Кралицата възмутена заради промените в климата, но колко еко е тя?

Елизабет II сама проверява дали всички лампи в дворците й са изгасени
Обновена: 21 окт 2021 19:20 | 21 окт 2021 19:00, Нели Христова
69
Кралицата възмутена заради промените в климата, но колко еко е тя?
Снимка: БГНЕС

Оказва се, че кралица Елизабет II е разочарована от бездействието на политиците относно мерките, които трябва да се вземат, за да се спре изменението на климата. По-рано тази седмица Нейно Величество заяви, че е "раздразнена" от хора, които "говорят, но не правят нищо".

Кралицата разговаря с херцогинята на Корнуол и председателя на парламента Елин Джоунс преди провеждането на срещата на високо равнище за климата в Глазгоу, която ще започне на 31 октомври.

"Изключително, нали. Чувал съм всичко за срещата, но все още не знам кой идва. Никаква идея. Знам само за хора, които няма да дойдат. Наистина е дразнещо, когато говорят, но не правят нищо", каза кралицата.

Джоунс добави: "Точно така. Време е да действаме. А днес гледах внука ви (принц Уилям, който тази седмица стартира своята награда Earthshot) по телевизията, който каза, че няма смисъл да пътуваме в космоса, трябва първо да спасим Земята."

Кралицата отговори: "Да, четох за това".

По време на управлението си кралицата е въвела редица екологични промени в своето имение.

Бъкингамският дворец сега произвежда свой собствен мед благодарение на четирите си пчелни кошера. Монархът е построил и впечатляващ парк от енергийно ефективни хибридни автомобили, един от които бе използван като катафалка на погребението на херцога на Единбург по-рано тази година.

Както отбелязва Иън Лойд, кралски фотограф и автор на "Херцогът: 100 глави от живота на принц Филип", голяма част от решенията на кралицата за околната среда идват от естествената й склонност да бъде възможно най-пестелива.

"Кралицата винаги е харесвала сравнително "простият" начин на ежедневен живот. След като е преживяла депресията и Втората световна война, през целия си живот е била наясно с проблемите при спестяването на пари", казва той пред The ​​Independent, посочвайки слуховете, че Нейно Височество всяка вечер обикаля Бъкингамския дворец и изключва осветлението в неизползваните стаи.

От гарантирането, че електричеството не се губи, до обявяването, че повече няма да носи кожи, кралицата ясно е отбелязала мястото си като съюзник в борбата срещу изменението на климата. Ето някои от изборите, които тя прави, за да води по-устойчив начин на живот.

Тя спря да носи кожи

През 2019 г. официалният стилист на кралицата обяви, че тя е спряла да носи истинска кожа и за всички бъдещи тоалети ще използват само изкуствена кожа. Споделяйки актуализацията в мемоарите си "Другата страна на монетата: Кралицата, тоалетката и гардероба", Анджела Кели разкри, че кралицата е стигнала дотам, че да премахне норковата облицовка от любимите си палта. "Ако Нейно Величество трябва да присъства на годеж в особено студено време, от 2019 г. нататък ще се използва изкуствена кожа, за да се гарантира, че й е топло", пише тя.

Трябва обаче да се отбележи, че кралицата все още носи до известна степен истинска кожа като част от своите кралски задължения, тъй като много от традиционните й церемониални одежди са изработени от кожа. Решението на кралицата имаше широкомащабно въздействие, като докладът на Lyst's Conscious Fashion за 2020 г. установи, че това предизвика 52 % скок в търсенията на продукти от изкуствена кожа.

Тя вярва в бавната мода

Въпреки че кралицата редовно носи нови тоалети за публични изяви, тя се опитва и да повторя облеклото си повече от веднъж. В книгата си "HRH: Толкова много мисли за кралския стил", журналистката Елизабет Холмс разкрива, че всяко облекло, носено от кралицата, е записано, а повторенията са разпределени така, че да не се носят два пъти пред едни и същи хора. "След това - след второто или третото публично излизане, костюмът или ще бъде преработен в нов дизайн, или ще бъде носен на лични празници или срещи", обяснява Холмс.

Жълтият костюм, който Елизабет II носи на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г., се появи още веднъж по време на посещение в Австралия през октомври същата година, докато подходящ ансамбъл от синя рокля и палто, който носеше в Малта през 2005 г., бе видян отново на Royal Ascot през 2008 г.

