Първото софийско автокино – с акцент на българските филми

Да гледаш филм под звездите е несравнимо с киносалона
25 май 2020 09:39, Елка Василева
26

Автокината, водещи началото си от 60-те години в Америка, вече са факт и у нас. Организацията за първото такова в София, отнема само 10 дни, а Силви и Давид Леви са сред основните организатори.

"На първата прожекция се събраха 25 автомобила. Открихме с филма "Шменти Капели" на Влади Въргала и сме щастливи, че и той беше тук и ни уважи. Ще акцентираме върху българските филми", споделиха те пред Bulgaria ON AIR.

Киното спазва всички мерки за сигурност предвид ситуацията с COVID-19 –  между колите е осигурена два метра дистанция, а изживяването да гледаш филм на открито е несравнимо с киносалона, споделят някои от зрителите, които вече са имали възможност да гледат прожекция. 

Припомняме, че преди няколко дни автокина вече отвориха във Враца и Перник, а в София се очаква да бъдат монтирани още в Борисовата градина, както и в парка зад НДК. Междувременно стана ясно, че френският град Кан тази година ще замести своя филмов фестивал с автокино.

Повече за първото автокино у нас - гледайте в репортажа на репортера Божила Симова, оператора Александър Иванов, монтаж: Кубрат Аргилашки.

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Радо преди 1 месец
Стига бе аз 94 да не би да съм ходил на видеотека до НДК .Откриха топлата вода
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна тъпотия, съжалявам. Звучи ми отблъскващо, с колите и българските филми. Точно дейност за ***, каквито са повечето шофьори.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

О има и още по-интересен аспект - като се опитат да покажат измисления "напудрен" BG живот. Всичко е толкова изкуствено и преиграно! И задължително в един филм трябва да има от всичко, както казваш - и любов, и яко политика, и мутри и схеми, задължително реклами на продукти и заведения, тъпи шегички...манджа с грозде. Всеки дето е платил, трябва да се набута някак във филма. Грозотия.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С две думи "най-накрая намерихме как да си пласираме боклуците, които иначе не изкарват и лев". Като няма друго се надяваме, че ще идват да гледат каквото "им пробутаме". Е да, ама не! Освен това - двата ви метра са смехотворни, защото хората са си по колите, но нали сте "загрижени и съчувстващи" - айде ще ви простя класификацията.
15
1
 
1
 
! Отговори
Svetla преди 1 месец
К,во сА прехласвате по американски простотии!! И, к,во!!? Тея еврейчета от въздуха искатда печелят,!!! Зеха един празен двор, насипаха го с чакъл, опнаха един екран.....и-и-и-и...айде-е-е; пък и реклама им правите даже!! И, кое радио ....с американско име
!!?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви дремело за мутрите(по морето)... дано, ама по-голем виц не бех чувал.
13
0
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Първото?? Ми че то началото на 90те имаше в София автокино.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няколко пъти съм си давал шанс да гледам български филми. След последния, който гледах (Домашен уют), се отказах и си забраних повече да гледам каквото и да е българско кино. Това преля чашата. Филмите или ще са с мутри, или със селски изпълнения, или с леки жени, или с корумпирани ченгета и политици. Няма нужда да ми напомняте за живота в България и от филмите. До болка ми е познат!
11
1
 
4
 
! Отговори
СандоКан преди 1 месец
Ходих преди ден, пускаха Бензин с Асен Блатечки -адски *** филм. За капак имаше две батки с любовниците си и мощни джипове, въртяха дрифтове и пушиха с гуми, едвам не се забиха в моя автомобил. На косъм ни се размина, детето беше с нас, а батките го обърнаха на писта зада се покажат. Явно и тази добра идея не работи тук
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пешо

Автокина има на запад от няколко десетилетия какъв точно ти е проблема? Нямаш кола?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно пък ще ти гледам българските простотии ...
8
0
 
4
 
! Отговори
Марко Захарев преди 1 месец
Пак ли най-тъпото от американската "култура". Колко американци са заченати на тия автокина... 'сичкото бейби-буумър. Да ви...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загубиха ме на българските филми ....
Има 15 хубави български филми и поне 10 от тях съм гледаш по 10-15 пъти :(
6
0
 
6
 
! Отговори
Пердушанко преди 1 месец
Пешооо, е как с каква цел - да можеш да си пърдиш на воля в колата
5
0
 
7
 
! Отговори
Ехххх преди 1 месец
Еееех, едно време имаше лятно кино...и това вече наистина беше кино под звездите.
4
0
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Глупости на Търкалета - оцеляване по време на Криза .
3
3
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
С каква цел се създават тези автокина?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позакъснели с 50 тима години, но дали ще има нови филми за гледаме или само на анимация ще караме в бъдеще?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Автокина в София имаше през 90-те. Не е коректно да се афишират като първи;).