"Нощните птици" поемат повече рискове

Мъжете, които будуват до късно, имат два пъти повече сексуални партньори
7
"Нощните птици" поемат повече рискове
Снимка: Reuters

Хората, които остават будни до късно нощем, избягват семейния живот и по-лесно поемат рискове в сравнение с ранобудните, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

"Жените, които са нощни птици, имат същата склонност да поемат рискове като мъжете", заяви ръководителят на изследването Дарио Маестрипиери от Чикагския университет.

"Мъжете и жените, които остават будни до късно през нощта, е по-вероятно да са самотни или да имат краткотрайни любовни връзки, докато това не се отнася за хората, които се събуждат рано сутрин. Освен това мъжете, които будуват до късно през нощта, имат два пъти повече сексуални партньори в сравнение с ранобудните мъже", отчете експертът.

Изследването взело под внимание резултатите от предишни проучвания на школа към Чикагския университет, които показали нежелание на студентите от двата пола да поемат финансови рискове.

Учените взели проби от слюнка от 110 мъже и 91 жени, за да изследват нивата им на кортизол и тестостерон. Тези нива били измерени преди участниците да минат компютъризиран тест за склонността си да поемат финансов риск и след това. Участниците описали също готовността си да поемат рискове и предоставили информация за навиците си за сън.

Мъжете са с по-високи нива на кортизола и тестостерона от жените. Оказало се обаче, че нивата на кортизола у жените, които остават будни до късно нощем, са сравними с тези на ранобудните мъже и на мъжете, които си лягат късно през нощта.

Получените резултати навеждат на мисълта, че високото ниво на кортизола е сред биологичните механизми, които обясняват по-голямата склонност на незаспиващите до късно през нощта хора да поемат рискове.

(БТА)


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Глупости! преди 7 години
Цял живот си лягам към 4-5 сутринта и спя минимум 9 часа, но това няма нищо общо със самотност или краткотрайни връзки. Що за простотии!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка знаете ли в колко затварят заведенията и колко им е късното на тея "нощни птици"Смешна работа е това ,че много ясно айляк ли си няма да лягаш в 8 ,че утре да си на работа.Имали били повече жени ,а не благодаря след 10 часа са само тея дето са си приспали мъжете и чакат следващия екземпляр.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изобщо не е вярно!
1
3
 
10
 
! Отговори
SHW преди 7 години
Ясно е. Ранните пилета са дисциплинирани, редни, пчелички, коне с капаци.Нощните птици сме хора на живота.