Синдикати във ВУЗ-овете искат оставка на зам.-министър

Причината са неизплатени заплати
9 окт 2023 14:03, Стела Стоянова
7
Синдикати във ВУЗ-овете искат оставка на зам.-министър
Снимка МОН

От Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ  надигат глас за обещаното, но забавено изплащане на увеличението на заплатите на университетските преподаватели.

Те настояха за оставката на заместник-министъра на образованието Генка Петрова, за която смятат, че лобира в полза на отделни висши училища.

На 20 септември от Министерството на образованието съобщиха, че считано от 1 август тази година минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава с 20 на сто - от 1500 на 1810 лева, а за целта правителството отпуска 16 млн. лв. - за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели. От КНСБ обаче алармират, че обещаното увеличение не е получено.

Отвореното писмо на Синдикат "Висше образование и наука"  е изпратено до премиера Николай Денков, просветния министър Галин Цоков  и председателя на парламентарната просветна комисия Красимир Вълчев. Това са хората, с които профсъюзът  разговаря по въпросите за увеличението на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - тази на асистентите, обясни пред "Хоризонт" проф. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ:

"Имахме срещи в края на август и началото на септември при акад. Денков. Уточнихме разпределението на парите. Да не можеш да изпълниш решение, прието от 20 септември, да нямаш готовност да пуснеш увелечените заплати и трансферите към висшите училища, това е безобразие! Хората, които получават заплати, не правят нищо, за да ускорят този процес. Протестът ни е и  срещу намесата на зам.-министър Генка Петрова.

От първи август трябваше да се вдигнат с 20 % минималните заплати на аситентите. Те обаче няма да получат увеличението дори и през октомври. Останалият академичен състав също ще бъде ощетен, защото асистентската заплата е определяща за възнажражденията на останалите длъжности.

Някои висши училища правят тази стъпка от собствените си средстват. Но те също са притеснени, защото това ще наруши редица други плащания".

Доц. Валери Апостолов, председател на синдикат "Висше образование“ към КТ "Подкрепа“, заяви пред БНР, че в момента има нарушаване на социалния диалог.

"Водят се разговори с отделни университети. Синдикатите сме оставени настрани".

Той обаче изрази съмнение, че заместник-министър може да  провежда собствена политика.

"Най-вероятно е цялостна политика на министерството".

Доц. Апостолов обясни, че с договореното увеличение се цели насърчавяне на млади хора и подмладявяне на академичния състав.

"Има голямо напрежение във висшите училища. Не мога да преценя защо се получиха варианти за обсъждане. Бяхме достигнали до споразумение"

Значителен брой университети ще участват в събирането на подписка, която да бъде внесена в министерството, посочи синдикалистът.

"Втората стъпка ще бъде протест. КНСБ и "Подкрепа“ не могат да изкарат хората на улиците. Те сами ще излязат".

Притеснени сме, че се търси начин да се отложи във времето изплащането на тези средства, подчерта той.

"Надявам се акад. Денков да не допусне такова напрежение".

Интересите на двата синдиката са обединени около възнагражденията на академичните длъжности, отбеляза още доц. Апостолов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Достойно заплащане! преди 6 месеца
До всички, които критикуват образованието - да поясня, че всички, които си вършат работата съвестно са натикани в миша дупка! Не заемат ръководни постове, не участват в проекти и т.н. Познайте защо! И тези хора разчитат за труда си за да получат достойно възнаграждение. Не слагайте всички под един знаменател. МОН да влезе във функциите си и да прави редовно проверки. И да се правят централизирано проучванията за удовлетвореност, корупция и т.н., а не да оставят университетите да се самоизследват
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заприщвай пътищааа!!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
какви заплати искат тия бе? Повечето се водят преподаватели в по 2-3 ВУЗ-а и смучат отвсякъде. То затова и ВУЗ-овете у нас са над 50. За сравнение в Дания, която има по-голямо население от нас вУЗ-овете са около 10. Печатането на дипломи се превърна в голям бизнес. Куцо, кьораво и сакато взе дипломи за виШо. Тъй че време е ВУЗ-овеет да бъдат оставени на самоиздръжка, никаква субсидия от държавата и така ще се регулира обсурдната им бойка от само себе си
2
4
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
Няма време!!!!!!Другаря Радев да ги изкара на протест,да блокират НС.Копейката,Тошко и Корнелката веднага ще ги подкрепят.Ох ,да ме извини Мая Общата че я пропуснах.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днешните български ВУЗове за нищо не стават. Едно време беше същата пародия, освен в Софийския университет и във ВМЕИ.

Спонсорирани публикации