Екс-пътният шеф свързан с калпавия взрив на Хаинбоаз

Фирмата "Биндер", взривявала прохода, се оказа собственост на брата на скандално уволнения пътен шеф
12 сеп 2008 18:30,
11
Екс-пътният шеф свързан с калпавия взрив на Хаинбоаз
Хаинбоаз. Снимка: Булфото

Едно от дружествата на скандално уволнения бивш директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев е фирмата, която нанесе материални щети на 15 къщи във Вонеща вода.

Прословутата фирма "Биндер" е предизвикала разрушенията във великотърновското село, докато извършвала ремонтните работи на прохода “Хаинбоаз”.

Взривът е предизвикан снощи около 19:35 часа, като за него кметът на селото Валентин Щирков не бил уведомен.
"Биндер" е взривявала ската над селото, за да разшири преминаващия под него път.

Взривното вещество било в по-големи от нормалните количества, защото порой от камъни се е изсипал върху къщите.

Няма пострадали хора, но покривите, фасадите и прозорците на поне 15 къщи, две коли и един трактор са изпочупени от необичайния дъжд.

Името на родения в Неделино бивш директор на пътния фонд нашумя в края на миналата година, след като стана ясно, че той е дал 120 млн. лв. на фирмата на брат си Емил под формата на обществени поръчки.

Явният конфликт на интереси стана причина Европейската комисия да ни спре парите по програма ИСПА, а премиерът неохотно да поиска оставката му.

Скандалът около ремонта на прохода пък тръгна през 2006 г.

Тогава консорциум между "Биндер" и "Пътни строежи Велико Търново" на Григор Иванов, който е близък приятел на Георгиев, спечелиха търга за ремонт на 22 780 м от северната страна на Хаинбоаз.

Те "вземат" обекта въпреки предлаганата от тях най-висока цена от 19 399 000 евро.

"Биндер" спечели с цена от 850 хил. евро на километър, която е най-високата от всички търгове по европрограмата "Транзитни пътища IV".

Високата цена бе обяснена със сложното трасе, което минава през планински терен и тунели, а гаранционният срок на пътя е едва една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Chereshovo topche преди 15 години
Заради тези , но те не са , щото са си направили сметката да крадат дълго и постоянно...няма път между юга и севера...основен път който може да се направи за отрицателно време се строи вече 5-та година и няма да стане скоро. ***! ТОВА СТЕ ВИЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ-ТРОЙНИ ЧЕТВОРНИ И НЕ ЗНАМ КАКВИ СИ...
9
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
на бригадирското движение!И подобно на всички останали обекти на социализма - синоним на мърлящина и набързо свършена работа.Това е една от причините проходът сега да е непрекъснато в ремонт. Другата причина е, че пак комунистически мафиоти са замесени в играта, т.е. в лапането на нашите пари.Край нямат комунистическата наглост и алчност!
8
0
 
1
 
! Отговори
човек от народа преди 15 години
Попитайте Станишев с колко е помогнал да увеличим дълговете си ,а междувременно има някакви излишъци от бюджета ? Тия дългове нали пак ние ще ги връщаме ! Хора гласувайте поне за лудите от Атака или тия от Герб ,поне са народни хора ! И не плюйте г-н Костов ,че без валутният борд досега щяхте да сте живи погребани !
7
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 15 години
Еееее, страхотен идиотизъм е да си фен на БСП!Тези злоупотреби около Пътния фонд и "Биндер" по-горе да не са ги правили от ГЕРБ или от СДС или от някоя друга опозиционна партия????Изобщо не защитавам ГЕРБ или СДС. Обаче БСП и ДПС, а и НДСВ просто се оляха да крадат! Прочетете първо статията преди да коментирате!И си спомнете доклада на ЕК и становищата на ОЛАФ!В очите ни го казаха и само месец след това Станишев се държи като че ли в доклада за напредъка са го похвалили едва ли не!!!И пак Костов виновен или ББ!А само преди някакви си 4-5 години бяхме много преди Румъния и дори ни сочеха като отличник!Гадни крадци и *** като крави фенове социалисти опропастяват България!!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
другар преди 15 години
Много ми е интересно как точно БСП стабилизира икономиката - като ми бръкне на мен в джоба, за да те прати тебе на море - така ли?
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
другари гласуваите за бсп, разчистиха бивши корумпирани директори, започнаха да вращат българите от чужбина, наи голям бюджетен излишак, ръст на заплатите,наблюдаваме световна инфлация а бсп е стабилизира нашата икономика, нови добри алтернативи за пенсионерите и маиките с което ще повишим естествения прираст на бг населението. и др. останалата шаика сдс, атаки, герб, които сменят винаги имената си само вече трябва да им е ясно че власт за тях няма вече. ако искат догодина да са освобождение или напредак пак ще ве познаем. българина вече не е ***
4
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Докато не ги изметем тези предателски *** и въшки - България ще губи кръв като заклана крава. Помислете си - за кого ще гласувате защото при още една грешка или търкаляне на гъ3а по сепаретата в баровете в изборния ден - и след това избори 2013 няма да има.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Костов е виновен!
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ще ги почвам с картечница .
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
nikoga nqma da se opravim