КНСБ и "Подкрепа" протестират заедно

Синдикатите ведно срещу управлението и коалиционната формула на правителството
10 ное 2008 12:36,
19
КНСБ и "Подкрепа" протестират заедно
Снимка: Булфото

В символичен ден на символично място в зала 6 на НДК, където бе дадено начало на Кръглата маса за България преди години, започна съвместно заседание между членовете на конфедеративния съвет на КТ“ Подкрепа“ и на Координационния съвет на КНСБ.

Подчертано негативна оценка към управляващите и за бюджет 2009 направи в своето обръщение лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. „По наше мнение управлението и коалиционната формула на правителството деградираха, а в страната се тръгва в изключително опасни посоки, като етническото противопоставяне и имиджът на страната е паднал до възможно най-ниската точка“, заяви той.

Пактът за икономическото и социално развитие не е спазен и затова „Подкрепа“ денонсира своя подпис под него, припомни Тренчев. В страната има социално напрежение, а логиката е финансова, икономическа и социална криза оттук нататък, прогнозира той.

На базовия въпрос какво да се прави, имайки предвид структурите и на двете синдикални организации, Тренчев прогнозира три варианта на протести.

Според първия синдикатите ще потърсят широк фронт между синдикални организации, други граждански организации и политически сили.

Вторият вариант, който визира той, е същият формат, но без политическите сили, докато в третия вариант могат да се търсят решения на отделни трудови конфликти, на браншово ниво, но без синдикална солидарност, съвместно с други организации.

По отношение на бюджет 2009 Тренчев заяви, че нищо от предложеното от тях не е залегнало, а и не очакват това да се случи. В становището на КТ „Подкрепа“ фигурират няколко важни извода:

Първият от тях е, че бюджет 2009 не отговаря на изискванията на реалната икономическа ситуация в глобален и национален аспект.

Втората констатация на „Подкрепа“ е, че заложените политики не гарантират ускорено развитие и безпрепятствено преодоляване на кризисната ситуация.

От профсъюза настояват да се включат следните параметри в разчетите на бюджет 2009: минимална работна заплата 400 лв., необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, увеличаване на размера на работните заплати в бюджетната сфера с 30%, увеличаването на пенсиите да бъде от 1 януари 2009 г. при коефициент 1,2 за всяка година стаж.

От КТ „Подкрепа предлагат също единният разходен стандарт за един ученик да е 1700 лв., а за 1 студент да е 1070 лв.

Подкрепяйки становищата на своя колега от КТ "Подкрепа", председателят на КНСБ Желязко Христов заяви по отношение на бюджета и диалога с управляващите следното:

Не ми е интересно да си говоря с глухи и неми, за диалог и партньорство не може и да става дума, срам ме е и ме боли да се усещам все по-малко полезен на трудовите хора в България.

Очакването на организираните хора към КНСБ е голямо, но има и много разочаровани от поведението на синдикатите, с тон на самокритичност, добави Христов, като се съгласи, че трябват общи действия за протести, защото недоволството се надигна, а на някои места е прехвърлена и точката на кипене. Затова не можем да си позволим пасивна позиция, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Da ste videli nqkoj doktor da e napravil nesto (osven da e gost i da sviva) kato obstestvenik? Prah v ochite ni.
17
0
 
31
 
! Отговори
susu преди 15 години
Bulgaria e edna opustosena durgava ot vsi4ki i ne samo sindikatite,a dori gospod ve4e ne moge da opravi nisto,vsi4ko e edin goliam haos i bezhaberie.
16
0
 
31
 
! Отговори
о преди 15 години
Докога ще се каните бре синдикати? народа обедня и мре от болестите на недохранване...Вие се каните,като гръг на сране.нещастници.Хайде да видим какво ще направите,или само си говорите празни приказки,като комунистите за свтлото бъдеще,дето ни затикаха в тъмна дупка.
15
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
съюзили се "камората"и Ндрагетата"и решили да помогнат на трудещите се
14
0
 