Тя следи консумацията на енергия

Лойд казва пред The ​​Independent, че "по някакъв начин кралицата винаги е щадяла околната среда, като е била естествено пестелива". "Често цитираните приказки, че тя обикаля двореца късно през нощта и изключва светлините, са верни. След като е преживяла депресията и Втората световна война, през целия си живот е била наясно с проблемите при спестяването на пари", казва той.

Освен че лично изключва неизползваните светлини, кралицата следи внимателно колко невъзобновяема енергия се използва в нейното имение, като следи потреблението чрез мрежа от 60 интелигентни брояча. В опит да намали количеството консумирана енергия, енергийно ефективното LED осветление, което обещава да използва 86% по-малко електроенергия, се изпробва в домовете й.

Имението на кралицата не се отоплява от Националната мрежа. Вместо това Бъкингамският дворец и замъкът Уиндзор използват комбинирани топлоелектрически централи и котли за преобразуване на природен газ в електричество. Освен това Уиндзорският замък получава 40% от електроенергията си от две водноелектрически турбини на река Темза в Ромни Уиър.

Контрол на отпадъците

Пестеливите методи на кралицата са добре документирани от кралски историци и биографи. В книгата си от 2012 г. "Младата Елизабет: Създаването на нашата кралица" авторът Кейт Уилямс твърди, че кралицата често използва повторно опаковъчна хартия.

"След Коледа Елизабет събираше опаковъчната хартия и панделките и ги изглаждаше, за да бъде преизползвана. Това е навик, който продължава и до днес", пише Уилямс.

Тя сама си прави мед

Бъкингамският дворец е дом на четири италиански пчелни кошера, два от които са там от 2009 г. и два от 2010 г.

Кошерите се държат на островче насред езерото в градината, който е покрит с треви, което им дава незабавен достъп до приблизително 350 вида диви цветя и 600 растения.

След първата година в новия си дом пчелите произвеждат 83 буркана мед.

Нейните градини насърчават дивата природа да процъфтява

Градините на Бъкингамския дворец са внимателно проектирани, така че да могат да служат като местообитания за различни насекоми. Големи купчини дървесина, в които живеят бръмбари и паяци, са подредени около територията на двореца.

Мъртвите дървета и пънове остават такива, каквито са, осигурявайки "идеална среда за насекомите да снасят яйцата си и да излюпят ларвите си", се казва от говорители на двореца. Едно такова мъртво дърво, в дъното на Розовата градина, в момента е дом на семейство кълвачи.

Градините също имат "политика за дълга трева" на 10% от земята. Около 320 вида диви цветя растат тук и им е позволено да преминат през целия годишен цикъл на растеж, преди да бъдат отрязани през август. "Това означава, че на полските цветя е позволено да се възпроизвеждат и да се поддържат без външна намеса", обясняват от двореца.

Тя моли обществеността да засажда дървета

През май кралицата обяви нова инициатива, с която иска обществеността да засади възможно най-много нови дървета преди нейния Платинен юбилей през юни догодина.

Зеленият балдахин на кралицата кани хората от Обединеното кралство да участват, когато сезонът на засаждане на дървета започва през октомври, с надеждата да създаде "наследство в чест на лидерството на кралицата на нацията, което ще бъде от полза за бъдещите поколения".

"Независимо дали сте опитен градинар или пълен начинаещ, ние ще ви съпроводим през процеса на засаждане на дървета, така че те да оцелеят и да процъфтяват в продължение на години", се казва в официално съобщение.

За да подпомогне стартирането на схемата, кралицата си партнира с Woodland Trust, която ще дари повече от три милиона безплатни фиданки на училища и обществени групи в цялата страна. Събитието беше подкрепено и от премиера Борис Джонсън, който каза, че дърветата "стоят на първа линия в нашата борба срещу изменението на климата".

Тя пътува екосъобразно

През последната година, подобно на останалия свят, кралските особи са намалили своите международни и вътрешни пътувания поради пандемията. Но, според BBC, предишни сметки показват, че въглеродният отпечатък на кралското семейство само от официални пътувания е бил 3344 тона CO2 през 2018 г. Същата година Хари и Меган са критикувани за летене с частни самолети. Не е ясно дали семейството използва компенсиране на въглерода по време на пътуване.

Но по време на обиколка на Единбургския институт за изменение на климата по-рано този месец кралицата каза, че изменението на климата означава, че "в крайна сметка ще трябва да променим начина, по който правим нещата".

