е любимата част и на най-малките. Ако изберете бели яйца, цветовете на боите ще станат по-ярки. Върху тях обаче има често розови печати, които може да махнете с топла вода, мека гъба и сода за хляб.
Един от най-разпространените начини за разнообразяване на великденската кошница е увиването на яйцата в памук с различни цветове. За да станат още по-ефектни, използвайте кристали. По този способ може да опитате и с домакинска хартия, която не попива по същия начин като памука и се получава различен ефект.
Други стари и изпитани методи са рисуването на яйцата с восък, залепването на ваденки на черупката или временни татуировки. Ако предпочитате естествените материали, може да ги боядисате с обелките на лук за жълт цвят или боровинков сок за ярко лилаво.
За да станат яйцата произведение на изкуството не е нужно да бъдеш професионалист, а трябват само повече търпение и фантазия. Може да нарисувате нещо върху черупката с маркер или лак за нокти, стига по яйцето да няма пукнатини. Може с малко лепило да прикрепите всякакви красоти - пайети, мъниста, брокат, дори парченца вестник, или естествени материали - листа, дървени парченца, цветя.
Топнете яйцето до половина в един цвят и след това обратната половина в друг. По този начин може да направите и миньони - любимите анимационни герои на децата. Първо боядисайте яйцето в жълто, а след това до средата в синьо. С маркер нарисувайте очите и косата.
И макар великденските приготовления да отнемат време и усилия, успешните резултати носят удовлетворение и домашен уют. Защото Великден в крайна сметка е времето, когато сядаме на трапезата с домашния козунак, шарените яйца и традиционното агнешко с най-близките, за да си пожелаем повече здраве и любов в семейството.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Франция реши да понижи с по-малко от планираното корпоративния данък заради опозицията
Идва ли охлаждане на пазара на акции?
Как един тръбопровод превърна Канада в световна енергийна сила
Великобритания ще продаде 20 изтребителя Eurofighter Typhoon на Турция
"Лукойл" планира да продаде международните си активи
Лихвите на потребителски и жилищни заеми намаляват на годишна база през септември
Три зодии, за които кариерата е на фокус на 28 октомври
Илия Лазаров: Големият печеливш от войната в Украйна ще бъде Китай
Радев: Задкулисие и липса на отговорност спъват развитието на България
Има ли България резерви от горива или са само на документи?
Същинската част от Купата на България започва
Реал Мадрид взе решение за Винисиус Жуниор
След 14 месеца игнориране от трима треньори: Той отново игра за ЦСКА
Дербито на Пловдив наближава: Феновете на Ботев изкупиха билетите като топъл хляб
Трансфер на "Герена": Левски продава Марин Петков за 2.5 млн.
Цветомир Найденов пак е тук! Ето какво написа след 5:4 над Лудогорец
Нумерологична прогноза за месец ноември
Sabaton, Savatage, Epica и Sevi влизат в Be4 HILLS
13 маникюра, идеални за Хелоуин (+Снимки)
Рецепта за вегетарианци: Печено червено цвекло с розмарин
Маникюри за късмет и пари през ноември (+Снимки)
Рестарт на диетата: Есенни храни за здраве и отслабване
Всяко второ дете в България е жертва на кибертормоз
Орбан ще обсъди с Тръмп санкциите срещу "Лукойл"
Адвокат Михаил Екимджиев: Промяната на обвинението на Коцев е процедурен трик
На година в България от мръсен въздух умират 12 хиляди души
Утре България и „Райнметал“ официално подписват стратегическия проект за барут
НСТС се оказа безсмислен: Остана без решение за почивките по празниците, нито за отпуските за родителите
Екзотична физика: Каква трябва да бъде неутронната звезда, за да се превърне в черна дупка
Сияеща метеорна следа „фотобомбардира“ кометата Lemmon в невероятни кадри от телескоп
Astrobotic отложи изстрелването на лунната сонда Griffin-1 за средата на 2026 г.
Светът е на крачка от откриването на ваксина срещу рака
Исторически момент: Ще „хванем“ парче от комета
Експеримент показа поведението на хората няколко дни преди края на света