Беларус обяви, че затваря границите си със съседни страни

Задно с Русия планират да ускорят военното учение "Славянско братство 2020"
18 сеп 2020 07:00, Ния Христова
29
Беларус обяви, че затваря границите си със съседни страни
Снимка: БГНЕС
Беларус обяви, че е принудена да затвори границите си със съседните Литва, Полша, както и да укрепи границата с Украйна. Това заяви президентът Александър Лукашенко. Настоящата ситуация го принуждава, заедно с Русия, да изгради обща защита на Съюзната държава, обясни той, пишат от БНР.
 
Лукашенко призова гражданите на трите държави да спрат политиците си, както и да избегнат започването на война.
 
"Принудени сме да изтеглим войски от улиците и да приведем половината армия в бойна готовност", допълни Лукашенко. Президентът обясни още, че заедно с Русия са взели решение да ускорят отдавна планираното военно учение "Славянско братство 2020".
 
Пьотр Мюлер, говорител на полското правителство, заяви, че Полша не е получавала каквото и да било потвърждение, че границата настина е затворена, отбелязва Ройтерс. Полският заместник-външен министър Павел Яблонски е изпратил SMS до Ройтерс, в който се казва: "Приемаме това като пореден елемент от пропагандната кампания, от психологическа игра, която цели да създаде усещане за външна заплаха".
Още по темата
 
Началникът на литовската служба за гранична охрана Рустамас Любайевас, който е началник на литовската служба за гранична охрана, също заяви, че литовската граница също продължава да функционира както обикновено. "Не знаем какво означават тези изявления. Ще затворят границата за товари, за хора или нещо друго? Ще изчакаме да видим какво имат предвид тези изказвания и как се прилагат", каза литовският външен министър Линас Линкевичус.
 
По-рано Полша предложи да бъде създаден европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро. Полският премиер Матеуш Моравиецки опредеви фонда като"нов план Маршал" и обяви, че следващата седмица той ще бъде официално представен пред Европейския съвет.
 
Създаването на стабилизационен фонд за Беларус вече има подкрепата на Чехия, Унгария, Словакия и Литва, обяви полският премиер Матеуш Моравецки, след подписването на обща декларация с министър-председателя на Литва Саулиус Сквернелис. "ЕС и почти целият свят подкрепят стремежите на белорусите за свобода. Затова в нашата декларация потвърждаваме нашето стратегическо сътрудничество и плановете ни да помогнем на Беларус, което включва и икономическа помощ+, заяви още Моравецки.
 
Фондът трябва да позволи на беларуската икономика да се стабилизира, да отговори на очакванията на инвеститорите и да даде перспектива на Беларус. Затова на този етап сумата трябва да бъде поне 1 милиард евро.
 
Призивът на Варшава за финансова подкрепа за Минск идва няколко дни, след като руският президент Владимир Путин подкрепи Александър Лукашенко с обещание за държавен заем на стойност 1 милиард и половина долара.

29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До 1

За под 5 минути си направи труда да видиш какво можеш да направиш
1 сценарии - Ти си в офиса
2 сценарии - Ти си в Парка с детето
3 сценарии - Ти си в Къщи

Имаш 5 мин за да се спасиш и да стигнеш до най-близкото метро.
26
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До 1
"Нали си наясно, че разликите в разстоянията до Москва от границата с Беларус и границите с държави, които ВЕЧЕ са членки на ЕС и НАТО е пренебрежимо малка. На НАТО не му трябва още един плацдарм, ако това е идеята."

Аз го казах но ЧУКЧА ПИСАТЕЛ НЕ ЧИТАТЕЛ
Ако Беларус стане част от НАТО или поне противник на РФ. Когато дойде момента да се ползва Ядрено оръжие срещу Москва и Питер ще се стреля от обикновена полева артилерия. Полетно време 2-4мин...

РАЗБИРАШ ЛИ КАКВО ИЗКУШЕНИЕ Е ТОВА??????
25
0
 
2
 
! Отговори
митя преди 1 месец
сънародници.аз както ги виждам нещата-грешна маневра към беларус от компания нов световен ред.вместо да си концентрират тъмните сили в щатите...
защото още 4 години тръмп(да и мене не ме кефи особенно но е лекарство), и това ще им е на новия световен ред(слава богу).
24
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Боби

"Военна гледна точка"

Другарю, виждам, че освен за БОВ си неграмотен и за "военната гледна точка".

Нали си наясно, че разликите в разстоянията до Москва от границата с Беларус и границите с държави, които ВЕЧЕ са членки на ЕС и НАТО е пренебрежимо малка. На НАТО не му трябва още един плацдарм, ако това е идеята.