Сред личните си промени кралицата се е заела да пътува с електрически превозни средства. Пристигайки в института в хибриден Range Rover, когато слезе от колата, тя каза на зрителите, "тя е електрическа".

През 2017 г. говорител на кралското семейство каза пред The ​​Mirror, че кралицата е разширила своя парк от електрически превозни средства, добавяйки екологичен микробус Nissan.

Колекцията вече включва Renault Twizy, BMW i3 и BMW хибрид 7-ма серия. Говорителят каза, че микробусът ще бъде използван за "транспортиране на машини, растения и при лични нужни" от градинарския екип на Бъкингамския дворец.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забележителна личност е кралицата. Големи късметлии са ингилизите.
53
0
 
0
 
! Отговори
После глобиха преди 1 месец
Институцията която представлявам и я върнаха с пет години назад, като отказаха СТЕМ среда за 400 000 BGN против правилата на самата програма и против професианата подготовка вътре.Станаха 500 000 BGN!Ще измрете тук паясо, сменете тона, защото аз няма да го деня!
52
0
 
1
 
! Отговори
През годината: преди 1 месец
2016 беше обявено, че който не отиде да гласува на изборите за тия марионетки ще бъде глобен с 50 BGN колко демократично , плебса не иска да гласува за крадци поради което крадците ще използват това за да откраднат отново от плебса. Е да ама точно в тоя ден аз се озовах в болница в състояние непозволяващо да гласувам. Последното нещо което си спомням бяха средните пръсти в линейката за Борисов и Сакскобурготски. Е не ме глобиха 50 BGN , а един съд отмени това задължително гласуване.
51
0
 
0
 
! Отговори
Накратко преди 1 месец
Само господин Красимир Вълчев намали робският труд с 20 часа през своя мандат, както и спря ежегодния рекет на Никой 2 Сакскобурготски, което чест му прави. За 14 години обаче нито един друг министър на МОН не каза нищо за това, не спря това и всички съучастнически спомогнаха за източването на образователния бюджет! Тръгна си министър Красимир Вълчев и се знаеше че ситръгва и кранчето пак се отвъртя за едни и спря за други под масата!
50
0
 
0
 
! Отговори
Та .... преди 1 месец
Никой 2 Сакскобурготски чува ли изречението:Идвам за главата ти пиленце! Къде си плъхоядчееее?
49
0
 
0
 
! Отговори
Случаят Романови преди 1 месец
След възстанови на Декабристите в Царска Русия,където аристокрацията мирно искала отмяна на крепостничеството а Николай 1 ги изпозастрелял като кучета,а Пушкин едвам отървал кожата в изгнание.През поколение Никой 2 Романов решил, че не много европейско за Русия да бъде крепостническа, тоест робовладелска държава, но много се замислил и за царската хазна и подписал указа за отмяна на крепостничеството, но и още няколко за нови данъци. Та кво всъщност е отменил? И болшевиките рекли: Идваме пиленце
48
0
 
0
 
! Отговори
В смисъл: преди 1 месец
Първият ми иск беше за толкова и не беше за мен, а за институцията ми. Негово нищожество избрало да даде размера на иска като подкуп (бълха го ухапала), а не да плати иска като прокарал корупция в Страсбург, после съди държавата на която е бил Министър-председател правейки ги съучастници в държавна измяна и дам бутнал пари (бълха го ухапала) и накратко три думи Апелативен състав на съда под егидата на Хага.Лека нощ и мри бързо ***, че много ме дразниш! Мали ама как му е отскочила главата...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хахахаЕС не го превръщат в концлагер, само в България са толкова настоятелни по медиите за ваксини и относно затваряния, защото са притиснати! Струва ми се ,че България също трябва да подпише договор за взаимопомощ с Франция и Германия, какато направиха някои други държави!
46
1
 
0
 
! Отговори
А ония ми вика: преди 1 месец
Отмени си делото и ще си ти дам парите!Не съм аз човека дето може да го оттегли освен това излиза, че ще се продам така и справедливостта ще има само в моя частен случай! Нема как да стане!Аз не съм човека дето да казва на Страсбург какво да прави. Само да ти кажа интересна информация - Симеон 2 дал един милион подкуп на съдия там да пише два отказа на легитимни дела.Същия съдия днес му блъскаха главата в една маса неговите си хора!Кво си мислиш че ще стане с тебе?
45
0
 
1
 
! Отговори
Как беше лафа: преди 1 месец
Сиромах човек жив дявол, защото сиромах са го направили .... Че лошо хапят кучетата!
44
0
 
