Завръщащите се у нас и оставащите в чужбина студенти са 50:50

Нидерландия е най-желана дестинация за кандидат-студентите ни
31 яну 2023 14:23, Анисия Иванова
21
Завръщащите се у нас и оставащите в чужбина студенти са 50:50
Снимка: Pixabay

Нидерландия е най-желана дестинация за българските кандидат-студенти, заяви Николай Хистанов - мениджър "Програми висше образование в чужбина" в "Интеграл образователни програми".

А съотношението на завръщащите се в България и тези, които остават в чужбина, е 50:50, отбеляза  Христанов. Според него предимствата на тези, които се връщат с образование от чужбина, са уменията, практиката, контактите и начинът на мислене.

"В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия - тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха условията във Великобрания, особено в последната година набюдаваме засилен интерес към Белгия и Италия, Германия и Австрия са сред дестинациите, които предлагат доста разнообразие от програми на немски и английски език. Великобритания също, въпреки по-високите такси, предизвиква желание на кандидатите. Там драстично намаля интересът след 2020 г., след излизането на страната от ЕС, но кандидатите търсят престиж и университети на Оксфорд, Кеймбридж и други", посочи той в интервю пред БНР.

По думите му интересът към Нидерландия е на база на няколко фактора: "Единият от тях е политиката на държавата да намалява таксата наполовина - от 2000 евро за първата година студентите плащат 1000 евро. Втората причина е, че има доста програми на анлийски език и всеки може да намери нещо за себе си. Третата причина е, че университетите в Холандия са два типа - практически и академични, което означава, че отново спрямо желанията на кандидатите и сферите, в които искат да се реализират, могат да намерят най-подходящото учебно заведение за тях. Имат възможности да карат стажове по време на следването. Ръстът на българските студенти през последните няколко години е голям".

Образованието в скандинавските държави е безплатно, което компенсира по-високия стандарт на живот, обясни Николай Хистанов. По думите му издръжката на един студент в тези страни е межди 900 и 1200 евро месечно.

Той е категоричен обаче, че не е задължително високата семестриална такса да определя престижа на учебното заведение.

Според него предимствата на висшето образование в чужбина е, че дори и базите на университетите предоставят възможност на студентите да практикуват по време на обучението.

"Те могат да се докоснат до практическата част на преподаването. Впоследствие в комбинация с възможностите и взаимоотношенията на университетите с различни компании ги правят много по-конкурентни на пазара на труда. Стандартно повечето университети, които са на челни места в класациите, имат над 80%, в някои случаи 90% студенти, които 6 месеца след завършването са си намерили работа в същата сфера. От обратна връзка на студенти, които ние имаме, голяма част от тях успяват да се реализират", изброи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се връщайте деца! Тук нямате бъдеще! България е змиярник от злобни и мързеливи хора , гето на невежи антиваксъри.
16
2
 
2
 
! Отговори
ПрофесОр преди 1 година
Имаме голям наплив в СУ от Южна Америка и Африка за история на България . Завършват и директно почват лекарски практики обратно в родината си щото няма как да се провери какво са учили тук. Много ни ценят на Запат.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума, ако краката ти са ходили а главата ти е била другаде през време на образованието си оставаш същия аутсайдер,какъвто си бил и преди"школовката."Някой такива екземпляри завърна ли се в БГ и навлезнали в политиката са от същия сорт.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че там нещата стоят по друг начин.След като си завършил, ти препоръчват няколко места.Но след като си ги обиколил и си отговорил на няколко от въпросите им,те преценят по съдържание(на наученото)и така преценят професионалната ти"тежест"и сключват договор с теб.Инак на всеки кух отговор ти пишат 0 и така се оказва,че въпреки дипломата,си останал кух и без всякаква професионална"тежест"и не отговаряш на стратегическите им цели.И нямаш шанс.Това е.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам позната, учеща в холандия. Ми ще се връщат, кво да правят в Холандия? После нито в Германия може да ид, ниито в англия .
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото и в нашите ВУз-ове има все още преподаватели с комсмолски ентусиазъм и бездарност стискат гъ3ери, че скоро изкуствения интелект ще кръстоса ксерокс с латерна и те няма къде да си четат лекциите от 1964г. За толкова години нищо не се промени. Висша математика във всеки факултет я преподават, все едно ще стават студентите асистенти след завършването. Трябва да завършиш 15 магистратури, докато започнеш малко да се доближаваш до реалността. В БГ висшето произвежда литературни дървени философи
11
2
 
11
 
! Отговори
Нина преди 1 година
Нормално е 50% да се завърнат,независимо какво са учили.Там на работа приемат по успех.Отличниците остават,другите ги гони"носталгията и патриотизма".
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе що няма кандидати за Ф4анция(Сорбоната) Нали и там са "елитни."
9
2
 
5
 
! Отговори
Бозо преди 1 година
До 5: Всъщност е доста трудно да те приемат да отидеш да учиш там. В сегашното положение пък съвсем. Иначе има българи и там, не се вълнувай.
8
2
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Абе щом "германците идват да учат в Бг" с нашето "реформирано и преструктурирано" образование, Европтъ я пиши тю-тю! Кът знам кви "доктори" излизат от нашите университети, започнах да ходя при Хемеопатитите (билкари по нашему)! -)))))
7
1
 
16
 
! Отговори
358 преди 1 година
Кой както се уреди.Дъщеря ми завърши в UK магистър и специализира докторантура по "Ракова генетика",общо учене 8 години.Реши да се върне в България.Потърси работа тук и след ,като и предложиха мотивиращата заплата от 1350 лв/бруто,си събра обратно багажа и Терминал2.Та наистина,кой както се уреди.
6
2
 
17
 
! Отговори
Рендету преди 1 година
Отличниците остават там, двойкаджиите обратно у Бг! -)))
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко и какви инженери са се образовали там? Като ги попиташ какво са учили, назовават поне по 2-3 специалности за 4-5 години, значи тютлюгювеч. Що така от Германия идват да учат медицина тук, защо не пишете? какви неждународни икономически науки може да са учили, като не знаят езици извън английкски (евентуално собствения си друг) ? За мен висше училище без приемен изпит, не е сериозно.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лошо!Няма ли кой да мотивира тези деца да се връщат у нас?Нали те са нашето бъдеще?
3
2
 
15
 
! Отговори
Зависи преди 1 година
Ако учат икономика, бизнес администрация и подобни съчетания - няма смисъл... Поредните продавачи или телефонисти с висше образование. Е, ако са връзкари е друго...
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Там може хем да си студентче, хем да имаш лека работа, хем да се изържаш и хем да не живееш в абсолщтна мизеия, а после имаш някакви преспективи.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ми който както се уреди.