НЕграмотни червени каскети си търсят оправдания за поредната агресия на Блатная.
23
6
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Ахахахахаха.

Аз когато написах преди два дни, че тия ще станат скоро втора Северна Корея, ако народа и армията на Беларус не се обединят да свалят тоя сатрап, нямах предвид това да стане ВЕДНАГА.
22
0
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Чест и почитания , господин Лукашенко ! Най-успешният европейски президент, единствен не клекна на мейданаджиите ! Така трябва да действа всяка полиция - с твърда ръка срещу превратаджии и терористи, защото това са потенциални уб.ийци !
21
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
"Кой е тръгнал да ги окупира тия мизерабли?И за какво ще ги окупира По малоумно от руската пропаганда няма на тоя свят"

Военна гледна точка
Ако Беларус стане като прибалтика *** на запада. Ядрени ракети заплашващи Москва не е неоходимо да има - полевата артилерия със спец(вече създадени) снаряди пре спокойно достига до Москва и Питер

Икономическа
При 8 милиона население Беларус има 1/2 от БВП свързана ДИРЕКТНО с РФ
А износа към ЕС като горива и торове примерно е ИНДИРЕКТНО с РФ
20
8
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 месец
Това ще направи и Радев , като завземе властта , нали...??!

Ех , как им познаваме диктаторските маниери...ха,ха,хаааааааааа...
НИЩО НОВО ПРИ РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА КО ЧИНА!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Осъзна се Бацко. До 09.08. го раздаваше селски хитрец, седящ на 3-4 стола едновременно, гордеещ се със своята многовекторност, но западните му авери много грубо го подгониха да го свалят и той за една нощ се осъзна.
18
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е тръгнал да ги окупира тия мизерабли?И за какво ще ги окупира? По малоумно от руската пропаганда няма на тоя свят!

Ако затваря границите Лукашенко, то ще да е от премногото китайски Ковид в държавицата му, замаскирано под глупостта " външна заплаха"
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13
Тихо, гербераст.
16
12
 
2
 
! Отговори
К. О'Мунде преди 1 месец
"Принудени сме да изтеглим войски от улиците"

И какво правят войските ви по улиците?
15
0
 
14
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Ами тоя фонд който го предлага Полша, всъщност го птедлага сащ, и целта му е външна намеса отвсякъде в Беларус. Сащ просто трябва да бъдат спрени веднъж завинаги. Ако германия бъде наритана, кълбото ще почне да се разплита, тя виновника за краварските интереси в европа
14
0
 
10
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Вънлна заплаха оъ сащ и юдеите винаги има. Хенри Форд години наред е обяснявал в собствен вестник за какво става въпрос.... 100 г по късно нещата са много по ясно изразени и безцеремонни
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 12: кръгозора ти е повлиян от мислене наложено от дядо ти сорос & ко.
желая ти да се освободиш от предрасъдъци и западно влияние и да се опиташ да вникнеш в ситуацията без предубеждения. :-)
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега остава и у нас да се случи същото. Те нали диктаторите гледат един от друго.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
5, абсолютно.

Полша предложила да бъде създаден европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро,а полският премиер Матеуш Моравиецки определил фонда като"нов план Маршал". Добре го е замислил, но е допуснал грешка в адреса. "Нов план Маршал" е нужен на Приебалтика.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8

Ес има почти удвоен бюджет, а островът напусна, кото значи, че България ще плаща общо взето двойно... така, че още много заеми ще се теглят да се плащат вноските за ес.

ПП. При почти удвоен бюджет, увеличението за България е малко над 3%. Затова тиквата беше като препикана, говорейки за резултатите от срещата по ес бюджета.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лошо. Една държава не трябва да разчита за сигурността си на чуждите държави, особено на съседните си, а трябва сама да се пази.
Само евроатлантическа България на тиквата с евpейските му външни министри и президенти - безродни ветропокааатели като плевнелиев и турско-евроатлантически комунистически лобита като соломон паси кани турски самолети да и пазят небето.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Занимавайки се с българските си проблеми, наблюдаваме известен паралел между финансовите "помощи", насочени към Белорусия и към България.

Полша предложи да бъде създаден европейски стабилизационен фонд за Беларус на стойност най-малко 1 милиард евро,а полският премиер Матеуш Моравиецки опредеви фонда като"нов план Маршал".

Българският министър на финансите ни уведоми онзи ден, че България трябва да поеме дълг от 2,5 юро. Точно така беше формулирано "трябва да поеме". Принуждават ли ни? Кой?