0
 
! Отговори
След 14 години война преди 1 месец
И четиринадесет години дай път на кучето да мине, че ухапаното ще остане, май сте в ситуацията дето кучето няма да мине и не питай къде е заровено кучето дето прецака дявола не един път.Аз ли, взимам си парите и чао , оправям местоработата и чао отивам да живея и да се уча да живея ... Много добре ми знаеш плана пробвай да го прецакаш пак! И ще видим горе дали съм Георги Марков ...
43
0
 
0
 
! Отговори
Естествено: преди 1 месец
Вие хвърляте някакви хартиени илюзии дето ги наричате закони и права и разчитате,че ние ще ги спазваме,но за вас това някак си не е задължително, даже ви е противопоказно, за което бяха избити Романови,заради което 1/5 от Париж остана без глави, заради което 10000 души от гвардията на Борис 3 бяха избити известно като народния съд за което беше заклан Кирил Сакскобурготски. Когато вие се научите да спазвате закона, а не да го заобикаляте няма да има такива като мен , които да го налагат със сила
42
0
 
1
 
! Отговори
и пръдна преди 1 месец
Семейството на английската кралица не се храни с химия и ГМО, а имат лична градина, да не мислите, че са прости? Но и те не са свободни хора, зависими са,подчиняват се на господарите на света.Но друго си е, да си вземеш домашен суджук, да нарежеш в едно плато и домашна луканка, пастърма и филе "Елена", да наточиш домашно вино, да запечеш леко филийки сланинка и заедно с купа салата да хапнеш и пийнеш, следва цяла серия зелеви сърми с кайма,баници,баклави и други, а след това газове и наторяване
41
1
 
0
 
! Отговори
На основание: преди 1 месец
Легализиран робски труд и невъзможност за юридическа отмяна предявявам обвинение срещу държавната администрация за нарушения на чл. 23 и чл. 13 от Конституцията на Република България и нарушаване на Закона за научните звания и титли и нарушения на международната конвенция за правата на човека , което е довело до огромни щети върху мен и задлъжняване поради отказ на Държавата да поправи закононарушенията и изплати репарации, поради което използвам правото си да бъда забравен.
40
0
 
0
 
! Отговори
Както каза: преди 1 месец
Бате Борис Желев - не е професионално да се работи без пари , а аз ще допълня направо си е престъпно, направо си е робовладелско, ах ти палаво южняче!!!!
39
1
 
0
 
! Отговори
Имам два варианта: преди 1 месец
Сцепвам ви от юридически побой взимам си 61 хиляди лева след съда и немамме видите тука, после се отбивам в Страсбург и там прибирам един милион и ми сменяте трайното местоживеене в Рейкявик Исландия с чести посещения лечебни в Северна Република Коми. Другия вариант оставам още малко тука след публични извинения и изплащане на 500000 лева на институцията, която представлявам за модернизация и Сreative среда. Кръв повръщате пари не връщате - са внимавай тия на север нея ви лекуват
38
2
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
"Кралицата"- тоя изкуфял бабишкер е кралица на Великобритания, докога неграмотни *** ще у титулувате кралицата- все едно е някакъв световен монарх и хегемон и това *** изскача отвсякъде. Дори и при прогнозата за времето пак това нещо изскача или роклята на кейт.Невероятно досада. Не може да ни отвлечете вниманието от бясната инфлация и превръщането на ЕС в концлагер
37
0
 
1
 
! Отговори
Много лошо преди 1 месец
Когато не гледате нито закон, нито последиците върху населението, цяла сфера от човешката дейност и взаимовръзките и с другите сфери, а само гледате да набиете стърчащия пирон да мое си краднете под и над масата!
36
1
 
0
 
! Отговори
Обяснявам ти преди 1 месец
Че северните народи нямат никакви основания поводи и причини да ми се съдят, което не може да се каже за вас! Там на север са други правила, сурови и калени хора. Имаше там в един писател май в някой от романите на Джек Лондон за един герой болен от туберкулоза -от мръсотията и смога на града и корумпираната енергия на града. Та като почна да плюе кръв се чупи заедно с приятелката на север и там сред чистотата и енергията на Севера победи тая болест! Ама много ме дразни Мартин Идън ама някой път
35
1
 
0
 
! Отговори
Ей лайно.... преди 1 месец
На какво основание имаш заповед за арест на тоя арест!