31
 
! Отговори
? преди 15 години
Че то,има ли синдикатаи в нещастна България???? До сега трябваше да протестират...доста късно се сетиха гадовете дебели....Чакаха,чакаха,чакаха,докато народа съвсем обедня и ОСКОТЯ! Да видим какво ще направят?! Може би НИЩО...
13
0
 
31
 
! Отговори
лечо преди 15 години
ходила съм на синдикални пленуми.Знаете ли колко народна пара има сервирана на дългите маси.Ядат и пият до забрава ръководителите на тези два синдиката и хич не им минава през гей мозъците,за бедния народ да му помогнат,а гледат какво да тафят.
12
0
 
31
 
! Отговори
стан преди 15 години
"Не ми е интересно да си говоря с глухи и неми, за диалог и партньорство не може и да става дума, срам ме е и ме боли да се усещам все по-малко полезен на трудовите хора в България."да се смея ли или да плача. а бе хора, защо чакахте до сега? я се огледайте какво правят колегите ви синдикалисти по света. иначе няма лошо ама как да ви повярва човек. няма ви с години и току виж се появите някак си. сваляйте ги тия но работете до край. дано не стане както беше с учителите, лекарите, пенсионерите, металурзите и т.н.
11
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Много са ми странни т.нар. синдикати. Вместо те да предизвикват обсъждания и протести (ако е необходимо) за постигане на условия, заплащане и регламентиране на труда, те чакат някой някъде да недоволства и ако към този някой се присъединят още 100-200 човека, бързат да яхнат каручката на недоволството. От такива синдикати - няма нужда. А проблеми има много - накъдето се обърнеш - образование, здравеопазване, труд на малолетни и непълнолетни и много други. За правила на безопастност даже не трябва да се споменава... Къде са синдикатите по всички тези проблеми? Сякаш няма такива... Но в едно частно предприятие работниците не са получили заплати... И разбира се единствено отговорна е Държавата, а не господа управляващите това предприятие. Така е най-сладко - да ядем доакто можем, после друг да плаща... Оляхте се господа синдикалисти. Да, всеки има право на труд и заплащане на този труд. Но е редно да се търси отговорност от виновниците, довели до това състояние. Стига всички останали са плащали на шепа некадърници да живеят като Парис Хилтън, а подчинените им да стоят гладни, защото шефовете им са изяли баницата!
10
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
глад мори добитака
9
0
 
31
 
! Отговори
демократчо преди 15 години
Тия маймуни очакват недоволство и бързат да го оглавят!
8
0
 
31
 
! Отговори
goriko преди 15 години
ЖАЛКА КАРТИНКАРКАКВАТО Е И ЦЯЛАТА СТРАНА !!
7
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
двама мръсника и третия на плакат
6
0
 
31
 
! Отговори
Малката маймунка преди 15 години
На тия има ли още кой да им вярва. Готови са да изтъргуват и работниците, и млекарите, както изтъргуваха учителите. За тях няма нищо свято. А то какво ли свято е останало в тая България?!
5
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Cirkadjiite na Republikata !
4
0
 
31
 
! Отговори
oh,oh преди 15 години
po ra4iza,vperen pogled....v ni6tototo
3
0
 
31
 
! Отговори
malee преди 15 години
HAAA,HAAAAA,HAAAAHAAAA,HAAAA
2
0
 
31
 
! Отговори
Castor преди 15 години
Само много приказвате! Пре...те учителската стачка! Не ви вярвам! А нищо не сте по-добри от СерГей и другата *** около него! В България СИНДИКАТИ НЯМА!
1
0
 
31
 
! Отговори
Bay Mile преди 15 години
Като гледам прасето Желязко Христов и карикатурата на Г*й Станишевми идва да се пръсна от смях хаха .. Желязкооо кво праиш там бе мюрук .. нали много си го обичаш и тачиш Сергейчо ?! Пък ся за пред хората излизаш срещу него .. БЪЛГАРИЯ - един голям голям цирк .. управляващи , депутати , псевдо звезди , полицай и мафиоти да ми направите св*ирка на лай*ното .. неща*стници !