Децата бежанци не са взели изпит по български език

Кметът на Ковачевци обвини за това Държавната агенция за бежанците
57
Децата бежанци не са взели изпит по български език
Снимка: Булфото, архив

Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров обвини Държавната агенция за бежанците заради случая с възникналото напрежение в първия учебен ден, когато общинари и граждани се обявиха против децата на бежански семейства да учат в местното училище. Заради това се наложи бежанците да преместени в София.

Още по темата
Според него именно агенцията не си е свършила работата.

Той цитира наредба, според която бежанци, които искат да учат в България, трябва да завършат успешен курс по български език и да положат изпит в регионалните инспекторати по образование, а след това да бъдат насочени към училище.

„Държавната агенция не е представила нужните документи на Регионалния инспекторат и децата не са положили изпит, за да покажат в кой клас трябва да бъдат записани“, обвини кметът по bTV.

Според Анна Андреева от агенцията обаче Васил Станимиров не е чел наредбата както трябва, защото в нея е посочено още, че децата, които се записват в предучилищна група и в първи клас, нямат нужда от документ за определяне на клас, а те се записват по възраст.

Сред бежанците е имало и  две деца, които е трябвало да са в 6-и и 7-ми клас, но те са учили миналата година в софийско училище и имат документ за това, разясни още тя. 

Станимиров обаче беше категоричен, че е имало деца на по 14 години, които е трябвало да бъдат в първи клас, и не може на тази възраст да учат заедно с 6-годишните.

Андреева припомни, че агенцията подготвя сигнал до прокуратурата срещу кмета.

„Подаваме сигнал до прокуратурата, защото това е изключително нехуманно отношение към деца. Това се повтаря няколко пъти в последните години. Не е справедливо и не може да допуснем подобно отношение към децата. България е подписала всички международни документи за правата на децата, а имаме и Конституция, която гарантира на всяко едно дете правото  да се учи“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари